4 Probleme întâlnite la instalaţiile sanitare şi modul de rezolvare a acestora

Ne petrecem cea mai mare parte a vieţii luând de-a gata instalaţiile şi accesoriile sanitare ce ne fac locuința confortabilă. Reţeaua de ţevi şi conducte interconectate aflată în spatele bateriilor sau caloriferelor este responsabilă pentru asigurarea încălzirii casei şi pentru alimentarea cu apă.

Totul până într-o zi, când va trebui să te confrunţi cu o ţeavă din care picură apă, cu un racord înţepenit sau cu o scurgere ce nu vrea să se desfunde. De multe ori, aceste frustrări pot conduce la timp pierdut şi bani cheltuiţi cu instalatori sau produse scumpe. Pentru a-ţi uşura situaţia, am întocmit o listă cu probleme de bază ale instalaţiilor sanitare cu care te poţi confrunta şi modul de a le remedia, folosind doar câteva unelte şi spray siliconic.

Repararea unui robinet

Picurarea constantă dintr-un robinet slăbit poate călca pe nervi pe oricine. Din fericire, este o problemă ce poate fi rezolvată de obicei în câţiva paşi simpli.

Pentru început, întrerupe alimentarea cu apă de la robinetul care se găsește pe conductă, sub chiuvetă, pentru a împiedica o eventuală inundare. Verifică dacă ai oprit alimentarea deschizând robinetul de la baterie. Uneltele de care vei avea nevoie sunt, de obicei:

  • O cheie fixă
  • Şurubelniţă sau orice dispozitiv ce poate fi folosit ca levier
  • Un tub de WD-40 Specialist spray pe bază de silicon pentru a slăbi piuliţele/şuruburile ruginite şi pentru a lubrifia racordurile înţepenite.
  • Garnituri inelare de schimb, dacă este nevoie.

Pentru început, trebuie îndepărtate mânerele robinetului. Acestea sunt, de obicei, ataşate de piesa principală cu şurub. Pentru a slăbi şuruburile, foloseşte şurubelniţa. Dacă şuruburile sunt ruginite, aplică puţin spray siliconic pentru a le putea desface cu uşurinţă, fără a păta componentele decorative.

Atunci când ridici mânerul, vei observa o piuliţă care fixează valva în poziţie. Pentru a o desface, foloseşte cheia fixă şi verifică-i integritatea. Scoate valva trăgând în sus sau aplicând presiune în sens opus acelor de ceasornic, folosind cheia fixă. În interiorul valvei se află o garnitură inelară şi câteva şaibe. Acestea trebuie verificate pentru identificarea deteriorării. Dacă deteriorările sunt evidente, acestea vor trebui înlocuite. Asigură-te că achiziţionezi un set identic. În oricare din împrejurări, aplică spray siliconic pe fiecare componentă. Astfel, vei prevenii apariția ruginii şi a deteriorării pe viitor.

Aşează la loc piesele în aceeaşi ordine în care le-ai scos.

Presiune scăzută a apei

Puţine lucruri sunt la fel de enervante ca atunci când trebuie să te speli şi din capul de duş sau de la robinet curge un fir subţire de apă. Am găsit câteva soluţii pentru a te ajuta să verifici şi să remediezi aceste probleme.

Identificarea sursei

Există mai multe motive din cauza cărora te poţi confrunta cu presiunea scăzută a apei, prin urmare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să identifici sursa problemei. Pentru început, va trebui să verifici fiecare robinet, atât de apă rece cât şi de apă caldă pentru a te asigura că obţii presiunea corectă. Dacă presiunea scăzută este localizată doar în anumite zone, de obicei, este vinovat un aerator sau un cap de duş înfundat.

Curăţarea unui aerator

Aeratoarele sunt localizate chiar la capătul robinetului şi, de obicei, pot fi desfăcute cu mâna. Totuşi, în cazul articolelor vechi, poate fi destul de dificil să le desfaceţi. Dacă este nevoie, foloseşte un patent, însă ai grijă să nu deteriorezi plasa delicată.  Dacă aeratorul rămâne înţepenit după ce ai încercat să îl mişti înainte şi înapoi, aplică WD-40 Specialist Spray Penetrant. Acesta va îndepărta orice formă de rezistenţă în scurt tip şi îţi va permite să îndepărtezi uşor aeratorul.

Odată îndepărtat, poţi introduce componentele aeratorului într-o soluţie de oţet, care va desprinde depunerile de minerale acumulate. După ce au stat la înmuiat în soluţie, poţi îndepărta straturile desprinse cu o periuţă de dinţi. Odată curăţat, pune la loc şi strânge aeratorul, lasă apa să curgă o perioadă scurtă de timp pentru a curăţa eventualele reziduuri rămase şi verifică dacă apa curge corespunzător.

Curăţarea capului de duş

Curăţarea capului de duş poate face o mare diferenţă în creşterea presiunii apei, precum şi în asigurarea unei curgeri mai line. În majoritatea cazurilor, decât să îndepărtezi capul de duş, îl poţi curăţa umplând o pungă din plastic cu o soluţie de oţet şi trăgând-o cu atenţie peste cadrul capului de duş. Legaţi punga cu un elastic şi lasă să acţioneze timp de o oră-două. Lasă apa să curgă pentru a curăţa eventualele depuneri rămase sau reziduuri de oţet. Apoi foloseşte un spray pe bază de silicon pentru protecţie.

Dacă plasa de filtrare a capului de duș este înfundată, atunci capul de duş trebuie îndepărtat. De obicei, acesta poate fi desfăcut cu mâna. Totuşi, atunci când sunt prinse direct de componente importante ale instalaţiei, trebuie avută grijă să nu smuceşti îmbinările ruginite sau să apeşi prea tare. În caz de rugină, aplică WD-40 Specialist Spray Penetrant pe îmbinarea afectată şi aşteaptă până se slăbeşte suficient pentru a-l putea desface cu mâna.

Odată îndepărtat, scoate din interiorul capului de duş filtrul integrat. Lasă-l la înmuiat în oţet în timp ce cureţi cu peria interiorul şi exteriorul capului de duş cu o periuţă de dinţi cu peri moi. Odată finalizat acest proces, reasamblează componentele şi pulverizează spray pe bază de silicon. Apoi strânge-l la loc pe conducta de apă. Lasă apa să curgă prin el pentru a verifica presiunea şi pentru a curăţa reziduurile rămase.

Înlocuirea conductelor de apă galvanizate

În timp ce în clădirile mai noi se foloseşte cuprul sau plasticul, cei care locuiesc în spaţii mai vechi de 30 ani vor avea porţiuni ale instalaţiei de apă din ţevi galvanizate. Având la bază fier acoperit cu zinc, acestea sunt deseori supuse ruginii şi scurgerilor. Înlocuirea unui sistem vechi este scumpă şi anevoioasă, aşa că mulţi preferă să remedieze scurgerile pe măsură ce acestea apar. Iată câţiva paşi simpli pentru înlocuirea unei secţiuni de ţeavă.

Pentru început, cumpără o secţiune potrivită de ţeavă pentru a corespunde nevoilor tare. În prezent, găseşti în magazine ţevi de diverse dimensiuni. Pentru a calcula lungimea necesară, măsoară de la oricare din capetele ţevii care prezintă scurgerea, de la o îmbinare la cealaltă, adăugând 2,5 cm la socoteală pentru îmbinare.

Începe prin oprirea alimentării cu apă. Acoperă pardoseala cu o folie din plastic, ţinând la îndemână un recipient pentru colectarea apei scurse. Taie porţiunea afectată a ţevii folosind un bomfaier. Următorul pas este desfacerea capetelor netăiate de la ambele părţi ale ţevii rămase. Este mai uşor de zis decât de făcut,  din moment ce utilizarea îndelungată a ruginit aceste îmbinări şi devin imposibil de desfăcut cu cheia. Aplică WD-40 Specialist Spray Penetrant în filetul ţevii şi aşteaptă ca lubrifiantul cu acţiune rapidă să îmbibe şi să slăbească materialul.  Odată slăbite, îndepărtează capetele folosind două chei pentru ţevi, una pentru priză şi cealaltă pentru acţionare.

Apoi…

Strânge câte o piuliţă olandeză pe fiecare capăt al noii ţevi şi ranforsează această îmbinare adăugând o piuliţă inelară pe o secţiune a ţevii pentru a ajuta la menţinerea acesteia în poziţie atunci când o ataşezi în instalaţie. Un agent de fixare trebuie aplicat în interiorul fiecărui capăt al ţevii şi în fiecare îmbinare. Foloseşte două chei pentru ţevi în tandem din nou pentru a ataşa ţeava de schimb.

Acum că ai etanşat ţevile şi îmbinările ce prezintă scurgeri, presiunea scăzută a apei şi pierderile de apă vor fi istorie. Totul datorită câtorva cunoştinţe extra despre instalaţii şi a unui tub de WD-40 Specialist spray pe bază de silicon şi de WD-40 Specialist Spray Penetrant.