Diferite tipuri de aur folosite pentru bijuterii și modalități de lustruire a bijuteriilor din aur cu un produs pentru lustruirea aurului

Diferite tipuri de aur pentru bijuterii

Atunci când cumperi bijuterii din aur, există o varietate de opțiuni din care să alegi.  Să începem cu paleta de culori, deoarece bijuteriile din aur vin într-o varietate de culori.

Culori

Bijuteriile din aur nu sunt mereu făcute din aur pur.  Aurul este un aliaj, de exemplu, o combinație între aur și unul sau mai multe materiale.  În procesul de fabricare a bijuteriilor, aurul este topit împreună cu mai multe metale precum zinc, argint, nichel, cupru sau paladiu pentru a obține un aliaj.  Cele mai des întâlnite culori ale bijuteriilor din aur sunt galben, roșu, alb și verde.

Aurul galben

Aurul galben este rezultatul combinației între aur pur cu argint, cupru și zinc.  Această culoare este privită ca fiind cea mai pură culoare pentru bijuterii.  De asemenea, este hipoalergenică și dintre toate culorile disponibile, aceasta nu necesită foarte multă întreținere.

Aurul alb

Aurul alb este rezultatul combinației între platină și aur.  În unele cazuri, paladiul este folosit în locul platinei. Însă, și acesta poate fi făcut, de asemenea, dintr-o combinație de paladiu, aur, zinc și nichel.  Aurul alb rezistă mult mai mult la zgârieturi și este mai durabil decât aurul galben.  Mai mult, este o alternativă mai ieftină în comparație cu platina sau aurul galben.

Aurul roșu

Aurul roșu (cunoscut și sub denumirea de aur roz) este un aliaj de argint, aur și cupru.  Aurul roșu își ia culoarea din cupru. Este, de asemenea, mai accesibil la preț decât celelalte variante datorită conținutului de cupru.  În plus, este mai durabil și mai rezistent decât aurul alb sau cel galben.

Aurul verde

Aurul verde (cunoscut și sub denumirea de electrum) este un aliaj de argint, aur și uneori cupru. Culoarea verde a aliajului este dată de argint.

Așadar, care este cea mai populară culoare a aurului?

A fost o vreme când aurul galben era opțiunea preferată de cumpărători.  Însă, atunci când prețul aurului a crescut prea mult, oamenii au început să opteze pentru aurul alb.  Prin urmare, în ultimii aproximativ 30 ani oamenii au preferat să aleagă aurul alb, în special în ceea ce privește verighetele sau inelele de logodnă.

Lustruirea aurului

În afară de faptul că este frumos, aurul este, de asemenea, un metal moale și, deci, necesită întreținere regulată.  În mod ideal, articolele din aur ar trebui lustruite o dată sau de două ori pe an.  Dacă articolele din aur sunt lustruite prea des, acestea se pot deteriora foarte tare.  Însă, dacă ești atent și minuțios, poți reda strălucirea articolelor tale din aur.  Următoarele tehnici detaliază modul în care poți să efectuezi lustruirea aurului, să îndepărtezi zgârieturile și să îți protejezi aurul.

Metoda 1: Proces de rutină pentru lustruirea aurului

Pasul 1

Ia un bol și umple-l cu apă. Adaugă bicarbonat de sodiu și săpun de vase în cantități mici. Imersează aurul în amestec. Acum trebuie să îl lași acolo timp de câteva minute.

Pasul 2

Folosește o periuță de dinți cu peri moi pentru a freca aurul. O periuță de dinți de dimensiuni mici este cea mai potrivită în acest caz.  Asigură-te că freci articolul cu blândețe. Nu trebuie aplici o forță excesivă.  Asigură-te că freci și canelurile, dacă acestea există.

Pasul 3

Acum poți să clătești articolul. După ce ai terminat procesul de frecare, trebuie să clătești aurul cu apă caldă. Trebuie să te asiguri că ai clătit orice urmă de amestec.  Verifică aurul să vezi dacă au mai rămas urme de oxidare.

Pasul 4

Folosește o lavetă pentru a usca aurul. Ai grijă să folosești o lavetă moale pentru aceasta.  Evită să folosești prosoape de hârtie sau produse similare, deoarece pot lăsa zgârieturi pe aur.  Ca alternativă, poți să-l lași să se usuce la aer.

Pasul 5

Pentru a finaliza lustruirea aurului, șterge articolul din aur cu o lavetă specială pentru curățarea bijuteriilor. Șterge cu blândețe suprafața articolului, curățând astfel și orice urmă de murdărie rămasă. Dacă nu au rămas urme de murdărie, șterge articolul de câteva ori pentru a-i da aurului o strălucire intensă.

Metoda 2: Îndepărtarea zgârieturilor de pe aur

Pasul 1

Articolele din aur pot fi curățate cu apă și detergent de vase. Începe prin a lua un bol cu apă în care vei adăuga o cantitate mică de detergent de vase.  Ia o lavetă moale pentru vase și înmoaie-o în amestec. Freacă cu blândețe suprafața articolului din aur. Apoi, spală articolul cu apă și lasă-l să se usuce la aer.

Pasul 2

Prepară un amestec de amoniac și apă într-un bol.  Amestecul ar trebui să fie compus din șase părți apă și o parte amoniac.  Poți găsi cu ușurință amoniac în orice magazin universal.  Asigură-te că folosești mănuși atunci când lucrezi cu amoniacul.

Pasul 3

Acum imersează articolul din aur în amestec. Lasă-l acolo timp de un minut.  Nu trebuie să lași articolul în amestec mai mult de un minut.

Pasul 4

Șterge aurul folosind un șervețel. Odată ce ai scos articolul din amestec, verifică-l cu atenție să vezi dacă au rămas zgârieturi pe el.  Poți să usuci aurul fie folosind un șervețel, fie lăsându-l să se usuce în aer liber.  Repetă procedura de câte ori este nevoie.

Metoda 3: Protejarea aurului

Ar trebui să eviți să porți aur în timpul activităților care te fac să transpiri. Transpirația poate duce la deteriorarea aurului, deoarece este acidă.  Dacă nu poți să dai jos articolul în timpul acelei activități, atunci asigură-te că la final îl ștergi cu o lavetă moale.

Evită să te dai cu loțiune atunci când porți aur. Loțiunea face parte din lista de cosmetice care pot deteriora aurul. Parfumul și fixativul fac parte, de asemenea, din lista de cosmetice care pot deteriora aurul.

Trebuie să fii atent la mișcările pe care le faci atunci când poți aur. Trebuie să fii atent ca articolul din aur pe care îl porți să nu se lovească de alte lucruri, pentru că s-ar putea zgâria și deteriora.

Limitează durata de timp în care porți aur. Dacă ai aur mai puțin durabil, atunci nu îl purta în fiecare zi.

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face în cazul aurului oxidat este să pulverizezi WD-40 peste acesta. WD-40 nu este un produs pentru lustruirea aurului, însă lasă-l să acționeze timp de aproximativ cinci minute și apoi clătește-l folosind apă curată.