Tot ce trebuie să știi când vine vorba de produse de protecție împotriva ruginii

Fierul este un metal cu un număr nelimitat de aplicații practice. Este folosit de obicei în construcția de clădiri. Dat fiind faptul că este dur și maleabil, acesta poate fi folosit și în scopuri decorative. Grilajele din fier pot fi utilizate ca ornament pentru multe case, cât și o măsură de siguranță.

Însă, fierul are o slăbiciune mare, rugina. Fierul este foarte predispus la rugină și nu există măsuri care să elimine complet procesul de ruginire. Durata de timp în care o structură de fier ruginește depinde de tipul de fier folosit.

Oțelul inoxidabil și aluminiul nu ruginesc atât de repede. Acest lucru se datorează faptului că rugina formată acoperă materialul. Oțelul pur este predispus să ruginească rapid. Orice structură de oțel lăsată în aer liber începe să ruginească într-o zi, două.

Rugina denumită și oxid de fier este rezultatul unei reacții între fier și umiditate mediului ambiant. Rugina se poate răspândi rapid și dacă nu este tratată, poate duce la dezintegrarea completă a oricărei structuri de fier. Aceasta poate fi îndepărtată, dar este o procedură care consumă timp și poate dura multe ore.

Procesul

Oxidul de fier se găsește cu ușurință, deoarece fierul reacționează foarte ușor cu oxigenul. Ruginirea structurilor de oțel sau fier reprezintă un exemplu de reacție electrochimică, cunoscută drept coroziune.  Coroziunea are loc odată ce trei condiții au fost îndeplinite – existența unui catod, care este un metal ce poate accepta cu ușurință electroni, existența unui anod, care este un metal care își cedează cu ușurință electronii și un electrolit, care este un lichid care facilitează deplasarea electronilor. Atunci când un metal se corodează, fluidul electrolitic sprijină transferul de oxigen către anod. Atunci când oxigenul se combină cu metalul, sunt eliberați electroni. Atunci când electronii se deplasează către catod prin electrolit, metalul care acționează ca anod dispare.

Transformarea fierului în oxid de fier se numește coroziune. Așa cum se menționează mai sus, este necesară îndeplinirea a trei condiții: prezența fierului, oxigenului și a apei.

Atunci când apa intră în contact cu o structură de fier, se întâmplă două lucruri. Apa reacționează cu dioxidul de carbon din atmosferă și formează acid carbonic, acesta devenind electrolit. Acidul are ca rezultat dizolvarea fierului. Un alt rezultat al procesului constă în disocierea apei prezente în oxigen și hidrogen.  Fierul și oxigenul reacționează și formează oxidul de fier. În cadrul acestui proces, electronii sunt eliberați și se deplasează fie spre catod, care poate fi un alt metal, fie spre o altă parte a structurii de fier.

Compușii chimici ce se găsesc în apa de mare sau ploaia acidă sau soluția de sare pentru deszăpezirea drumurilor, fac electroliții mai puternici decât îi face apa. Prin urmare, în prezența acestora, procesul de ruginire sau coroziune este accelerat în mod rapid. Așadar, este esențială aplicarea regulată a unui produs de protecție împotriva ruginii pe structurile de fier / oțel care sunt expuse condițiilor atmosferice.

Există mai multe metode prin care structurile de fier pot fi protejate împotriva ruginii. Produsele de protecție împotriva ruginii acoperă în mod normal structura de fier cu un strat protector ce previne apariția procesului de coroziune.

Straturi de protecție sacrificială

Ruginirea poate fi prevenită prin acoperirea suprafeței structurii de fier cu un alt metal care este mai reactiv sau mai puțin reactiv la umiditate.

Există două tipuri de straturi de protecție sacrificială: protecție anodică și protecție catodică.

Protecția anodică

În protecția anodică, structura de fier ce trebuie protejată este acoperită cu un strat de cositor sau cu un metal mai puțin reactiv. Cositorul este un exemplu obișnuit de produs de protecție împotriva ruginii. Sunt șanse mici ca acesta să reacționeze cu umiditatea atmosferică, prin urmare structura de fier pe care o acoperă va fi în siguranță atâta timp cât învelișul format din cositor se află acolo. Motivul pentru care protecția anodică poartă această denumire constă în faptul că structura de fier ce trebuie protejată devine un anod.

Protecția anodică este folosită pentru a proteja rezervoarele de depozitare făcute din oțel carbon. Aceste rezervoare sunt utilizate în mod normal pentru depozitarea unui amestec de acid sulfuric cu 50% sodă caustică. Protecția catodică nu poate fi utilizată într-un astfel de mediu; cerințele de curent electric pentru acest tip de protecție sunt extrem de ridicate.

Protecția catodică

Aplicarea unui strat de zinc peste o structură de fier reprezintă un exemplu obișnuit de protecție catodică. Zincul este un produs de protecție împotriva ruginii des întâlnit.  Procesul este cunoscut și sub denumirea de galvanizare. Zincul este mai reactiv la umiditatea din atmosferă, în comparație cu fierul, așadar reacția de coroziune va avea loc cu zincul. Acesta se va oxida, formând oxid de zinc.  Oxidul de zinc acționează ulterior ca un strat protector pentru fier. Motivul pentru care protecția catodică poartă această denumire constă în faptul că fierul ce trebuie protejat devine un catod.

Protecția catodică este utilizată în mod normal pentru protejarea conductelor de oțel care transportă combustibil sau apă, a corpurilor navelor, a rezervoarelor pentru încălzirea apei și a platformelor petroliere maritime.

Albăstrire

Fierul albăstrit este un alt produs des întâlnit pentru protejare împotriva ruginii. Procesul de albăstrire este cunoscut și sub denumirea de pasivizare. Pasivizarea este o tehnică utilizată cu succes în prevenirea ruginii. Însă, nu este la fel de eficientă precum protecția catodică și cea anodică. Este preferată atunci când este vorba de articole mai mici făcute din fier, precum figurinele din aliaj.  Însă, materialul trebuie acoperit cu ulei pentru a-l face complet impermeabil la apă.

Vopsele rezistente la rugină

Vopselele rezistente la rugină sunt produse de protecție împotriva ruginii foarte eficiente din punct de vedere al costurilor. Orice vopsea rezistentă la rugină, împreună cu un grund asigură o barieră imediată între mediul exterior și suprafața din fier. Nu este foarte rezistentă, însă poate deveni rezistentă dacă este întreținută în mod adecvat.

Ulei anticoroziv

Un alt produs de protecție împotriva ruginii este uleiul anticoroziv. Uleiul anticoroziv este un material pe bază de ceară, care protejează structura de fier pe care este aplicat prin injectarea suprafeței. Acesta este frecvent utilizat la vapoare și autovehicule.

O metodă imediată și eficientă de protecție este aplicarea produsului WD-40 cu multiple utilizări. Produsul este capabil să asigure protecție împotriva ruginii.