Substanțele penetrante și uleiurile penetrante sunt fluide cu vâscozitate scăzută ce sunt utilizate pentru a elibera sistemele de prindere sau alte componente mecanice ruginite. Cele mai penetrante uleiuri conțin un solvent cu vâscozitate scăzută sau un mediu ce este volatil. Lichidul pătrunde în porii metalului și depune un strat de ulei (de obicei pe bază de solvent) care ajută la dislocarea eventualelor urme de apă și asigură un strat de protecție împotriva umezelii pentru metal. Substanțele penetrante și uleiurile penetrante pot funcționa, de asemenea ca agenți de curățare sau ca inhibitori de coroziune.

Rolul lubrifianților penetranți

Funcția principală pe care uleiurile penetrante o realizează este slăbirea sistemelor de prindere ce s-au corodat, înțepenit sau blocat odată cu trecerea timpului. Vâscozitatea scăzută a fluidului permite acestuia să se infiltreze și să penetreze în caneluri, crăpături sau chiar în porii existenți în substratul materialului dat. Uleiurile penetrante sunt, de obicei, amestecuri de lubrifiant împreună cu un solvent. Solventul subțiază lubrifiantul, scăzându-i vâscozitatea și crescându-i mobilitatea.

Lubrifiere

Unul din lucrurile pe care fluidele penetrante îl poate face este să asigure lubrifiere pe o perioadă scurtă de timp. Datorită naturii fluidului, este redusă frecarea, însă din moment ce uleiul conține un solvent volatil, acestea se pot contamina ușor. Atunci când se evaporă, lasă o peliculă reziduală. De aceea acești lubrifianți penetranți conțin aditivi amestecați pentru a îmbunătăți longevitatea lichidului.

Agent de curăţare

Lubrifianții penetranți sunt extrem de eficienți ca agenți de curățare. Aceștia pot fi folosiți pentru a îndepărta smoala, grăsimea, adezivii și rugina. Aceasta deoarece fluidul poate fi utilizat ca un produs de curățare pe bază de solvenți sau degresant pentru dizolvarea agenților de contaminare. Odată ce fluidul a mobilizat reziduul, acesta poate fi șters cu ușurință cu un burete, lavetă sau cu un abraziv ușor.

Rezistenţă la coroziune

Există uleiuri penetrante ce sunt utilizate pentru a împiedica formarea coroziunii. Majoritatea fluidelor penetrante au capacitatea de a dispersa apa, ceea ce are ca rezultat prevenirea oxidării. Fluidele penetrante dislocă toată umezeala din zona în care sunt aplicate. Totuși, alți lubrifianți penetranți lasă un strat pelicular, ce nu este conductor. Unele fluide sunt dispersate folosind un inhibitor de coroziune care cauzează crearea unui strat de pasivizare ce acționează ca o barieră împotriva coroziunii.

Tipuri

Uleiuri fără apă

Sunt utilizate în procesele de prelucrare în forma lor nediluată. Acestea sunt pe bază de petrol sau uleiuri minerale și de obicei, conțin aditivi polari precum uleiuri vegetale, grăsimi, esteri sau aditivi de extremă presiune precum sulf, clor și fosfor.

Fluide tip emulsie / Fluide solubile în apă

Fluidele penetrante sunt emulsii sau solubile în apă care au un grad de diluare relativ mai mare și includ o clasă de fluide denumită fluide cu conținut ridicat de apă ‘HWCF’ (high water content fluids).  Fluidele care conțin ulei solubil creează o emulsie atunci când sunt combinate cu apă. Aceste uleiuri sunt diluate pentru utilizare și nivelurile de concentrație a acestora ajung până la 10%.

Fluide semi-sintetice sau sintetice

Uleiurile penetrante ce sunt sintetice sau semi-sintetice conțin, de obicei, polimeri sintetici precum poliglicol, diesteri, esteri, silicon, clorofluorocarburi (CFCs) și un amestec de apă și fluid sintetic. Fluidele sintetice sunt cunoscute ca având o rezistență extrem de ridicată la foc și pentru faptul că sunt foarte scumpe.

Aditivi

Aditivi de extra presiune (EP)

Scopul adăugării aditivilor de extra presiune (EP) este de a îmbunătăți rezistența la uzură și de a lubrifia suprafețele metalice. Aditivii de extra presiune (EP) includ agenți de reacție chimică, precum fosfor, sulf sau compuși clorurați. Acești compuși sunt instabili chimic. De aceea, în mediile supuse stresului ridicat, aceștia reacționează cu un metal ce este prezent pentru a forma un înveliș. Învelișul este o peliculă subțire, dintr-un amestec de cloruri de metal, sulfuri sau fosfuri care îndepărtează orice tip de aderență, eradicând complet contactul dintre metale.

Inhibitori de coroziune

Scopul adăugării inhibitorilor de coroziune este de a elimina sau de a reduce coroziunea la minim. În mod ideal, un agent de inhibare produce efectul necesar atunci când se află într-o concentrație mai scăzută. Aditivii inhibitori, de obicei, se lipesc de suprafață ca rezultat al forțelor electrostatice de atracție între suprafața tratată și molecule sau reacționând cu suprafața pentru a crea un strat de pasivizare.

Micro-dispersanți

Scopul micro-dispersanților este de a anvelopa complet lichidul și particulele solide precum grafit, nitrura de bor, disulfură de molibden sau politetrafluoretilen (PTFE). În majoritatea cazurilor, lubrifierea este asigurată de către dispersanți odată ce substanța purtătoare sau solventul s-a evaporat.

Selectarea unui penetrant / lubrifiant penetrant

Selectarea unui penetrant și a unui lubrifiant penetrant necesită analizarea caracteristicilor și specificațiilor produsului.

Punct de aprindere

Punctul de aprindere al unui penetrant sau lubrifiant penetrant este temperatura cea mai scăzută la care fluidul se evaporă pentru a forma un amestec în aer ce este inflamabil, în apropiere de suprafața lichidului. De obicei, uleiurile penetrante sunt volatile și au un punct de aprindere scăzut. Acest lucru face din punctul de aprindere o caracteristică importantă de luat în considerare, în special în cazul aplicațiilor electrice, unde este posibil să aibă loc efectul de arc sau în aplicațiile care implică temperatură ridicată. Fluidele sintetice și HWCF au puncte de aprindere mai mari în comparație cu uleiurile fără apă.

Temperatura de operare

Temperatura de operare se află în intervalul de temperaturi în care fluidul dat își produce efectele.

Rigiditate dielectrică

Rigiditatea dielectrică a unui fluid penetrant reprezintă gradul în care acesta poate rezista la trecerea unui curent electric înainte de a se descompune. Fluidele cu rigiditate dielectrică sunt utilizate în situații în care are loc o trecere de curent electric de înaltă tensiune, precum în telecomunicații sau transmisie de energie.

Caracteristici

Dislocarea apei

Lubrifianții penetranți având caracteristici de dislocare a apei pot îndepărta apa dintr-o suprafață. Fluidele ce au o energie de suprafață mai scăzută în raport cu apa se vor muta sub umezeala sau apa de pe suprafața tratată.

Nu formează spumă/Formează puțină spumă

Aplicarea de lubrifianți penetranți care nu formează spumă sau formează puțină spumă are ca rezultat lipsa spumei sau prezența unei cantități foarte mici de spumă. Aditivii sunt utilizați pentru a oferi aceste caracteristici lichidului. Spuma poate fi extrem de dăunătoare în cazurile în care fluidul este utilizat ca agent de răcire sau într-o aplicație de măcinare.

WD-40 Specialist Penetrant Spray este un lubrifiant penetrant excelent ce pătrunde peste tot și de asemenea, conține compuși concepuți specific pentru a slăbi metalele ruginite.