Alama este un metal care arată foarte stilat. Articolele din acest metal lucesc de la distanță și atrag orice privire.  Însă pentru strălucire, obiectele din alamă trebuie îngrijite. Nu poți lăsa articolele din alamă necurățate o perioadă prea lungă. Trebuie să acorzi atenție curățării alamei pentru ca aceasta să își păstreze strălucirea.

Există multe metode de a curăța alama la acasă. De la soluții preparate în casă la unele industriale, sunt multe produse care pot restabili strălucirea articolelor din alamă mătuite. Însă înainte de a ajunge la acestea, sunt câteva lucruri de luat în considerare când cureți alama.

Curățarea alamei autentice sau a unui obiect placat cu alamă?

Pentru a alege o metodă de a curăța alama, trebuie să știi dacă articolul e din alamă masivă sau doar placat. Pentru a verifica autenticitatea alamei, apropie un magnet de aceasta, iar dacă magnetul se lipește de articolul în cauză, înseamnă acesta este doar placat cu alamă. Însă dacă magnetul nu se lipește de articol, atunci acesta este din alamă masivă.

Este sau nu lăcuit?

Dacă articolul din alamă este lăcuit, atunci poți sări pasul de curățare o perioadă mai lungă de timp, însă în caz contrar, acesta trebuie curățat cu regularitate.

Pentru articole placate cu alamă și/sau articole lăcuite, folosirea unei soluții de săpun și apă caldă pentru curățare este suficientă. În caz contrar, trebuie să apelezi la alte opțiuni.

Există mai multe opțiuni de produse de curățare pentru alamă disponibile în comerț. O soluție de la un brand bun ar trebui să fie suficientă. Curăță articolul cu o soluție aleasă, folosind o lavetă moale.

Însă, dacă ești în căutarea unor soluții casnice pentru curățarea obiectelor din alamă, continuă să citești.

Oțet, sare și făină

Poți folosi toate aceste ingrediente în proporții după preferințe. Însă soluția standard necesită o lingură de sare într-o ceașcă de oțet, cu un pumn de făină, pentru a obține o consistență densă. Făina este adăugată pentru a forma o consistență păstoasă. Activitatea de curățare este atribuită oțetului și sării.

Odată realizat amestecul, aplică-l pe obiectul pe care dorești să îl cureți. Folosește o lavetă moale pentru a-l freca și pentru a curăța articolul din alamă.

Apă și detergent

O bună metodă de curățarea alamei este cu apă caldă și detergent. Poate că nu vei reda luciul fără cusur al metalului, însă este suficientă pentru a curăța întreaga suprafață. Aplică un detergent blând pe întreaga suprafață a obiectului și apoi clătește. Usucă folosind o lavetă moale.

Suc de lămâie

Sucul de lămâie are proprietăți de albire grozave, care pot curăța orice obiect cu mare ușurință. Stoarce o cantitate generoasă de suc de lămâie pe orice articol din alamă și freacă folosind o perie cu peri de bună calitate. Pentru a spori eficiența sucului de lămâie, adaugă și un vârf de sare.

Curăță prin ștergerea articolul, folosind o lavetă moale.

Oricare ar fi soluția la care vei apela, folosește o perie cu peri flexibili pentru aplicarea acesteia. Astfel, te vei asigura că soluția pătrunde în fiecare canelură și colț al articolului din alamă pe care dorești să îl cureți.

Asigură-te că testezi pe o zonă ascunsă vederii, înainte de a aplica produsul pe obiectul din alamă.

Curățarea alamei cu WD-40

Tot ce trebuie să faci este să umezești o lavetă de microfibră cu WD-40 și să freci suprafața alamei cu această lavetă. Continuă să lustruiești obiectul timp de câteva secunde și apoi lasă să se usuce.Iată! Piesele tale de decor sau antichitățile arată ca noi!