Metode pentru curățarea ruginii de pe piulițe și nu numai

Fie că este vorba de mașină, bicicletă sau orice obiect din metal, chiar și mobilierul de grădină, rugina este ceva ce îi poate strica aspectul și structura. Dacă vorbim despre o componentă a unui echipament, aceasta îi poate afecta funcționarea. Același lucru este valabil și pentru șuruburile mașinăriilor sau vehiculului tău. Șuruburile sunt componente importante pentru orice echipament. Acestea țin laolaltă componentele grele ale echipamentului pentru a asigura funcționarea adecvată a acestuia.

Există mai multe metode prin care poți scăpa de rugină și de petele de rugină.

1.    Folosirea oțetului

Oțetul conține acid citric și acetic care acționează în îndepărtarea ruginii. Acesta vine în ajutor pentru componentele mici și care pot fi scufundate în oțet. Astfel, oțetul este o opțiune ideală pentru curățarea ruginii de pe piulițe. Tot ce trebuie să faci este să le scoți, să torni oțet într-o ceașcă și să le imersezi în oțet. Lasă-le în oțet mai mult de o zi. Odată scurs acest timp, scoate-le, freacă-le cu o perie și rugina ar trebui să se desprindă vizibil. Odată ce ai terminat, clătește-le cu apă de la robinet pentru a îndepărta reziduurile. Șuruburile tale ar trebui să fie lucioase acum și fără rugină.

În cazurile mai puțin fericite, mai pot exista urme de rugină. Poți repeta acest proces și apoi vor dispărea cu siguranță.

1.    Încearcă să folosești o lămâie

Ține minte că piesele ruginite înțepenesc de obicei și devin dificil de îndepărtat, în astfel de scenarii, poți folosi o unsoare pentru a le scoate. Dacă nici aceasta nu funcționează, există alte trucuri care te pot ajuta să le scoți.

Acum ai nevoie de două ingrediente. O lămâie sau o limetă și niște sare. Pentru a curăța piulița de rugină, aplică sare pe piulița ruginită și apoi freacă. După ce piulița a fost acoperită corespunzător, aplică puțin suc de lămâie sau limetă pe sare. Stoarce cât de mult suc poți și apoi lasă să acționeze.

După două-trei ore, îndepărtează pasta prin frecare. Poți folosi un burete de sârmă sau un burete abraziv, însă acționează cu delicatețe pentru a nu deteriora și mai mult metalul. Alternativ, pentru a curăța piulița, o poți imersa în soluție de suc de lămâie și sare. Astfel se reduce partea cu frecatul și reduce la minim riscul deformării metalului.

2.    Te-ai gândit la bicarbonatul de sodiu?

Dacă nu vrei sa folosești oțet sau amestecul de sare și lămâie pentru curățarea piulițelor, poți folosi și bicarbonat de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să realizezi o paste de apă și bicarbonat de sodiu într-un bol și să te asiguri că nu este nici prea groasă, nici prea lichidă. Aplică pasta pe piulița ruginită și lasă câteva ore să acționeze. Folosește o periuță de dinți pentru a îndepărta pasta prin frecare. Astfel, odată cu pasta va fi îndepărtată și rugina.

3.    Folosește puterea curentului electric

Electroliza este o metodă minunată pentru îndepărtarea ruginii de pe diverse materiale și poate fi folosită pentru curățarea piulițelor. Vei avea nevoie de următoarele:

  • Încărcător pentru bateria mașinii
  • Un recipient cu apă
  • O bucată de metal folosită drept catod, care conține fier
  • Sodă de spălare, (nu bicarbonat de sodiu)

Scoate încărcătorul din priză, imersează ambele bucăți de metal în apă. Conectează borna pozitivă a încărcătorului pe bucata de metal-catod și borna negativă la bucata de metal de pe care vrei să îndepărtezi rugina, piulițele în cazul nostru.

Introdu încărcătorul în priză și pornește-l și lasă să acționeze o oră. Vei vedea că electroliza își face efectul și rugina cade de pe piulițe.

4.    Folosește WD-40

Dacă metodele de mai sus durează prea mult, atunci de ce nu încerci spray-ul WD-40 cu multiple utilizări. Astfel, tot ce ai de făcut este să pulverizezi o cantitate generoasă pe piulițe și să lași să acționeze câteva secunde (nu minute, nu ore, nu zile). După puțin timp, folosește o periuță de dinți pentru a îndepărta rugina prin frecare, pentru curățarea piulițelor.

Cum poți să scapi de petele de rugină

Rugina nu afectează doar metalul și forma sa, ci face dificilă și îndepărtarea petelor de pe haine sau alte materiale, dacă acestea intră în contact cu rugina.

Dacă ai pete de rugină pe haine, poți încerca să folosești suc de lămâie. Freacă zona afectată cu suc de lămâie, însă ai grijă să nu întinzi pata și mai mult în timp ce încerci să o îndepărtezi. Odată slăbită pata, clătește articolul de îmbrăcăminte sub jet de apă pentru a îndepărta sucul de lămâie și apoi spală-l ca de obicei.

Dacă pata este persistentă sau materialul este gros, ajută să folosești și puțină sare împreună cu sucul de lămâie și apoi să freci pata.

Dacă pata se află pe un material diferit de textil, precum un perete, poți clăti cu apă și poți folosi o perie pentru a o slăbi. Apoi clătește încă o dată după ce ai terminat. Poți folosi, de asemenea, și unele produse pentru îndepărtarea petelor disponibile în comerț.