Tocmai ai terminat de vizionat un film de groază și te duci la culcare, sperând că somnul îți va șterge din minte imaginea recurentă a acelui clovn înspăimântător. Deodată, auzi un scârțâit ascuțit care pare să dureze la nesfârșit. Clovnul reapare în mintea ta; îl poți vedea cum deschide acea ușă care scârțâie de la intrarea casei tale și cum vine după tine. Este înspăimântător, nu-i așa? Și toate astea sunt cauzate de o ușă care scârțâie.

Acum ești mai mult decât motivat să rezolvi aceasta problemă odată pentru totdeauna. Singurul lucru de care ai nevoie acum este un ghid referitor la cum să rezolvi problema legată de acea ușă care scârțâie. Acesta este motivul pentru care am făcut o listă cu un număr de moduri prin care poți elimina această bătaie de cap odată pentru totdeauna.

Cea mai simplă soluție este să cumperi orice lubrifiant convențional și să îl aplici pe balamalele montate pe acea ușă care scârțâie. În mod normal, această soluție rezolvă imediat problema.  Însă, dacă nu funcționează, va trebui să scoți balamalele, să scapi de rugina acumulată sau să aplici un strat de lubrifiant pe acestea.

Mai jos poți găsi o listă de lubrifianți pe care îi poți încerca pe loc.

  • Ulei de măsline
  • Orice ulei de lubrifiere
  • Spray WD-40
  • Lumânări cu parafină
  • Baton de săpun
  • Vaselină

Dacă acea ușă continuă să scârțâie și după aceasta, este timpul să începi procesul de scoatere a balamalelor și aplicarea unui strat de lubrifiant peste ele sau dacă sunt extraordinar de ruginite, mai întâi trebuie să îndepărtezi rugina și apoi să aplici stratul de lubrifiant. Mai jos poți găsi cei trei pași pe care trebuie să îi urmezi după ce ai scos balamalele.

1. Lubrifiere cu ulei

Aplicarea uleiului pe balamalele de la o ușă care scârțâie funcționează aproape de fiecare dată.  Urmează procedura de mai jos pentru aplicarea uleiului pe balamalele ușii respective.

a) Scoaterea balamalelor

Mai întâi, închide ușa și lovește ușor baza balamalei, poziționând vârful unui cui pe aceasta și lovește capătul folosind ciocanul. Odată ce balamaua a fost slăbită suficient, o poți scoate folosind capătul de prindere al ciocanului. Ține minte însă, odată scoase balamalele, ușa nu mai este prinsă de toc.  Prin urmare, pentru siguranță, sprijin-o de cel mai apropiat perete pentru a te asigura că nu va cădea accidental.

b) Aplicarea uleiului de gătit/uleiului de motor/WD-40

Uleiul de motor este un lubrifiant excelent pentru uz general. Este ușor de găsit și accesibil ca preţ.  Stratul aplicat rezistă un timp îndelungat, înainte de a se usca. Îmbibă un prosop de hârtie sau o cârpă în ulei de motor și șterge balamalele. WD-40 și uleiul de gătit sunt, de asemenea, alternative grozave pentru a scăpa de scârțâitul unor uși care scârțâie.

c) Introducerea la loc a balamalelor

Glisează balamalele înapoi în suportul lor. Odată ce acestea s-au blocat în poziție și nu glisează înapoi în afară, folosește ciocanul și cuiul pentru a le fixa bine în poziție. Închide și deschide ușa de câteva ori pentru a te asigura că nu se mai aude niciun scârțâit și că aceasta este fixată bine de toc.  Dacă scârțâitul încă se aude, este posibil să fie nevoie să mai aplici un strat de ulei.  Scoate balamalele din nou și aplică încă un strat de ulei.

d) Șterge reziduurile de ulei

Uleiul este un fluid prin natura sa; așadar, este posibil ca o parte din acesta să se fi scurs pe uşă. Acest lucru ar putea cauza apariția petelor de ulei pe ușă.  Prin urmare, ar trebui să folosești o cârpă uscată și curată pentru a șterge uleiul scurs.

2. Aplicarea cerii pe balamale

Dacă uleiul nu a fost eficient, aplicarea cerii te poate ajuta de asemenea să rezolvi problema pe care o ai cu acea ușă care scârțâie. Urmează procedura de mai jos pentru a aplica ceară pe balamale.

a) Cumpărarea cerii cu parafină

Ceara cu parafină poate fi găsită în lumânări, iar în formă brută aceasta este disponibilă în multe magazine de bricolaj.  Ceara brută este fără miros, albă și vândută fie sub formă de cuburi, fie sub formă de bucăți mari. Înainte de a cumpăra lumânări, asigură-te că acestea sunt făcute din ceară cu parafină.

  • O alternativă este ceara de albine, dar este posibil să nu fie la fel de ușor de găsit.
  • Dacă ai lumânări vechi făcute din ceară cu parafină, le poți utiliza în acest scop.

b) Topirea cerii

Folosește o plită electrică pentru topirea cerii. Încălzeşte ceara pe plită până când se topește complet.  Nu folosi o plită pe gaz; ceara eliberează vapori inflamabili atunci când își atinge punctul de topire. Folosește un cuptor cu microunde dacă nu ai acces la o plită electrică. Topește ceara în reprize de două minute, pentru a te asigura că se topește uniform.

  • Ca măsură de precauţie suplimentară, foloseşte un termometru pentru a măsura temperatura pe care o are ceara. Ceara cu parafină are o temperatură de topire de aproximativ 140°C (284°F).

c) Aplicarea lubrifiantului pe știfturi

Scoate balamalele cu ajutorul procedurii descrise anterior. Aplicarea cerii pe știfturi oferă avantajul de a le face rezistente la praf.  Asigură-te că aplici în mod uniform ceara topită pe știfturi.

d) Introducerea la loc a știfturilor

Lasă ceara să se solidifice și să se răcească pentru a evita scurgerea acesteia. De obicei, acest lucru durează aproximativ zece minute. Închide și deschide ușa de mai multe ori pentru a te asigura că scârțâitul a dispărut complet.

e) Reaplicarea cerii

Este posibil ca un singur strat de ceară să nu fie suficient. În acest caz, aplică ceară din nou pe știfturi și repetă acțiunea până când scârțâitul dispare. Reziduurile de ceară sunt mai ușor de îndepărtat în comparație cu uleiul.

3. Îndepărtarea ruginii și a murdăriei cu ajutorul unui burete de sârmă

Ține minte că uleiul de lubrifiere și ceara cu parafină vor fi ineficiente împotriva murdăriei persistente de pe balamale. Dacă acea ușă care scârțâie continuă să scârțâie, ultima ta armă este un burete de sârmă.

Trebuie să iei în considerare că uleiul şi ceara nu pot îndepărta murdăria sau mâzga din balamale. Dacă acea ușă care scârțâie continuă să scârțâie, trebuie să recurgi la un burete de sârmă. Urmează procedura de mai jos pentru a folosi un burete de sârmă pe balamale.

a) Curățarea știfturilor balamalelor ruginite folosind burete de sârmă

Dacă ușa încă scârțâie după ce ai aplicat lubrifiant și ceară cu parafină, balamalele tale sunt probabil acoperite cu mâzgă solidificată sau murdărie. Este posibil să fie ruginite. Verifică balamalele și vezi care este problema. În acest caz, ele trebuie frecate cu un burete de sârmă.

b) Scoaterea balamalelor

Scoate balamalele urmând procedura descrisă anterior. Odată ce ai făcut asta, pune-le în chiuvetă. Ia un burete de sârmă și începe să freci balamalele.

c) Frecarea balamalelor

Un burete de sârmă fin este o soluție eficientă pentru o curățare riguroasă.  Continuă să freci balamalele până când ai îndepărtat toată rugina, murdăria persistentă și mâzga întărită. Este utilă și înmuierea buretelui într-un produs de curățare înainte de a începe să freci balamalele. Acest lucru este foarte eficient atunci când te confrunți cu pete de rugină dificile.

d) Aplică lubrifiant

Odată ce ai frecat riguros balamalele, aplică un strat uniform de ulei de lubrifiere sau ceară cu parafină, așa cum se descrie mai sus.  Pune la loc balamalele și curăță orice urmă ulei, ceară sau unsoare ce s-a scurs.

După utilizarea tuturor metodelor descrise, sigur ușa nu va mai scârțâi.