Ai fost pusă vreodată în situația de a dori să îndepărtezi rapid urmele de ruj de pe mâneca noii tale cămăși? Am întocmit un ghid grozav care conține mai multe metode ce ar trebui să rezolve problema.  Hai să scăpăm de petele de ruj!

Problema cu îndepărtarea petelor de ruj

Ce face rujul atât de lipicios și așa de greu de îndepărtat? Rujurile conțin zeci de ingrediente, ce se încadrează în mare în aceste categorii de bază:

  • Uleiuri
  • Ceruri
  • Pigmenți

 

Acum, chiar dacă le abordăm separat, petele din aceste trei categorii sunt destul de dificil de îndepărtat. Totuși, în această situație te confrunți cu o pată care conține o combinație a celor trei. Petele din aceste trei categorii pot necesita produse de curățare diferite pentru a ajuta la îndepărtarea completă a petelor.

De obicei, pentru a îndepărta petele de ulei, ai avea nevoie de produse de degresat. Pentru ceară, ai nevoie de solvenți, însă pigmenții rămân chiar și după utilizarea acestor două tipuri de produse. Pentru pigmenți, ai nevoie de oxidanți pentru îndepărtarea completă a acestora.

O mare problemă atunci când vine vorba de petele de ruj este că nu le vei observa imediat. Acest lucru înseamnă că pata va avea mult timp să se instaleze și să se usuce. Astfel devine și mai greu de îndepărtat.

Pentru a obține cele mai bune rezultate de curățare, asigură-te că acționezi rapid atunci când încerci să îndepărtezi petele.

Remedii casnice pentru îndepărtarea petelor de ruj

Înainte de a începe să cureți, află tipul de material pătat, specificațiile și alte cerințe ale acestuia. Aceasta deoarece multe materiale textile necesită tratament special, precum curățare uscată. În astfel de cazuri, cel mai bine este să le duci direct la firma specializată în curățare uscată sau să aștepți ultimul sfat din acest pasaj.

Cel mai bun sfat pentru îndepărtarea petelor de ruj este să acționezi de la marginea exterioară a petei, către interior.

Pașii îndepărtării petei

  1. Așază articolul textil pe un prosop curat sau pe un material pe care nu te deranjează să absoarbă pata de ruj. Asigură-te că pata este pe partea inferioară a materialului.
  2. Tamponează oricare din substanțele enumerate mai jos pe spatele petei de pe material.
  3. Folosește un alt prosop de hârtie sau o lavetă curată pentru a presa pe material, împingând astfel soluția de curățare și, prin urmare, pata pe prosopul de hârtie de dedesubt.
  4. Continuă să înlocuiești prosopul de hârtie de sub pată, astfel încât să continue să absoarbă urmele de ruj și să nu se întindă pata în tot acest timp.
  5. Odată ce pata a dispărut, clătește articolul de îmbrăcăminte sub jet de apă și spală-l ca de obicei. Articolul tău de îmbrăcăminte este gata de a fi din nou purtat.

Alcool medicinal

Poți începe prin a folosi alcool, din moment ce este un solvent excelent. Nu freca pe pată pentru că o vei întinde și mai tare. Ia o lavetă curată și tamponează pata de ruj, făcând astfel pata să dispară.

Detergent lichid de vase

Agenții lichizi de spălare a vaselor constituie un alt remediu casnic excepțional. Folosește unul bun, cunoscut pentru a combate grăsimile. Pentru aceasta, tamponează pata în soluția de detergent și lasă să acționeze 10 minute. Acum începe să acționezi asupra petei, pornind de la margini, către interior.

Poți folosi, de asemenea, șampon, detergent de rufe sau alt produs de curățare, însă asigură-te că nu conține agenți de decolorare sau de înălbire.

Amoniac

Amoniacul este un alt remediu potrivit pentru îndepărtarea petelor de ruj. Aproape oricine are în casă amoniac pentru curățare.

Începe prin a încerca să îndepărtezi cât mai mult din pată, folosind apă. Odată ce ai terminat, poți folosi amoniac. Umezește un bețișor igienic în amoniac și tamponează pe pată. Vei vedea cum aceasta dispare încet. Acum poți spăla haina, ca de obicei, înainte de a o purta din nou.

WD-40

Poate părea ca un remediu nefamiliar pentru îndepărtarea petelor de ruj. Însă este unul nemaipomenit. Unul dintre motive este pentru că WD-40 nu afectează țesătura așa cum o fac alți detergenți și înălbitori. Tot ce trebuie să faci este să așezi partea cu pata de pe cămașă pe un prosop de hârtie și să pulverizezi WD-40 pe pată, pe dosul acesteia. Vei putea vedea cum pata începe magic să se atenueze. Poți tampona cu o altă lavetă umezită cu WD-40 pentru a grăbi procesul. Odată ce ai terminat, poate fi nevoie să clătești materialul din nou, pentru a îndepărta constituenții din spray-ul WD-40.

În mare parte, tot ce ai nevoie este o lavetă curată și umezită cu apă călduță pentru a atenua pata, însă dacă aceasta se află pe material de ceva timp, se poate usca și deveni dificil de îndepărtat. În acesta cazuri, vei avea nevoie de remediile de mai sus pentru a îndepărta pata de ruj. Totuși, îți recomandăm să folosești WD-40, din moment ce este cea mai ușoară soluție și nu afectează materialul textil, comparativ cu celelalte soluții.