Prevenirea coroziunii: Ghid

Ce este coroziunea?

Coroziunea apare atunci când un material se deteriorează din cauza factorilor de mediu.  Coroziunea este un proces natural ce are loc atunci când sunt îndeplinite trei condiții.

  • Prezența umidității
  • O suprafață de metal
  • Agent de oxidare (cunoscut și sub denumirea de acceptor)

Ca rezultat al procesului, metalul este transformat într-una din sărurile sale, de exemplu oxizi/hidroxizi/sulfuri, în funcție de material. Metalul este instabil din punct de vedere chimic, iar sărurile sale sunt mai stabile. Una dintre cele mai întâlnite forme de coroziune este rugina. Atunci când fierul ruginește, substanța roșie cu aspect scorojit ce s-a format ca rezultat al procesului de coroziune este oxid de fier.

Efecte asupra metalului

Coroziunea afectează metalele în mai multe feluri. Atunci când structurile de metal se corodează, integritatea acestora este afectată și devin mai predispuse deteriorării. Odată ce coroziunea începe să se formeze, se poate răspândi rapid, așadar trebuie să fii vigilent și să împiedici răspândirea acesteia de la început.

Metode pentru prevenirea coroziunii

Următoarele metode sunt unele dintre cele mai des întâlnite în prevenirea coroziunii.

Alegerea metalului utilizat

O măsură simplă pentru prevenirea coroziunii este utilizarea unui metal rezistent la coroziune.  Aluminiul și oțelul inoxidabil sunt exemple tipice de astfel de metale.

Strat de protecție

O metodă eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea coroziunii este aplicarea unui strat de vopsea. Vopseaua acționează ca o barieră între metal și elementele naturii, împiedicând fluxul de încărcătură electrochimică ce cauzează coroziunea.

Aplicarea unui strat de vopsea în câmp electrostatic este, de asemenea, o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea coroziunii. Se folosește o pulbere uscată pentru a acoperi suprafața metalului. Ulterior, metalul este încălzit, făcând pulberea să fuzioneze cu metalul într-un înveliș neted și uniform. Pulberea de poliester, nailon, cea uretanică, epoxidică și acrilică reprezintă diferite compoziții de pulbere utilizate în cadrul acestui proces.

Controlarea condițiilor de mediu

Coroziunea este rezultatul reacției chimice între metal și anumite gaze prezente în mediu. Dacă prezența în mediu a acelor gaze poate fi controlată, atunci și apariția reacției poate fi controlată.  Există măsuri simple ce pot fi luate în această situație care reduc expunerea la ploaie sau umiditate atmosferică. Măsuri complexe ar fi controlarea conținutului de sulf/oxigen/clor din mediu.

Un exemplu de măsură complexă este tratarea apei prezente în boilere, folosind produse pentru dedurizarea apei.  Produsele pentru dedurizarea apei elimină calciul și magneziul, care sunt metale foarte reactive ce cresc potențialul apariției coroziunii. În afară de acest lucru, produsele pentru dedurizarea apei ajută și la controlarea conținutului de oxigen și a alcalinității din apă.

Strat de protecție sacrificială

Prevenirea coroziunii poate fi obținută prin acoperirea suprafeței metalului cu un alt metal, care are un potențial de oxidare mai ridicat sau mai scăzut.

Acest strat de protecție sacrificială este de două feluri: protecție anodică și protecție catodică.

Protecția anodică

În protecția anodică, suprafața care trebuie protejată este acoperită cu un metal mai puțin reactiv (de exemplu, cositor). Folosind exemplul dat, cositorul este mult mai puțin susceptibil la coroziune, astfel suprafața pe care este aplicat va fi în siguranță, atâta timp cât stratul de acoperire rămâne acolo.  Motivul pentru care acest proces se numește protecție anodică constă în faptul că suprafața metalică ce trebuie protejată devine un anod.

Protecția anodică este folosită pentru a proteja rezervoarele de depozitare făcute din oțel carbon, utilizate pentru depozitarea unui procent de 50% sodă caustică și acid sulfuric.  Protecția catodică nu poate fi folosită în astfel de medii, pentru că cerințele actuale pentru aceasta ar fi extrem de ridicate.

Protecția catodică

Aplicarea unui strat de zinc pe suprafața unui oțel din aliaj de fier reprezintă un exemplu comun de protecție catodică. Acest proces se numeşte şi galvanizare. Dat fiind faptul că zincul este mai reactiv decât oțelul, acesta se va coroda. Acesta se va oxida, iar ca rezultat al procesului, coroziunea metalului va fi împiedicată. Acest proces se numește protecție catodică, deoarece suprafața metalică ce trebuie protejată devine un catod.

Protecția catodică este des utilizată pentru protejarea conductelor de oțel care transportă combustibil sau apă, a corpurilor navelor, a rezervoarelor pentru încălzirea apei și platformelor petroliere maritime.

Modificări de design

O măsură pasivă pentru prevenirea coroziunii este proiectarea structurilor într-o manieră ce inhibă coroziunea și, prin urmare, crește longevitatea și durabilitatea tuturor straturilor anticorozive.  În mod ideal, design-urile ar trebui realizate astfel încât să împiedice reținerea apei și a prafului, să faciliteze fluxul de curenți de aer și să fie evitate crăpăturile.  În ultimul rând, designul ar trebui să asigure permiterea unei întrețineri regulate a structurii în cauză.

Inhibitori de coroziune

O altă metodă pentru prevenirea coroziunii este utilizarea unor inhibitori de coroziune.  Aceste chimicale ce reacționează fie cu suprafața metalică, fie cu gazele din jur “inhibă” reacțiile chimice responsabile pentru coroziune.  Inhibitorii sunt folosiți pentru a acoperi cu o peliculă de protecție suprafața metalică. Există două forme în care chimicalele inhibitoare pot fi aplicate.  Acestea pot fi amestecate cu un solvent adecvat; urmând ca soluția rezultată să fie aplicată.  Sau, prin intermediul tehnicilor obișnuite de dispersie, acestea pot fi aplicate și ca strat de protecție. Procesul prin care sunt aplicați inhibitori de coroziune se numește pasivizare.

Pasivizarea

În cadrul acestui proces, este utilizat un material de protecție (de obicei un tip de oxid metalic) ce acoperă suprafața metalică.  Acest strat creează o barieră împotriva coroziunii pe acea suprafață.  Factorii ce afectează formarea stratului includ temperatura înconjurătoare, pH-ul mediului înconjurător și compoziția chimică a atmosferei înconjurătoare.  Unul dintre beneficiile suplimentare ale acestui proces constă în formarea unei patine graduale pe structura unde este aplicat stratul. Ca rezultat, structura devine mai frumoasă cu trecerea timpului.  Acest rezultat poate fi văzut la acoperișurile construite cu țiglă de cupru.  Un alt exemplu al procesului de pasivizare este culoarea Statuii Libertății.  O patină, de culoare albastru-verde, s-a format pe structura ce acționează ca o barieră împotriva coroziunii ce ar putea afecta cuprul de dedesubt.  Acești inhibitori de coroziune sunt de obicei utilizați în fabricile de producție a substanțelor chimice, în rafinăriile de petrol și în stațiile de tratare a apei.

O măsură imediată pe care o poți lua este să folosești WD-40 cu multiple utilizări. Sprayul poate proteja părțile metalice pe o perioadă de timp atunci când acestea sunt expuse la mediul înconjurător și chiar pe o perioadă mai îndelungată dacă obiectul este păstrat la interior.  Se recomandă aplicarea regulată a produsului WD-40.