Protecţia împotriva coroziunii

Metalele ocupă un loc important în viața noastră de zi cu zi. Fie că ne referim la mașina pe care o conducem sau la jucăriile copiilor, metalele se află peste tot. Și nimic nu pare mai rău decât să îți vezi mașina cum devine portocalie, nu-i așa? Realitatea este că metalele sunt supuse coroziunii.

Mai jos găsești câteva lucruri de care să ții cont pentru a te asigura că bunurile tale din metal nu se corodează.

Alegerea metalului potrivit

Cea mai simplă metodă pentru a-ți proteja bunurile de metal împotriva coroziunii este să te asiguri că sunt confecționate din metale care nu ruginesc. Este destul de simplu, nu-i așa? De ce să îți dai bătăi de cap cu protecția împotriva ruginii când poți, pur și simplu, să alegi un metal care nu se corodează? Iată câteva exemple:

Aluminiu

Aluminiul este un metal rezistent la coroziune, ideal pentru locurile care sunt afectate de fenomenele naturii.

Oţel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este un aliaj. Rezistența la coroziune a oțelului inoxidabil diferă în funcție de compoziția sa. Oțelul inoxidabil 316 și 304 sunt ambele cunoscute a fi rezistente la coroziune și sunt utilizate fix datorită acestei caracteristici.

Oțel Corten

Este mai ieftin decât oțelul inoxidabil, însă nu oferă aceeași siguranță de rezistență la coroziune ca acesta.

Dacă ai ales un metal care nu este rezistent la coroziune, nu trebuie să te panichezi, deoarece WD-40 „îți asigură spatele”. Folosirea produsului WD-40 Multi Use Product formează un strat protector peste toate obiectele de metal, reducând efectele ruginii. Nu are importanță dacă exponatul tău antic este confecționat din aluminiu sau fier, deoarece WD-40 îl va proteja, indiferent. WD-40 Specialist Penetrant poate fi folosit, pentru a întineri aspectul articolului metalic, dacă este prea târziu să îl mai protejezi de apariția ruginii.

Protecție împotriva factorilor de mediu

Elementele metalice sunt afectate de interacțiunea cu factorii de mediu. Este important să menții metalele protejate, limitându-le în special expunerea la umezeală. Poți face acest lucru prin pulverizarea din când în când, cu WD-40 pe metale.

Designul este important

Mai jos sunt câteva lucruri de care să ții cont, cu privire la designul bunurilor tale de metal, pentru a le proteja împotriva coroziunii:

  • Încearcă să eviți, pe cât posibil designul cu găuri și șanțuri, deoarece acestea acumulează umezeală și sunt cele care se corodează primele.
  • Asigură-te că îmbinările sunt sudate și nu prinse în șuruburi. Imaginează-ți o îmbinare ce este fixată cu un șurub ruginit – ce crezi că s-ar întâmpla? Acesta ar înțepeni rău.
  • Designul trebuie să permită circulația liberă a aerului. În caz contrar, în timp se va acumula umezeală.
  • Pentru structurile metalice mari, asigură-te că există spațiu adecvat între diversele piese pentru a efectua sarcinile de întreținere de rutină.

Totuși, dacă ai achiziționat un exponat metalic frumos, care încalcă toate recomandările menționate mai sus, aplică imediat pe acesta un strat de WD-40 pentru protecție. Crede-mă, nu îți poți permite să întârzii atunci când vine vorba de coroziune, deoarece timpul are un stil de a face lucrurile să ruginească.

Lumea straturilor de protecție

Există multe tipuri diferite de alte straturi de protecție ce pot fi aplicate pentru protejarea metalelor. Acestea includ:

  • Aplicarea unui strat de metal rezistent la coroziune pe suprafața articolului care necesită protecție, îl salvează de coroziune. Acesta va funcționa ca o barieră împotriva factorilor de mediu.
  • O soluție de hidroxid de sodiu, azotat de potasiu și apă poate fi folosită pentru a imersa articolele mici din oțel pentru a asigura protecția împotriva coroziunii. Totuși, acest remediu este potrivit pe perioade scurte de timp și oferă obiectului un aspect negru-albăstrui. În consecință, acest proces este cunoscut drept albăstrire și nu îți dorești să îl folosești dacă ții la estetică.
  • De asemenea, se pot aplica straturi pe bază de ulei pe metalele care necesită protecție. Acestea sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și ideale pentru împiedicarea pătrunderii oxigenului și apei.

Întreținerea face minuni

Întreținerea regulată poate face minuni atunci când vine vorba de îndepărtarea ruginii. Este, înainte de toate, de ajutor pentru protejarea articolelor împotriva coroziunii. Totuși, întreținerea necesită timp – uneori chiar foarte mult – și din păcate, timpul este ceva ce lipsește tuturor, în ultima vreme.

Curs rapid despre WD-40

Compania Brownells Gunsmithing Supply a realizat o serie de teste într-o încercare de a determina care substanță este cea mai potrivită atunci când vine vorba de împiedicarea coroziunii. Rezultatele au indicat WD-40. WD este prescurtarea de la Water Displacement (îndepărtarea apei) și acest lucru este exact ceea ce fac produsele WD-40. Produsele precum WD-40 Multi Use Product nu doar sunt capabile să împiedice coroziunea ci se ocupă de ea chiar după apariția acesteia.

Cea mai simplă metodă pentru protejarea bunurilor tale de metal împotriva coroziunii este să le pulverizezi din când în când cu WD-40—până când sunt complet saturate.

Sursă fotografie: De itsallgood – StockAdobe.com