Sfaturi în gospodărie – Cum se formează rugina? Ce pot să fac pentru a o împiedica?

Rugina – Coroziune dăunătoare şi ce poţi face pentru a o evita

În fiecare an, rugina afectează miliarde de articole. Fiecare componentă din fier sau oţel este afectată pe termen lung de acest tip de coroziune, în cazul în care nu este protejată. Simpla îndepărtare a ruginii nu este o soluţie ci, din contră, este chiar contraproductiv pe termen lung. Singura soluţie de încredere şi de durată este, prin urmare, protejarea compuşilor feroşi de contactul cu substanţe ce îi atacă la suprafaţă.

Rugina este un tip distructiv de coroziune

Se presupune că, deseori, coroziunea conduce la o afectare de principiu negativă a materialului. Aceasta nu este o concepţie greşită. Toate metalele se oxidează prin contact regulat sau pe termen lung cu oxigenul şi apa. Totuşi, majoritatea formează pe suprafaţă un strat impermeabil de oxid, care protejează materialul de bază împotriva descompunerii ulterioare. Din acest motiv, cuprul, zincul sau aluminiul nu se descompun chiar şi în condiţii critice de mediu. Totuşi, fierul este un caz special, deoarece acesta este singurul care rugineşte. Din punct de vedere chimic, un compus al oxidului de fier ce conţine apă se formează la suprafaţă. Prin îndepărtarea ruginii acest porces poate fi accelerat în loc de a fi încetinit, în funcţie de condiţiile de mediu. Problema cu oxidul de fier o constituie unele proprietăţi speciale ce afectează stabilitatea în mod negativ. În loc să formeze o suprafaţă impermeabilă, se creează o structură slăbită ce reţine apă, facilitând şi mai mult coroziunea.

Condiţiile de bază pentru formarea ruginii

Rugina este produsă exclusiv atunci când fierul sau aliajele feroase sunt supuse contactului cu oxigenul sau cu apa. Aceasta reprezintă o reacţie chimică ce are loc la nivel molecular din cauza sarcinilor diferite. În principiu, există o tensiune scăzută între apă şi suprafaţa fierului. În lipsa oxigenului, totuşi, acest proces se atenuează rapid, deoarece apa este saturată. Însă dacă oxigenul este prezent, acesta preia transportul sarcinii către mediul înconjurător – coroziunea persistă. Prin urmare, îndepărtarea focarului ajută doar dacă ulterior, suprafaţa este protejată împotriva uneia sau, în cel mai bun caz, împotriva ambilor factori. Prezenţa sării accelerează procesul semnificativ, din moment ce sarea creşte conductivitatea apei.

Îndepărtaţi rugina şi protejaţi suprafaţa împotriva coroziunii

Pentru a readuce piesele din fier afectate la suprafaţă într-o stare bună, trebuie să îndepărtaţi mai întâi rugina. În acest scop se poate folosi o perie de sârmă sau hârtie abrazivă. În mediul industrial, totuşi, se utilizează maşini de sablat ce îndepărtează vopseaua şi rugina. Chiar şi componente mari pot fi prelucrate într-un timp scurt. Dacă o piesă de lucru nu prezintă urme de coroziune, suprafaţa acesteia este acoperită. Un strat de protecţie previne contactul direct cu oxigenul şi cu apa. Acesta poate fi un lac, unsoare, ulei sau un alt metal. Opţiunea depinde, printre altele, de funcţia piesei de metal. În cazul frecării mecanice, de exemplu, în cazul lanţului de bicicletă, sunt utilizaţi lubrifianţi care protejează atât împotriva coroziunii cât şi a uzurii.

https://wd40.com/uses-tips/protect