Cum poți scăpa de rugină

Rugina apare în urma reacției fierului cu oxigenul. Astfel, din punct de vedere chimic, rugina este doar oxid de fier. Totuși, chiar și cea mai mică urmă găsită pe mașină, jucărie, bunuri sau bijuterii îți provoacă o mare dezamăgire. Și cum să nu îți provoace? Această cicatrice corozivă distruge multe lucruri de metal.

Efectele ruginii nu sunt limitate doar la a face un metal neplăcut din punct de vedere estetic. Dacă rugina nu este tratată, poți fi sigur că aspectul estetic va fi ultima ta grijă, iar bunurile tale vor fi mâncate, la propriu.

Acest lucru înseamnă, că ori de câte ori descoperi rugină pe unul din bunurile tale de metal, este important să scapi de aceasta imediat. Am întocmit o listă cu metode pe care le poți folosi pentru a îndepărta rugina:

Oţetul

Acidul acetic este unul din cele mai bune remedii pentru a îndepărta rugină. Acesta funcționează cel mai bine dacă suprafețele ruginite sunt mici. De exemplu, dacă un cui a ruginit, îl poți trata introducându-l într-o sticlă cu oțet – într-o cantitate suficientă pentru a acoperi complet cuiul. Odată acoperit, agită energic sticla. Lasă cuiul în oțet cel puțin o zi. Scoate-l din sticlă și ar trebui să arate ca nou. Dacă nu, încearcă atunci să îl ții în oțet o perioadă mai lungă.

Sare și lămâie

Știi care e cea mai bună alternativă la acidul acetic atunci când vine vorba de tratarea ruginii? Acidul citric, bineînțeles. Și ce metodă mai bună pentru a trata părțile ruginite, dacă nu adăugarea de lămâie și de sare pe acestea? Toarnă sare pe suprafața ruginită până când este bine acoperită. Apoi stoarce deasupra, cât de tare poți, o lămâie. Lasă amestecul să acționeze timp de două sau trei ore.

Acum este timpul să îndepărtezi rugina, prin frecare. Este mai bine să folosești pentru aceasta lămâia pe care ai stors-o acum câteva ore, deoarece suprafața lămâii se ocupă de problemă fără a afecta metalul pe care încercai să îl protejezi din start.

Există mult mai multe metode decât crezi pentru a curăța rugina

Dacă trucul cu lămâia nu a funcționat sau ai rămas fără lămâi, încearcă să folosești bicarbonat de sodiu. Adaugă într-un castron bicarbonat și adaugă apă, până când obții o pastă. Aceasta trebuie să fie suficient de groasă încât să nu curgă, dar nici să nu formeze cocoloașe. După ce ai obținut pasta, aplic-o pe suprafața ruginită și las-o să acționeze câteva ore. Între timp, mergi în baie și ia o periuță de dinți – nu cea pe care o folosești acum, ci una mai veche – deoarece vei avea nevoie de ea pentru a freca rugina. Odată ce ai terminat, vei observa că zona cu rugină este ca nouă.

Pentru rezultate bune sau pentru caneluri unde periuța de dinți nu ajunge, folosește WD-40 Specialist Penetrant, care va face treaba în locul tău. Acesta penetrează adânc în canelurile ruginite și în filetele corodate. Cu siguranță rupe legăturile ruginite care mențin părțile corodate împreună.

Încearcă îndepărtarea prin frecare

Dacă niciuna din metodele de mai sus nu funcționează sau dacă zona ruginită este prea mare, poți încerca să îndepărtezi rugina prin frecare, folosindu-te de forța brațelor. Rugina poate fi îndepărtată prin abraziune, însă vei avea nevoie de ajutorul unui articol abraziv. Aici lucrurile se complică, deoarece alegerea articolului abraziv diferă de la situație la situație. Încearcă să nu deteriorezi bunul mai mult decât a fost deja afectat de rugină.

Când nu funcționează nimic

Uneori rugina este de asemenea natură încât nu poate fi îndepărtată cu folosirea unui articol mai moale pentru frecare, de tipul hârtiei abrazive. Pentru a-ți proteja bunurile de efectele secundare ale frecării cu alt articol, precum o șurubelniță, poți folosi următorul ghid despre WD-40 pentru a te asigura că poți scăpa de rugină și să îți salvezi bunurile în același timp:

  1. Pulverizează suprafața ruginită cu WD-40 astfel încât zona să fie complet îmbibată. Lasă să acţioneze cel puţin zece minute.
  2. După ce WD-40 a înmuiat rugina, ia o perie de sârmă și freacă suprafața cu atenție, încercând să elimini cea mai mare parte a zonei corodate. Continuă până când reușești să îndepărtezi rugina, nu mai mult.
  3. Pulverizează suprafața din nou cu WD-40 și lasă să acționeze aproximativ zece minute.
  4. De data aceasta folosește o hârtie abrazivă pentru îndepărtarea ruginii. Hârtia abrazivă poate avea granulații diferite, în funcție de gradul de rugină, bineînțeles. Trebuie să te asiguri, totuși, că ai îndepărtat astfel cât mai mult posibil din rugină.
  5. Aplică din nou WD-40 pe suprafețele unde rugina persistă. Freacă zona cu o suprafață mai rugoasă, precum burete de sârmă, astfel încât și cele mai mici rămășițe să fie îndepărtate odată pentru totdeauna.
  6. Aplică pe întreaga suprafață WD-40, din nou, de data aceasta pentru a forma un strat protector pe suprafață și pentru a te asigura că aceasta nu va mai rugini în viitor.

Este important să scapi de rugină cât mai repede posibil, deoarece, atâta timp cât există, aceasta va continua să mănânce din metalul pe care se instaurează. Există multe remedii pe care le poți folosi pentru a trata rugina.

Sursa fotografie: De Q77photo – stockadobe.com