Ce sunt acele pete maronii ce se formează pe obiectele de metal? Ei bine, aici ai chiulit de la chimie în școala generală. Formațiunile de rugină apar natural pe obiectele de metal, atunci când acestea sunt expuse la umiditate și oxigen, cunoscute altfel și oxid de fier. Așa că, înainte ca interiorul garajului tău să înceapă să arate ca o navă spațială ce a aterizat forțat pe Marte, te vom învăța cum poți preveni rugina.

1.  Planificare

Înainte să intri în panică din cauza ruginirii obiectelor, trebuie să înțelegi că orice structură de metal necesită o planificare anti-rugină. Vorbim despre faptul că trebuie să te asiguri că în casă ai instalate filtre pentru controlul umidității, astfel încât fluxul de aer recurent să împiedice încă de la început formarea ruginii.

O altă strategie grozavă în timpul fazei de planificare este ca în structurile metalice, piesele să fie sudate, fiind de evitat folosirea de șuruburi și piulițe. Utilizarea acestora din urmă permit pătrunderea aerului și apei în obiectul de metal ceea ce – dacă ești atent – este exact ceea ce nu îți dorești.

2. Galvanizare exterioară

Procesul de galvanizare a fost întotdeauna mai ieftin decât cumpărarea de oțel inoxidabil – pentru orice scopuri imaginabile. Acest proces adaugă un strat suplimentar de zinc metalic peste metal. Zincul ajută la protejarea suprafeței metalice, fiind inițial dificil ca rugina să se formeze deasupra. Atunci când nu cedează în fața mediului, ajută la absorbția ruginii pe stratul exterior și menține suprafața metalică inițială în siguranță.

3.  Straturi organice/de ulei

Dacă ești în căutarea unei tehnici DIY ușor de folosit pentru protejarea obiectelor tale de metal, iată ceea ce trebuie să faci. Aplică un strat din orice substanță organică peste suprafața metalică în cauză. Acest strat acționând ca o barieră între suprafață și formațiunile de rugină. Dacă opțiunea ta de strat organic este uleiul, atunci îți recomandăm un strat consistent.

4. Fă-ți stocul de produse WD-40

În timp ce WD-40 are o listă întreagă de produse specializate pentru fiecare aplicație. WD-40 este cunoscut a fi un bun agent de combatere a ruginii, precum și o măsură de prevenire a acesteia. Tot ce trebuie să faci este să acoperi articolul ruginit cu WD-40 și apoi să îl freci cu o perie de sârmă.

Poți încerca pe suprafețe mici ale obiectului ruginit pentru a vedea dacă WD-40 îl deteriorează. Dacă aplici WD-40 cu regularitate pe suprafețe predispuse la a rugini, nu vei mai vedea rugina revenind. Dacă produsul WD-40 nu acționează așa eficient,  încearcă WD-40 Specialist Penetrant. Acest produs a fost conceput special pentru a penetra mâzga și rugina, astfel încât să fie îndepărtate cu ușurință de pe orice suprafață.

Simplu! Până la urmă, cui îi trebuie chimie? Deja stăpânești foarte bine informațiile despre cum poți preveni rugina în 4 pași ușori.