Cum îndepărtezi petele de machiaj de pe covor

Atunci când te grăbeşti, se întâmplă deseori să scapi rimelul, să îţi cadă pudra, fardul de pleoape, fondul de ten sau luciul de buze pe covorul tău pufos și scump. La fel se întâmplă şi atunci când ai copii, care visează să se machieze şi vor face orice să pună mâna pe farduri. Astfel rezultă pete de ruj şi de fond de ten ici şi colo pe covor, stricând aspectul şi textura acestuia. Nu doar că arată rău, însă va afecta şi fibra covorului. Pentru mulți dintre noi îndepărtarea petelor de machiaj de pe covor este un dezastru. Totuşi, nu este atât de greu să scapi de petele de machiaj de pe covor. Iată câteva sfaturi şi trucuri simple pe care le poţi folosi pentru a îndepărta petele de machiaj de pe covor şi pentru a-ţi face covorul să arate iar ca nou.

Îndepărtarea petelor de ruj

Din moment ce majoritatea rujurilor conţin grăsimi, petele provocate de acestea sunt printre cele mai dificil de îndepărtat. Există multe metode pentru a scăpa de petele de ruj, însă iată care este cea mai sigură, mai uşoară şi mai rapidă dintre acestea.

Ai nevoie de:

 • Diluant pentru vopsea sau alcool incolor
 • O lavetă albă
 • Un amestec de detergent cu apă
 • Mănuși de menaj

Ce trebuie făcut:

 1. Îndepărtează excesul de ruj de pe covor, pentru a evita să provoci și alte pete.
 2. Pune-ți mănușile de menaj și îmbibă laveta albă cu diluantul pentru vopsea sau cu alcool. Stoarce substanța în exces.
 3. Tamponează cu laveta încet și ferm pe petele de ruj, dinspre exterior spre interior. Asigură-te că NU freci pata, ci doar o tamponezi, fiindcă prin frecare s-ar putea să cauzezi şi mai multă mizerie.
 4. Rujul se va transfera de pe covor pe lavetă. Continuă să tamponezi, până când tot rujul de pe covor trece pe lavetă.
 5. Pentru a îndepărta diluantul sau alcoolul, tamponează zona cu amestecul de apă cu detergent şi lasă suprafaţa să se usuce.

Îndepărtarea petelor de fond de ten lichid

Petele de fond de ten lichid sunt, de asemenea, dintre cele mai dificil de îndepărtat de pe covor. Durează doar câteva secunde pentru a face mizerie, din cauza naturii sale fluide.

Ai nevoie de:

 • Soluţie de peroxid de hidrogen 3%
 • Lavetă albă
 • Mănuși de menaj
 • Apă curată într-un recipient cu pulverizator

Ce trebuie făcut:

 1. Ia un prosop de hârtie și absoarbe fondul de ten în exces de pe covor, evitând întinderea acestuia.
 2. Îmbibă o parte a lavetei în peroxid de hidrogen, storcând soluţia în exces.
 3. Tamponează laveta pe pată și vei observa cum fondul de ten dispare de pe covor și se transferă pe lavetă. Continuă să tamponezi, până când tot fondul de ten de pe covor trece pe lavetă.
 4. Pulverizează apă curată pe suprafața în cauză. Aceasta va dizolva peroxidul de hidrogen și va lăsa covorul ca nou.

Îndepărtarea tuşului de ochi şi a rimelului

Petele de rimel și de tuș de ochi pot distruge orice covor. Însă nu e cazul să te îngrijorezi, nu este dificil să îndepărtezi aceste pete.

Ai nevoie de:

Ce trebuie făcut:

 1. Umezește laveta cu apă caldă și pulverizează WD-40 pe aceasta
 2. Tamponează pe pată ferm, dar cu atenție, și vei observa cum pata este transferată pe lavetă
 3. Continuă să tamponezi, până când ai îndepărtat pata cu totul
 4. Clătește zona cu o soluție de apă caldă și detergent și ai terminat!

Îndepărtarea petelor de ojă

Curățarea petelor de ojă de pe covor este o treabă destul de ușoară și necomplicată.

Ai nevoie de:

 • Dizolvant pentru lac de unghii fără acetonă
 • O lavetă albă

Ce trebuie făcut:

 1. Îndepărtează oja în exces de pe covor.
 2. Pune-ți mănușile de menaj și îmbibă laveta cu diluantul pentru lac de unghii. Tamponează ușor pe pată.
 3. Continuă să tamponezi până când pata este îndepărtată.
 4. Pentru a îndepărta urmele de dizolvant, folosește o lavetă curată îmbibată în apă caldă. Tamponează locul şi lasă să se usuce. Covorul nu va mai avea urme de ojă.

Îndepărtarea fondului de ten compact, a fardului de ochi şi a luciului de buze

Luciul de buze, fondul de ten compact şi fardul de ochi pot cădea foarte uşor pe covor. Însă nu îţi face griji, deoarece nu este complicat să îndepărtezi aceste urme de pe covor.

Ai nevoie de:

 • O cană cu apă curată
 • Detergent

Ce trebuie făcut:

 1. Amestecă detergent cu apă curată pănă se formează spumă
 2. Acum îmbibă laveta curată în acest amestec de apă cu detergent și tamponează pe pată până când aceasta este îndepărtată complet
 3. Poți folosi și cremă de ras în locul detergentului pentru a îndepărta pata
 4. O altă alternativă grozavă și ușor de utilizat este folosirea produsului WD-40 pentru a îndepărta pata. Este foarte eficient, ușor de utilizat și acționează rapid asupra petei.

Câteva sfaturi rapide

 • Asigură-te că testezi întotdeauna pe o parte ascunsă a covorului orice agent de curățare, înainte de a-l utiliza pentru a îndepărta petele de machiaj de pe covor. Acest lucru va preveni ca soluția de curățare să atace sau să albească covorul.
 • Nu freca niciodată petele de machiaj atunci când vrei să le cureți. În schimb, îndepărtează-le prin tamponare. Acest lucru va împiedica întinderea și mărirea petei.
 • Nu folosi lavete colorate sau vopsite pentru a curăța covorul. Folosește întotdeauna o lavetă albă pentru a evita și mai mult pătarea covorului în culoarea lavetei atunci când îndepărtezi petele de machiaj de pe covor.
 • Cea mai bună metodă pentru a curăța petele este combaterea lor imediat. Cu cât le lași să rămână cât mai mult în covor, cu atât va fi mai greu să scapi de ele.
 • Asigură-te că porți mănuși de menaj atunci când cureți covorul. Astfel îți vei proteja mâinile de orice deteriorări provocate de agenții de curățare ce pot fi dăunători pentru piele.
 • Mare atenție atunci când cureți petele de pe covoarele din lână, deoarece acestea sunt foarte sensibile. Este mai bine să folosești agenți de curățare uscați pe covoarele din lână pentru a îndepărta petele de machiaj de pe covor.