Ghidul unui pasionat de DIY – metode pentru curățarea petelor persistente

Nimic nu este mai frustrant decât să descoperi o pată pe un articol nou-cumpărat. Se poate întâmpla atunci când scapi accidental mâncare pe o rochie nouă sau atunci când copiii tăi încep să se joace cu rechizitele lăsate pe birou.

Un lucru și mai dezamăgitor este că aceste pete nu sunt ușor de îndepărtat și se pot înrăutăți când încerci să le cureți chimic. În acest articol, vom discuta metode pentru curățarea petelor ce sunt mult prea persistente.

Vin

Vinul este o delicatesă la cină, însă poate lăsa urme permanente pe haine dacă îl verși. Poți curăța petele de vin astfel:

Haine

Una din cele mai ușoare metode este să îndepărtezi petele persistente de vin prin spălare cu apă. Deschide robinetul, întoarce articolul pe dos și ține-l sub jetul de apă rece pentru a forța îndepărtarea petei.

Contrar credinței populare, apa carbogazoasă nu funcționează bine în cazul petelor de vin. În schimb, trebuie să folosești o combinație de apă rece și înălbitor cu oxigen. Introdu articolul de îmbrăcăminte în această soluție și lasă să acționeze cel puțin o oră. Ideal, ar trebui lăsat patru ore sau chiar peste noapte, dacă nu te grăbești.

Covoare și tapițerie

Covoarele și tapițeriile sunt un pic diferite de haine și pot absorbi mai mult lichid. Mai întâi, tamponează cu soluția menționată mai sus zona afectată, apoi tamponează cu un prosop înmuiat în apă fierbinte.

Odată ce ai terminat, folosește un prosop curat pentru a usca zona umezită. Trebuie să ții cont că soluția de peroxid de hidrogen poate provoca albirea covoarelor mai închise la culoare, așa că trebuie să acționezi cu atenție.

Blaturi de granit sau marmură

În cazul blaturilor de granit, nu există riscul de a deteriora suprafața solidă. Prin urmare, poți folosi o pastă puternică de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Ia pasta de curățare proaspăt preparată și întinde-o până când obții un strat gros de câțiva milimetri peste pată. Acoperă apoi pasta cu o folie de plastic și prinde-o la margini cu bandă adezivă.

Când ai terminat, lasă să acționeze 24 ore și apoi îndepărtează folia de plastic de pe soluție și lasă să se usuce. Poți repeta această acțiune de câte ori vrei până când pata a dispărut de pe blat.

Cerneală

Petele de cerneală sunt printre cel mai greu de îndepărtat, dacă le lași să se usuce. Iată cum poți curăța petele de cerneală fără să deteriorezi hainele:

Haine

Pentru a curăța cerneala de pe haine, ia un bețișor de urechi și înmoaie-l în alcool. Apoi, freacă ușor pata cu bețișorul dinspre marginea petei către centru. Poți schimba bețișorul de urechi imediat ce a absorbit suficientă cerneală. Totuși, urmele de pix și de marker umplute cu cerneală permanentă specializată nu pot fi îndepărtate și vor rămâne așa.

Covoare și tapițerie

Pentru covoare și tapițerie, poți folosi aceleași metode ca mai sus, însă trebuie să tamponezi zona cu apă după ce ai terminat.

Granit sau marmură

La fel ca mai sus, repetă metoda și clătește zona afectată cu apă curată și usucă reziduurile de alcool.

Grăsime

Petele de grăsime sunt extrem de lipicioase și, prin urmare, mai dificil de îndepărtat. Din fericire, poți scăpa de ele cu ajutorul următoarei metode:

Haine

Prepară o soluție care conține 50% oțet alb și 50% apă și aplic-o pe pată. După ce ai lăsat să acționeze, spală cu apă și săpun și repetă procesul până când pata a dispărut.

Poți aplica aceleași metode și pe covoare și tapițerie pentru a obține aceleași rezultate. Totuși, fii precaut cu introducerea articolului de îmbrăcăminte în uscător până când pata nu a dispărut complet.

Ține minte să efectuezi o probă pe o porțiune ascunsă înainte de a aplica orice fel de substanță.