Este noapte, târziu (miezul nopţii mai exact) şi te uiţi la filmul Exorcistul când dintr-o dată, de nicăieri, auzi scârţâitul lung al unei uşi care se deschide pe nişte balamale ruginite. Nu ştiu tu ce simţi, însă acest cumul de împrejurări cauzează nişte schimbări fascinante în anatomia acestui scriitor, precum albirea extremă a pielii şi creşterea rapidă a ritmului cardiac, însoţite de senzaţia că un demon din iad a intrat în casă pentru a revendica sufletul acestuia.

Acesta este una din multele moduri în care scârţâitul uşilor poate deveni o bătaie de cap. Din fericire, este o bătaie de cap de care poţi scăpa cu uşurinţă. Aici, pe acest blog, acoperim o multitudine de metode prin care poţi scăpa de scârţâitul uşilor.

De obicei, aplicarea unui lubrifiant la alegere pe balamalele unei uşi te poate ajuta să scapi imediat de scârţâit. Însă dacă nu este suficient, poţi încerca să scoţi complet balamalele şi apoi fie poţi îndepărta rugina, fie le poţi proteja cu un strat de lubrifiant la alegere.

Mai jos, găseşti o listă cu diverşi lubrifianţi pe care îi poţi folosi pe loc.

  • Orice tip de ulei lubrifiant
  • Ulei de măsline
  • Lumânări cu parafină
  • Spray WD-40
  • Vaselină rectificată
  • Baton de săpun

Dacă acest lucru nu rezolvă problema cu scârţâitul uşilor, este timpul să treci la treabă pentru a îndepărta balamalele şi pentru a le curăţa apoi sau pentru a le acoperi cu lubrifiant. Există trei lucruri pe care le poţi face odată ce ai îndepărtat balamalele ce provoacă scârţâitul uşilor.

1. Lubrifiază cu ulei

Folosirea unui ulei pe balamalele de la o uşă care scârţâie este, de obicei, suficient pentru rezolvarea problemei. Urmează aceşti paşi de mai jos pentru a aplica ulei pe ştiftul balamalei.

a)     Îndepărtarea ştiftului balamalei cu un cui şi un ciocan

Mai întâi, închide uşa şi ciocăneşte la capătul ştiftului balamalei, folosind un cui şi un ciocan. Poziţionează cuiul la baza balamalei şi loveşte capătul, folosind ciocanul. Odată ce ştiftul s-a slăbit, îl poţi îndepărta folosind capătul de prindere al ciocanului. Ţine minte, odată îndepărtate ştifturile, uşa nu mai este ataşată de tocul uşii. Prin urmare, pentru siguranţă, sprijin-o de cel mai apropiat perete, pentru a evita căderea acesteia.

b)     Acoperirea ştifturilor cu ulei de motor/ulei de gătit/WD-40

Uleiul de motor este unul din cei mai buni lubrifianţi de pe piaţă. Este foarte accesibil ca preţ şi uşor de găsit. De asemenea, poate rezista o perioadă îndelungată pe balamale, înainte de a se usca. Îmbibă un prosop de hârtie sau cârpă în ulei de motor şi şterge ştifturile balamalelor. De asemenea, poţi folosi şi ulei de gătit, dar şi WD-40; acestea sunt soluţii testate şi încercate pentru a înlătura scârţâitul uşilor.

c)      Aşezarea ştifturilor înapoi în balama

Strecoară ştifturile la loc şi odată ce se află în poziţia din care nu mai alunecă în afară, foloseşte cuiul şi ciocanul pentru a le introduce complet în poziţie. Încearcă să deschizi şi să închizi uşa repetat pentru a te asigura că ai eliminat scârţâitul şi că uşa este complet sigură. Dacă vei constata că scârţâitul nu a dispărut, poate fi nevoie să mai aplici ulei. Repetă procesul îndepărtării balamalelor şi aplicării uleiului.

d)     Curăţarea uleiului în exces.

Dat fiind că uleiul este un fluid, este posibil ca o parte din acesta să se fi scurs pe uşă. Acest lucru poate cauza pătarea uşii, aşa că trebuie să foloseşti o lavetă curată pentru a şterge uleiul în exces.

2. Folosește ceară pe ştifturile balamalelor

Dacă aplicarea uleiului nu a funcţionat, problema cu scârţâitul uşilor poate fi rezolvată, de asemenea, cu ceară.  Urmează paşii de mai jos pentru a aplica ceara.

a)     Cumpără ceară cu parafină

Găsiţi ceară cu parafină în lumânări şi în formă brută în multe magazine de bricolaj. Ceara brută este, de obicei, fără miros, albă şi este disponibilă în bucăţi mari sau cubuleţe mici. În cazul în care cumperi lumânări, asigură-te că sunt confecţionate din ceară cu parafină.

  • Ceara de albine este o alternativă; totuşi, este rară şi poate fi greu de găsit
  • Lumânările vechi cu parafină pot fi folosite, de asemenea, pentru lubrifierea ştifturilor de balama

b)     Topește ceara pe un aragaz sau la microunde.

Dacă deţii o plită electrică, încălzeşte ceara pe aceasta până când se topeşte complet. Evită folosirea unei plite pe gaz pentru acest lucru, deoarece nu este sigur; ceara supraîncălzită poate forma vapori, ce sunt inflamabili. Dacă nu ai o plită electrică, foloseşte un cuptor cu microunde pentru a încălzi ceara. Fă acest lucru în reprize de 1:30-2:00 minute, pentru a te asigura că ceara se topeşte uniform.

  • Ca măsură de precauţie suplimentară, foloseşte un termometru pentru a măsura temperatura pe care o are ceara. Temperatura la care se topește ceara cu parafină este de aproximativ 140°C.

c)      Introdu ştifturilor în ceară topită.

Scoate ştifturile balamalei în aceeaşi manieră descrisă mai sus pentru lubrifierea cu ulei. Aplicarea de ceară fierbinte este avantajoasă prin faptul că împiedică acumularea de praf, spre deosebire de folosirea uleiului. Când imersezi ştifturile în ceară, asigură-te că acoperi ştiftul uniform.

d)     Aşezarea ştifturilor înapoi în balama.

Aşteaptă să se răcescă ceara. Astfel, poţi evita scurgerea acesteia de pe ştifturile balamalei. Răcirea poate dura cel puţin 5-10 minute. Deschide şi închide uşa de mai multe ori, pentru a te asigura că scârţâitul a dispărut.

e)     Reaplică ceara pe ştifturile balamalei, până la dispariţia scârţâitului.

Uneori, un strat de ceară cu parafină nu este suficient. În acest caz, continuă să aplici ceară până la dispariţia sunetului. Reziduurile de ceară sunt mai subţiri în comparaţie cu cele de ulei, prin urmare, nu trebuie să ştergi ceara în exces după fiecare aplicare a acesteia.

3. Folosirea buretelui de sârmă pentru îndepărtarea murdăriei sau ruginii

Trebuie să iei în considerare că uleiul şi ceara nu pot îndepărta murdăria sau mâzga din balamale. Dacă scârţâitul uşilor persistă, trebuie să recurgi la un burete de sârmă. Urmează paşii de mai jos pentru folosirea buretelui de sârmă.

a)     Dacă ştifturile balamalelor sunt ruginite, curăţă-le folosind un burete de sârmă

Dacă scârţâitul uşii nu s-a oprit după aplicarea de ulei sau ceară, problema ar putea fi faptul că balamalele sunt murdare sau ruginite. Lubrifianţii nu sunt eficienţi împotriva ruginii, murdăriei sau grăsimilor. Examinează balamalele de aproape. Dacă observi că s-a acumulat multă murdărie, rugină sau grăsime, trebuie să încerci să le cureţi mai întâi cu un burete de sârmă.

b)     Scoaterea ştifturilor balamalelor

Odată înlăturate ştifturile folosind paşii de mai sus, aşază-le într-o chiuvetă. Ia un burete de sârmă şi ţine-l aproape pentru a începe să cureţi ştifturile.

c)      Frecarea ştifturilor cu buretele de sârmă

Un burete de sârmă extrem de fin va fi soluţia optimă pentru curăţarea adecvată a ştifturilor. Îndepărtează toată rugina, murdăria sau orice reziduuri de vopsea. Pentru îndepărtarea petelor rezistente, freacă ştifturile cu mişcări circulare. Poţi folosi, de asemenea, o soluţie diluată de orice produs de curăţare din gospodărie împreună cu buretele de sârmă pentru a îndepărta petele dificile de rugină.

d)     Acoperirea ştifturilor balamalelor cu lubrifiant

După curăţarea ştifturilor, trebuie să le acoperi uniform cu ceară topită sau ulei. Funcţionează chiar şi cu detergent de vase sau unsoare. Apoi, pune la loc ştifturile, urmând paşii descrişi mai sus. Testează uşa şi ţine minte să cureţi unsoarea sau uleiul în exces.

Să sperăm că, după utilizarea tuturor metodelor de mai sus, scârţâitul uşilor va ţine de trecut.