Pasionații de DIY adoră să se ocupe personal de activitățile din gospodăriei. Totuși, nimic nu îți pune la încercare răbdarea mai mult decât un șurub ruginit ce nu se clintește, indiferent de cât de mult te străduiești.

Majoritatea proprietarilor de case își pierd răbdarea atunci când dau peste un șurub ruginit și ajung să înrăutățească situația încercând să îl desfacă folosind forța. Dacă rupi un șurub prizonier, îți va lua mai multe ore să elimini tija distrusă din structura metalică.

Cea mai bună metodă de îndepărtare a unor astfel de șuruburi este să acționezi calm și să încerci diverse metode de slăbire a șurubului din poziție. În acest articol, vom discuta de metodele pentru slăbirea șuruburilor ruginite, care sunt ușor de utilizat.

Planifică-ți lucrul în avans

Dacă iei în considerare să lucrezi asupra unor structuri de metal, cel mai bine este să gândești în perspectivă. Celor ce nu își planifică lucrul în avans li se întâmplă deseori să nu aibă uneltele potrivite pentru îndepărtarea șuruburilor ruginite. Este posibil să ai nevoie de accesorii precum o perie de sârmă, ulei penetrant și alte unelte pentru a slăbi șurubul ruginit din poziție.

Îndepărtarea ruginii

Pentru a începe, trebuie să îndepărtezi cât se poate de mult din rugină, astfel încât să ai șanse mai mari să slăbești șurubul. Ia o perie rigidă de sârmă și freacă șurubul cu putere, pentru a îndepărta rugina. Va fi nevoie de ceva efort pentru îndepărtarea ruginii excesive. Totuși, această metodă va funcționa doar dacă șurubul ruginit mai poate fi încă salvat.

Folosirea uleiului penetrant pentru slăbirea șuruburilor ruginite

Uleiul penetrant, precum WD-40 sau WD-40 Specialist Penetrant, este un degresant eficient și te poate ajuta în multe feluri. Aici, îl poți folosi pentru a dizolva rugina rămasă și pentru a lubrifia filetul în același timp.

Uleiul penetrant va ușura extragerea șurubului ruginit și va reduce riscul ruperii filetului din cauza filetelor corodate. Acestea fiind spuse, trebuie să lași uleiul să acționeze pentru a îndepărta rugina eficient.

Mai mult, dacă șurubul ruginit este situat într-un spațiu îngust, va trebui să îndepărtezi obstacolele, precum suporturile și panourile, pentru a te asigura că nimic nu stă în calea cheii franceze și ca aceasta are suficient spațiu pentru a îndepărta șurubul ruginit.

Folosirea uneltelor potrivite

Când te confrunți cu șuruburi ruginite, cea mai bună unealtă pentru a le mișca este o cheie tubulară hexagonală concepută pentru șuruburile hexagonale tradiționale.  Este ideală pentru șuruburile ruginite, deoarece reduce probabilitatea rotunjirii accidentale a capului șurubului sau piuliței șurubului ruginit.

Dacă persistă urme de coroziune, folosește o perie de sârmă pentru a le îndepărta de pe capul șurubului. În același timp, trebuie să fii sigur că ai așezat perfect cheia tubulară pe șurub. Este de evitat aplicarea de forță ce nu este necesară. Folosirea unei chei tubulare de impact poate să nu fie cea mai bună idee.

În cele din urmă, asigură-te că răsucești șurubul în direcția corectă. Pentru a reține mai ușor, repetă mereu “La dreapta strângi, la stânga desfaci”. Învățând-o pe de rost, îți vei aminti mereu în ce direcție trebuie să rotești șurubul ruginit pentru a-l slăbi și pentru a-l îndepărta, în cele din urmă.

Este ușor să îți pierzi cumpătul atunci când dai peste un șurub ruginit. Dacă îți păstrezi calmul și urmezi tehnicile de mai sus, poți slăbi cu ușurință șurubul ruginit.