Controlul coroziunii prin proiectare

Alegerea materialului este principală măsură prin care se poate controla coroziunea. O proiectare bună trebuie să țină cont de material pentru o combate coroziunea și pentru a crește șansele ca o structură metalica să reziste la rugină.

Proiectanții de structuri și exponate metalice trebuie să țină cont de câteva aspecte pentru a preveni coroziunea. Citește mai jos:

Asigurarea scurgerii

Cauza principală a coroziunii este umezeala, nu-i așa? Prin urmare, este necesar ca recipientele de depozitare – precum rezervoarele – să fie proiectate astfel încât să se asigure scurgerea și curățarea ușoară a acestora. Proiectanții trebuie să se asigure că sunt suficienți robineți astfel încât să poată fi eliminată și ultima picătură de lichid din rezervor pentru a putea fi curățat. Alte detalii pe care proiectanții trebuie să le asigure sunt tranzițiile line și designul în conformitate cu zona de amplasare a rezervorului.

Diminuarea variațiilor de temperatură

În proiectarea conductelor care transportă căldură trebuie să se țină cont de controlul coroziunii. Astfel trebuie să se verifice că pe suprafața materialelor nu există puncte reci și puncte de căldură. Echipamentul trebuie proiectat astfel încât să nu existe variații de temperatură pe suprafața acestuia. Variațiile de temperatură cauzează formarea de puncte reci și de căldură, ambele fiind sensibile la coroziune. De exemplu, punctele de căldură se confruntă cu amenințarea coroziunii termo-galvanice, în timp ce punctele reci cauzează condens care cauzează umiditate și conduce la coroziune, dacă nu este îndepărtată imediat.

Ajustarea grosimii pereților

În scopul controlului coroziunii, proiectanților li se recomandă să ajusteze grosimea pereților. Ce înseamnă acest aspect? Atunci când apare coroziunea, aceasta “consumă” dintr-un metal și îi reduce grosimea. Prin urmare, se pot proiecta pereți cu o grosime dublă decât cea intenționată? Da.

Aceasta este o metodă comună pentru controlul coroziunii pe care proiectanții o utilizează, însă realitatea este că o asemenea strategie nu este întotdeauna fezabilă. De ce? Ei bine, de exemplu, grosimea pereților trebuie să întrunească cerințe mecanice de masă, rezistență și presiune.

Un alt motiv pentru care această metodă nu este folosită des constă în faptul evident că va crește brusc costul structurii. Este o asemenea creștere întotdeauna justificabilă? Nu, nu este! Prin urmare, este esențial să se realizeze o analiză a costurilor și beneficiilor pentru a înțelege dacă utilitatea generată de creșterea costurilor merită sau nu.

Din cauza motivelor menționate, proiectanții nu folosesc deseori această metodă. Ce pot face în schimb? Este să recomande utilizarea lubrifiantului WD-40 care trebuie aplicat pe structurile metalice din când în când. Un strat de WD-40 asigura reducerea șanselor de formare a coroziunii.

Reducerea la minim a cavităților

Reducerea la minim a cavităților este importantă în arhitectură. De ce? Proiectele care prevăd mici cavități și șanțuri acumulează umezeală, din cauza faptului că aerul nu poate circula liber prin aceste șănțulețe. Acest lucru înseamnă că dacă nu petreci suficient timp pentru curățarea acestor șanțuri, din când în când, acestea vor căpăta o nuanță de galben. Prin urmare, proiectanții trebuie să încerce să limiteze cât mai mult posibil utilizarea acestor cavități și șanțuri în structurile proiectate.

Totuși, considerând utilitatea estetică asigurată de asemenea cavități, utilizarea lor este uneori esențială. În aceste împrejurări, utilizarea lui WD-40 trebuie recomandată tuturor clienților pentru controlul coroziunii, astfel încât aceștia să nu sufere din cauza problemei discutate mai sus.

Înțelegerea mediilor

Pentru controlul coroziunii, este obligatoriu ca proiectanții să ia în considerare mediul în care vor fi amplasate și să ia măsurile de rigoare. De exemplu, dacă un exponat metalic este amplasat lângă mare, atunci este obligatoriu ca proiectantul să folosească materiale care să poată asigura controlul coroziunii în astfel de medii.

Se recomandă întotdeauna să utilizezi WD-40 în cazul exponatelor pentru controlul coroziunii, doar pentru siguranță. Adică, atunci când iei în considerare costul și frumusețea exponatului și faptul că se poate distruge o cu ușoară urmă de galben… cum să nu îți iei măsuri de siguranță? Utilizarea lui WD-40 nu este doar eficientă ci și sensibilă!

Sudură în loc de prindere în șuruburi

Ai văzut vreodată o îmbinare ținută în poziție de un șurub ruginit? Nu îți dorești, când ai asemenea priveliște, ca îmbinările să fi fost sudate? Proiectanții trebuie să țină cont de aceste lucruri atunci când fac proiecte. De ce? Deoarece șuruburile și bolțurile ruginesc rapid din cauza umezelii pe care o acumulează. Acest lucru înseamnă că proiectele metalice trebuie să implice șuruburi doar dacă este neapărată nevoie. Chiar și atunci, trebuie lăsate spații adecvate pentru circularea aerului, astfel încât umezeala să nu se acumuleze rapid și, astfel, coroziunea este întârziată.

Când arunci o privire la măsurile pe care proiectanții le pot lua pentru controlul coroziunii, nu poți să nu observi că WD-40 este un produs perfect pentru a combate coroziunea. WD-40 nu este altceva decât o unealtă minune!