Sfaturi şi trucuri pentru curăţarea şi lustruirea metalelor din gospodărie

Articolele şi accesoriile din metal sunt tot mai prezente în locuințele noastre. De la chiuvete, statuete, bijuterii la mânere de uşă, poţi găsi exemple oriunde te uiţi. Totuşi, în timp datorită utilizării, acestea se mătuiesc și își pierd strălucirea. Prin urmare, dacă eşti în căutarea unor soluţii pentru a lustrui obiectele din oţel şi pentru a curăţa obiectele din alamă, iată câteva trucuri.

WD-40

Oricine are un lubrifiant WD-40 Multi Use Product știe că poate fi utilizat în garaj sau în bucătărie. Știai că multe utilizări ale spray-ului se extind şi în domeniul lustruirii şi finisării diverselor tipuri de metale? Încearcă şi tu! Găseşte un fiting din alamă în casă ce şi-a pierdut luciul. Pulverizează o cantitate mică de WD-40 pe o lavetă curată şi moale. Prin mișcări circulare, curăță alama mătuită. Vei fi uimit să vezi că acţionează ca un produs pentru curăţarea alamei eficient. Fitingul va arata ca nou, recăpătându-și luciul.

Soluţie de bicarbonat de sodiu & oţet

O soluție casnică care se dovedeşte chiar eficientă în îndepărtarea murdăriei de pe metal este amestecul de bicarbonat de sodiu cu oţet. De la experimentele din şcoală, majoritatea din noi ştim că prin amestecarea acestor ingrediente rezultă o pastă efervescentă care face minuni.

Acoperă articolul sau suprafaţa de metal cu o cantitate generoasă din amestec, după ce s-a oprit din a mai forma bule. Apoi aşteaptă ca acidul să dizolve straturile de mâzgă acumulate. Foloseşte o periuţă de dinţi cu peri moi pentru a peria cu blândeţe amestecul de pe metal – permiţând particulelor mici de bicarbonat să îndepărteze prin frecare murdăria desprinsă. Tratamentul nu este unul costisitor şi este suficient de blând pentru a nu zgâria sau deteriora metalul. Odată finalizat procesul, şterge amestecul cu o lavetă umedă, apoi cu una uscată. Odată ce ai curăţat obiectul din oţel sau alamă, poţi aplica tuşele finale, pulverizând puţin WD-40. După câteva minute poţi lustrui cu o lavetă moale, pentru a-i reda strălucirea.

Suc de lămâie

Lămâia acţionează la fel ca oţetul, datorită proprietăţilor sale acide; o poţi folosi în diverse moduri, în funcţie de sarcina de rezolvat.

Pentru o utilizare zilnică uşoară, taie o lămâie în jumătăţi şi presară pe acestea puţină sare de bucătărie. Cu acestea poţi freca suprafaţa oricărui metal pentru a îndepărta murdăria şi mâzga de suprafaţă. După ce ai aplicat bine, îndepărtează cu o lavetă uscată. În timp ce acest remediu nu va îndepărta în profunzime murdăria, va funcţiona cu siguranţă ca produs de curăţare a suprafețelor din alamă și oțel.

Prevenire şi protecţie

Multe articole şi decoraţiuni sunt utilizate zilnic şi, dat fiind contactul constant cu acestea, lustrul pe care te-ai străduit din greu să îl obţii, poate dispărea în câteva luni. Pentru piesele centrale şi alte decoraţiuni, îţi recomandăm să limitezi semnificativ manipularea acestora, însă mânerele şi fitingurile din alamă nu pot fi ferite atât de uşor.

Aceste obiecte sunt, de obicei, sigilate împotriva deteriorării prin aplicarea unui strat de protecţie. În acest caz pot fi folosite două metode diferite.

Vopsea

Un strat de vopsea poate salva metalul de cele mai rele efecte ale coroziunii. Totuşi, vopseaua în sine este vulnerabilă la deteriorări, deseori desprinzându-se, expunând din nou suprafaţa la factorii externi. De asemenea, va distruge aspectul estetic al metalelor atrăgătoare, precum alama şi oţelul, în aceste cazuri fiind indicat un inhibitor de coroziune diferit.

Lubrifiant

Pentru metalele cu piese mobile şi supuse utilizării intensive, un lubrifiant precum WD-40 este un inhibitor de coroziune mai eficient. Acesta nu se va crăpa sau coji atunci când se usucă şi menţine aspectul pieselor. În timp pot fi necesare reaplicări ocazionale.

Oale, tigăi şi accesorii de gătit

Fie că este vorba de oale din fontă, tigăi din inox sau vase din alamă sau cupru, aceste metale sunt utilizate intensiv în bucătăriile noastre.

Primul pas în curăţarea acestora este familiar tuturor persoanelor care au spălat vreodată vase. Spală metalul cu apă caldă şi detergent, asigurându-te că îndepărtezi grăsimea ce acoperă suprafaţa de gătit. Odată ce eşti mulţumit de gradul de îndepărtare a grăsimii, este timpul să începi să freci.  Nu folosi bureţi abrazivi sau din sârmă pentru că vor zgâria suprafaţă. Astfel, dacă un simplu burete nu te poate ajuta, avem câteva alte opţiuni pentru îndepărtarea acelor bucăţi de mâncare arsă şi a petelor.

Toarnă o cană sau două de apă în tigaie, acoperind fundul acesteia, introdu câteva linguri de oţet sau lămâie şi fierbe amestecul. Adaugă în amestec tacâmurile din inox sau alamă pe care doreşti să le cureţi. Agită amestecul timp de aproximativ 15 minute, apoi aruncă reziduurile. Trebuie să îţi rămână o suprafaţă curată, ce poate fi frecată uşor. Dacă rămân totuşi resturi, repetă procesul de câteva ori până când eşti mulţumit de rezultat.

Nu tot ceea ce străluceşte este aur

Cu un spray de WD-40 poţi reda strălucirea casei tale.  Deci, pregăteşte-ţi mănuşile de cauciuc şi câteva felii de lămâie şi fii pregătit să treci la treabă pentru a face din nou curate obiectele din oţel, cupru, aluminiu şi alamă, mai curate decât au fost vreodată.