De la moștenirile de familie la cadouri prețioase oferite de cei dragi, bijuteriile reprezintă una din cele mai valoroase lucruri pe care le au oamenii. Totuși, acestea se pot mătui și deveni mai puțin atrăgătoare, odată cu trecerea timpului. Când se întâmplă așa, majoritatea persoanelor merg al bijutier pentru a cumpăra soluții scumpe de curățare a bijuteriilor. Totuși, majoritatea nu știu că pot curăța bijuteriile cu costuri reduse, folosind ingrediente disponibile în casă. În acest articol, vom aborda metode pentru curățarea și lustruirea bijuteriilor, fără a le deteriora.

Metode pentru lustruirea și curățarea bijuteriilor din aur si argint

Curățarea bijuteriilor din argint

Cu toate că lustruirea este o metodă grozavă pentru a îndepărta mătuirea și oxidarea de pe bijuterii, deseori aceasta este scumpă. Acestea fiind spuse, cel mai bine este să investim bani în lustruirea doar a bijuteriilor extrem de valoroase, precum moștenirile de familie.

Soluția de lustruit conține componente care dizolvă și îndepărtează oxidarea acumulată, în timp ce lasă un strat de protecție pentru a împiedica degradarea ulterioară.

Totuși, este posibil să nu ai la îndemână soluție de lustruit argint în momentul în care începi să îți cureți bijuteria și trebuie să o porți în curând. În acest caz, poți încerca oricare din următoarele tehnici DIY pentru îndepărtarea mătuirii bijuteriilor, fără a le deteriora. Totuși, este de evitat lustruirea excesivă a bijuteriei, pentru a menține finisajul intact.

Folosirea detergentului de vase

Adaugă câteva picături de detergent de vase într-o soluție de apă caldă. După aceasta, înmoaie o lavetă moale și, cu blândețe, freacă bijuteria cu laveta pentru a îndepărta mătuirea și oxidarea de pe aceasta. Odată ce ești sigur că ai îndepărtat oxidarea complet, clătește bijuteria cu apă rece și usuc-o folosind o altă lavetă moale.

Folosirea bicarbonatului de sodiu

Uneori, oxidarea este prea persistentă pentru detergentul obișnuit de vase. Utilizează bicarbonat de sodiu pentru a o îndepărta. Realizează o soluție din trei părți bicarbonat de sodiu și o parte apă. Apoi, umezește prin tamponare bijuteria și aplică pasta folosind o lavetă moale ce nu lasă scame.

În timp ce cureți bijuteria, asigură-te că introduci laveta în caneluri, pentru a îndepărta oxidarea ascunsă. După ce ai terminat, clătește bijuteria cu apă și apoi folosește laveta moale pentru a o usca.

Curățarea bijuteriilor din aur

Bijuteriile din aur masiv, precum brățările de aur, cerceii și lanțurile sunt deseori mai prețioase decât bijuteriile din argint. Prin urmare, este mai înțelept să fii mai atent atunci când le cureți folosind remedii casnice. Prepară o soluție de apă caldă și câteva picături de detergent de vase. Imersează bijuteria din aur în soluție și lasă să acționeze câteva minute.

Pentru a curăța bijuteriile mai eficient, introdu bijuteriile mai mici într-o strecurătoare. De cealaltă parte, poți pune bijuteriile mai mari direct în bol. Așteaptă aproximativ cinci minute înainte de a scoate bijuteriile pe o lavetă moale.

Apoi, ia o periuță de dinți moale și freacă prin caneluri și zalele lanțurilor pentru a scoate orice urme de oxidare ascunsă. Odată ce ai terminat, așază bijuteriile mai mici înapoi în strecurătoare.  Clătește totul sub apă apoi uscă-le folosind o lavetă moale.

Folosirea acestor metode DIY pot reda luciul bijuteriilor tale iubite și le poate face să arate la fel de atractiv ca înainte. Dacă ai bijuterii care sunt extrem de valoroase pentru tine, precum bijuterii de familie, trebuie să iei în considerare lustruirea specializată sau consultarea unui profesionist pentru a le curăța.