Îndepărtarea ruginii de pe obiectele din metal

Dacă deții un produs de metal care a ruginit, nu poți să îl arunci pur și simplu sau să îl înlocuiești așa ușor. În acest sens, există mai multe moduri în care se poate realiza îndepărtarea ruginii de pe un obiect de metal. Există o serie ingrediente pe care le poți utiliza pentru a curăța rugina, precum orice lichid ușor acid, precum oțetul sau zeama de lămâie. Alternativ, poți recurge la produse concepute pentru îndepărtarea ruginii, precum WD-40. Orice metodă pe care o vei folosi pentru îndepărtarea ruginii va implica timp și răbdare, din moment ce este o sarcină plictisitoare. Însă tot acest timp și efort duce la îndepărtarea ruginii cu ușurință de pe o serie de suprafețe metalice.

Folosirea ingredientelor casnice

  1. Oțetul alb este o metodă eficientă pentru îndepărtarea ruginii. Rugina reacționează cu oțetul și, ulterior, se dizolvă. Poți imersa pur și simplu obiectul de metal în oțet alb timp de aproximativ două ore și apoi să ștergi rugina transformată în pastă până la îndepărtarea completă. Dacă obiectul este prea mare, toarnă pur și simplu oțet alb uniform pe suprafața obiectului și lasă-l să acționeze. Alternativ, poți folosi o lavetă îmbibată în oțet pentru a șterge obiectul. O altă soluție este să folosești o folie de aluminiu înmuiată în oțet pentru a îndepărta prin ștergere rugina de pe obiect. Folosirea oțetului obișnuit este, de asemenea o opțiune, doar că va dura ceva mai mult să îndepărtezi rugina. Încearcă să saturezi obiectul în oțet obișnuit timp de 24 ore. Astfel vei reduce timpul petrecut frecând obiectul.
  2. Fructele lime și sarea pot fi și ele foarte eficiente pentru îndepărtarea ruginii. Presară puțină sare pe suprafața obiectului ruginit și asigură-te că este acoperit complet. Apoi stoarce zeama dintr-un lime pe întreaga suprafață. Asigură-te că storci cât de mult suc posibil și apoi lasă 3-4 ore să acționeze înainte să îndepărtezi prin frecare. Este de ajutor să folosești jumătățile stoarse pentru a freca amestecul rezultat pe obiect. Acest amestec este suficient de puternic pentru îndepărtarea ruginii fără a cauza deteriorarea metalului. În aceeași manieră, poți folosi și o lămâie.
  3. Folosește bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă. Realizează un amestec de apă și bicarbonat și asigură-te că este suficient de gros astfel încât să poată fi întins uniform pe metal. Lasă pasta să acționeze și apoi îndepărtează prin frecare. Folosește o periuță de dinți pentru a freca pasta și apoi clătește cu apă. Acest amestec poate fi diluat după preferințe. Nu există specificații exacte pentru cantitățile ce trebuie utilizate.
  4. Detergentul de vase și cartoful sunt și ele eficiente pentru îndepărtarea ruginii. Taie un cartof în două jumătăți. Aplică detergent de vase pe partea tăiată. Astfel va avea loc o reacție chimică între capătul cartofului și rugină, facilitând îndepărtarea acesteia din urmă. Pune cartoful pe suprafața obiectului de metal și lasă-l să acționeze timp de două ore. Pentru a aplica din nou, taie capătul folosit și aplică din nou detergent de vase pe capătul proaspăt tăiat. Folosește-l din nou pe suprafața de metal pentru a acționa suplimentar. Alternativ, poți folosi un amestec de apă și bicarbonat de sodiu.
  5. Pentru îndepărtarea ruginii poate fi folosit și acid oxalic. Din moment ce acesta este un agent chimic puternic, asigură-te că ți-ai luat măsuri de protecție înainte de a-l folosi. Asigură-te că porți echipament și ochelari de protecție, precum și mănuși de cauciuc. Asigură-te că nu inhalezi vaporii acizi. Realizează un amestec de apă și acid oxalic (25 ml acid, 250 ml apă). Pune obiectul în acest amestec timp de aproximativ 20 minute sau șterge obiectul cu o perie sau lavetă pentru alamă. Asigură-te că ai spălat și uscat bine obiectul, odată îndepărtată rugina.

Folosirea materialelor din comerț

  1. Există câteva produse chimice care te pot ajuta la îndepărtarea ruginii. Produsele chimice pentru îndepărtarea ruginii conțin, de obicei acid oxalic sau fosforic, prin urmare sunt periculoase pentru piele. Asigură-te că ai luat toate măsurile de precauție necesare înainte de a utiliza un produs chimic pentru îndepărtarea ruginii de pe un obiect de metal. Citește și folosește cu atenție produsul în conformitate cu instrucțiunile de utilizare, din moment ce modul de folosire poate fi diferit de la un produs la altul. Ține minte că aceste substanțe chimice trebuie aplicate timp de mai multe ore și necesită frecare ulterioară, așa că pregătește-te să muncești mult. De asemenea, trebuie să iei în considerare că produsele chimice pentru îndepărtarea ruginii sunt, de obicei, scumpe și pot fi aplicate, doar pe obiectele mici.
  1. Folosește o substanță chimică de convertire a ruginii. Ai opțiunea de a cumpăra un produs de convertire a ruginii, care împiedică rugina să mai reacționeze cu metalul. Produsele de convertire a ruginii sunt de tip vopsea spray și servesc, de asemenea, drept amorsă pentru un strat de vopsea pe suprafață. Acestea sunt eficiente pentru împiedicarea răspândirii ulterioare a ruginii, însă nu ajută la îndepărtarea completă a ruginii de pe un obiect de metal. Trebuie să folosești un produs pentru convertirea ruginii, doar dacă intenționezi să vopsești suprafața obiectului de metal.
  2. O opțiune simplă de îndepărtare prin frecare a ruginii este folosirea uneltelor cu suprafețe abrazive. Acest lucru implică mult efort și multă muncă, însă îndepărtarea ruginii este posibilă în acest fel. Există o serie de obiecte casnice pe care le poți folosi pentru aceasta activitate, de exemplu: șurubelnițe, burete de sârmă etc. Poți folosi orice unealtă metalică pentru această activitate, însă este necesară folosirea unui șmirghel fin, pentru a îndepărta orice urme de zgârieturi. Alternativ, poți merge și închiria unelte de la un magazin de profil. Dacă trebuie să obții îndepărtarea ruginii de pe suprafețe mai mari, este cel mai bine să folosești un aparat de sablat electric. Ar trebui să începi întotdeauna cu zonele cele mai afectate de rugină și apoi să abordezi gradual zonele mai puțin ruginite. Astfel este redusă la minim asprirea obiectului.
  3. Acidul citric este o substanță chimică eficientă pentru îndepărtarea ruginii. Cumpără o cutie de acid citric sub formă de pulbere de la un magazin din apropiere. Introdu acidul citric într-un recipient din plastic și adaugă apă fierbinte. Asigură-te că este suficientă pentru a acoperi complet obiectul. Lasă să acționeze peste noapte și clătește dimineața. Usucă apoi folosind o lavetă curată.

Folosirea produsului WD-40

Produsul cu multiple utilizări WD-40 poate fi folosit pentru îndepărtarea ruginii și pentru protejarea articolelor împotriva acesteia. Acoperă cu produs articolul și freacă folosind o perie de sârmă. Testează mai întâi pe o porțiune mică pentru a te asigura că această metodă nu cauzează deteriorarea articolului. Aplică WD-40 cu regularitate pe articolele de metal pentru a ajuta la prevenirea reapariției ruginii. Poți folosi, de asemenea WD-40 Specialist Penetrant pentru a ajuta la îndepărtarea ruginii. Acesta este conceput pentru a penetra rugina și mâzga pentru a fi îndepărtate mai ușor.