Curățarea uneltelor de grădină cu regularitate. Această curățare este esențială pentru a te asigura că acestea rezistă în timp și funcționează eficient pe întreaga durată a vieții. Ar trebui să încerci să cureți uneltele de grădină înainte de a le pune deoparte pe timpul sezonului de iarnă. Aceste unelte rămân în mare parte neatinse pe timpul lunilor de iarnă, sunt predispuse la a fi afectate de elemente externe, dacă nu sunt curățate.

Curățarea lamelor le menține ascuțite, ceea ce le face în cele din urmă mai eficiente și mai ușor de folosit pentru tăierea ierbii. În plus, previne formarea ruginii pe unelte și îndepărtează orice particule de pământ purtătoare de boli.

Totuși, unii proprietari folosesc unelte de grădină pe plante infectate și uită să le curețe apoi. Ca rezultat, porțiuni din aceste plante putătoare de boli rămân pe aceste unelte. Astfel mai târziu infectează alte plante, deteriorându-le pe parcurs.

Curățarea acestor unelte într-o manieră care îndepărtează acești germeni nu este ușoară pentru începători. Doar grădinarii experimentați știu cum să curețe uneltele de grădină eficient. În acest articol, vom discuta cele mai bune metode pentru curățarea uneltelor de grădină.

Cum curățăm uneltele de grădină

Mai întâi, trebuie să achiziționezi ulei de mașină, cârpe, prelungitoare sau încărcătoare de baterii și mici piese de schimb. Atunci când ai tot echipamentul necesar, găsește un spațiu deschis și așază toate uneltele de grădinărit pe o prelată mare.

După aceea, spală complet întregul echipament de grădinărit și asigură-te că nu rămân reziduuri tip praf pe acesta. Lasă toate uneltele să se usuce într-un spațiu deschis înainte de a trece la următorii pași.

Apoi, trebuie să ascuți echipamentul de grădină. Există diverse unelte de ascuțit specializate, însă mulți grădinari se descurcă excelent folosind o pilă universală.

Nu uita să ascuți și accesoriile de săpat, din moment ce acestea fac toată treaba brută. Ascuțirea lamei de lopată poate ușura săparea solului argilos întărit. Poți ascuți aceste unelte trecând o pilă la un unghi de 45 grade de două sau trei ori pe marginea acestora.

În același timp, trebuie să ții minte că uneltele necesită ungere frecventă pentru a fi mai durabile. Echipamentul folosit pentru tăierea crengilor beneficiază cel mai mult de ungere. Aplică din când în când ulei de mașină pe aceste unelte pentru tăierea crengilor și freacă fiecare parte, inclusiv pe șurub și bolțuri.

Atunci când te-ai pricopsit cu pete dificile, poți folosi un burete de sârmă fin pentru a le îndepărta prin frecarea zonei afectate. După aceea, șterge unealta întreagă cu o cârpă curată și uscată pentru a îndepărta murdăria de pe componente.

Orice unealtă pe care o folosești direct pe plante poate transmite boli altor plante dacă nu este curățată eficient. Echipamentul precum ferăstraie sau foarfeci pentru crenguțe trebuie curățat cu înălbitor sau alcool înainte și după ce îl utilizezi, pentru a reduce la minim șansele de îmbolnăvire a grădinii tale.

Ca grădinar, trebuie să fii atent cu mânerele din lemn ale uneltelor, deoarece acestea se pot deteriora cu ușurință. Trebuie să le freci cu șmirghel cu granulație medie și apoi să aplici ulei de in pentru a împiedica elementele externe să afecteze lemnul. În plus, aceste componente trebuie depozitate în condiții uscate.

În cele din urmă, asigură-te că uneltele de grădină primesc îngrijire și atenție adecvată.  Pentru o durată lungă de viata, depozitează uneltele într-un mediu curat și uscat.