Întreținerea ușii de garaj, se realizează respectând următorii paşi de întreţinere

Dacă există o piesă mobilă unică de dimensiuni foarte mari în casa ta, aceasta trebuie să fie uşa garajului. Este ultimul lucru pe care îl vezi când pleci de acasă şi primul atunci când soseşti. Ușa de garaj este supusă unei uzuri mult mai mari decât orice altă piesă sau uşă din casa ta. Este ridicată şi coborâtă de aproximativ 1.000 ori pe an. O uşă de garaj bine întreţinută îţi asigură securitate şi confort, în timp ce una neglijată poate deveni o povară  şi poate constitui o sursă de pericol.

Este important să îţi păstrezi uşa garajului bine întreţinută pentru ca aceasta să funcţioneze în cele mai bune condiţii o perioadă cât mai îndelungată de timp. Pentru a menţine funcţionarea în condiții optime şi în siguranţă a acesteia sunt necesare uşoare operațiuni de întreţinere în fiecare an. Iată câteva recomandări şi trucuri simple pentru întreţinerea uşii de garaj, pentru a o menţine în stare bună de funcţionare, fără zgomot.

Întreţinerea uşii de garaj

Aceste sfaturi de întreţinere a uşii de garaj te pot ajuta să îţi păstrezi uşa garajului în stare bună şi funcţională, la parametrii optimi, pe întreaga durată a anului.

Pasul # 1 Curăţarea uşii de garaj

Primul pas pentru întreţinerea uşii de garaj este curăţarea acesteia. Acest lucru trebuie realizat cel puţin o dată pe an. Folosind o lavetă moale sau un burete, spală uşa cu un produs de curăţare corespunzător. Freacă uşor, îndepărtând toată murdăria şi praful acumulate pe aceasta şi apoi clăteşte bine, folosind un furtun. Dacă deţii o uşă de garaj din lemn, o poţi curăţa ştergând-o cu o lavetă moale, curată și uscată.

Ușa de garaj din lemn poate necesita revopsire sau băițuire, în funcție de starea în care se află. Este important să verifici ușa cel puțin o dată pe an, pentru a identifica dacă există semne ce indică această nevoie. Acest lucru depinde de clima din zonă și de calitatea lemnului din care este realizată ușa. Curăță atât interiorul cât și exteriorul ușii pentru a-i păstra aspectul și funcționarea cât mai mult timp.

Pasul # 2 Verifică siguranța ușii garajului

Următorul pas pentru întreținerea ușii de garaj este verificarea siguranței acesteia. Inspectează în detaliu starea balamalelor, brațelor, cablurilor, șinelor și rolelor. Este important să efectuezi această verificare la fiecare trei luni și să remediezi problemele de funcționare. Asigură-te și că șuruburile și bolțurile sunt strânse. Vezi dacă există piese care au devenit fragile ori s-au uzat și înlocuieşte-le cât mai repede, deoarece pot cauza accidente grave dacă nu sunt schimbate. Este, de asemenea, important să verifici echilibrul uşii. Acest lucru se poate realiza urmând aceşti trei paşi simpli:

  • Dezactivează sistemul automat de deschidere a uşii
  • Apoi, opreşte alimentarea cu energie electrică a uşii
  • Ridică uşa manual la nivelul taliei şi elibereaz-o încet. Dacă uşa se ridică sau coboară, înseamnă că nu este echilibrată şi va necesita efectuarea reglajului de către un tehnician expert. Dacă ușa rămâne în poziție, echilibrul acesteia este neafectat și poți trece la următorul pas.

Pasul # 3 Lubrifierea uşii de garaj

Cel mai important pas pentru întreținerea ușii de garaj este lubrifierea acesteia. Cel mai important aspect al acestui pas este identificarea unui lubrifiant potrivit pentru ușa garajului și lubrifierea corectă a ușii pentru a-i păstra funcționarea o perioadă îndelungată.

Lubrifierea este cheia către o bună funcţionare a ușii garajului tău. Astfel, ușile de garaj vor funcționa în cele mai bune condiții și nu vor mai scoate zgomot. Toate șuruburile, balamalele și arcurile ușii de garaj necesită la fiecare trei luni o gresare, asigurându-i astfel o lubrifiere optimă. Este mai important să lubrifiezi toate arcurile, rulmenţii şi balamalele uşii garajului cu un lubrifiant bun pentru ușa garajului, precum WD-40.

WD-40

WD-40 se află în topul alegerilor britanicilor pentru lubrifierea ușilor de garaj de peste 60 ani. Acesta poate fi pulverizat cu ușurință pe balamale, arcuri și alte părți ale ușii de garaj, asigurând lubrifierea necesară pentru funcționarea corespunzătoare a ușii garajului. Lubrifiantul multifuncţional WD-40 acționează cel mai bine pe ușile metalice. Avantajul principal în folosirea lubrifiantului multifuncţional WD-40 este acela că asigură lubrifierea ușii garajului și conferă un strat de protecție care ține rugina la distanță. Prin simpla aplicare a unui strat de protecție împotriva umidității se pot evita eventualele deteriorări ale ușii garajului. Poți aplica cu uşurinţă lubrifiantul multifuncţional WD-40 sau poți apela la un tehnician pentru ajutor.

  • Atunci când pulverizezi WD-40 pe ușa garajului, începe cu șinele. Curăță-le folosind o lavetă și pulverizează WD-40.
  • Următorul pas este să acoperi arcurile cu un strat de WD-40. Totuși, asigură-te că acestea sunt curate înainte de a aplica lubrifiant
  • Lubrifiază balamalele și punctele de pivotare ale acestora. Nu folosi pe balamalele din plastic, deoarece acestea nu necesită lubrifiere, din contră, acest lucru le poate cauza ruperea.
  • Lubrifiază rulmenții și rolele și asigură-te că nu pulverizezi prea mult lubrifiant, pentru a împiedica scurgerea acestuia pe vehicul.
  • De asemenea, poți lubrifia cu WD-40 și încuietorile ușii. Acest lucru va ușura deschiderea și închiderea acestor încuietori.

Este important să păstrezi ușa garajului bine întreținută, nu doar pentru a-i asigura funcționarea pe termen lung, ci și pentru a-ți păstra familia în siguranță. Este important să efectuezi întreținerea ușii garajului cel puțin o dată pe an. Pașii simpli de mai sus pentru întreţinerea uşilor garajului vor asigura păstrarea în stare bună a acestora.