Cum asiguri lubrifierea balamalelor

Nu subestima niciodată potențialul iritant al unei balamale de ușă care scârțâie. După ani de utilizare, orice balama de ușă tinde să acumuleze mâzgă și murdărie, rezultând uzura balamalei, ruginirea acesteia și, în consecință, apare scârțâitul. Totuși, dacă vei curăța și lubrifia balamalele ușii, vei scăpa de scârțâitul enervant. Aceasta este o sarcină ușoară care poate fi realizată ușor într-un interval scurt de timp și cu un număr minim de unelte.

Lubrifierea balamalelor

Pasul 1

Cumpără un lubrifiant potrivit. Trebuie să te asiguri că lubrifiantul poate penetra murdăria și mâzga care au acoperit balamaua și spațiul în care este situată aceasta. Este important să folosești un lubrifiant care este ambalat într-un recipient cu o duză subțire, astfel încât să ajungă în zona balamalei. În acest caz, produsul multifuncțional WD-40 este o alegere excelentă și accesibilă, fiind dotat cu o doză mobilă. Mergi la magazinul de bricolaj și întreabă de lubrifianții disponibili. În afară de WD-40, mai poți utiliza:

  • Vaselină pe bază de litiu. Vaselina pe bază de litiu este o opțiune excelentă, din moment ce rezistă și la praf. De asemenea, o poți găsi cu ușurință în majoritatea magazinelor de bricolaj. Este utilizată în principal pentru lubrifierea pieselor auto și este utilă în acest scop, precum și în alte situații. Poți încerca vaselina pe bază de litiu WD-40 Specialist White Lithium Grease.
  • Există și o serie de uleiuri pentru gătit ce pot fi utilizate pentru lubrifierea balamalelor, precum uleiul de cocos, de rapiță și de măsline. Dacă ușa se mișcă relativ ușor, însă tot are tendința de a scârțâi, aceste metode sunt eficiente pentru a scăpa de scârțâit. Chiar dacă uleiurile pentru gătit pot funcționa, acestea sunt ca niște magneți pentru murdărie și praf. Acest lucru le face mai puțin eficiente pe termen lung, în comparație cu alte varietăți de lubrifiant.

Pasul 2

Trebuie să localizezi știftul balamalei. Fiecare balama are un știft care are ca scop menținerea laolaltă a celor două componente ale balamalei și fixarea ușii în perete. Găsește acel știft cilindric situat între cele două plăcuțe ale balamalei. Trebuie să îndepărtezi știftul pentru a putea lubrifia eficient balamaua.

Pasul 3

Acum, trebuie să scoți știftul. Mai întâi deschide ușa și abia apoi încearcă să scoți știftul. În unele cazuri, acesta poate fi scos cu mâna, însă de cele mai multe ori, vei vedea că ai nevoie de o unealtă pentru a reuși. Ia un patent, prinde de știft și rotește în sens invers acelor de ceasornic pentru a-l scoate. Este posibil ca știftul balamalei să fi acumulat multă rugină, lucru ce îl face greu de scos. Dacă te chinui să îl scoți, folosește un ciocan și o șurubelniță împreună cu puțin WD-40 pentru a slăbi știftul din poziție.

Pasul 4

Acum trebuie să îl cureți și să îl acoperi cu lubrifiantul ales. Odată îndepărtat, folosește un prosop de hârtie sau orice lavetă pentru a curăța mâzga și grăsimea de pe plăcuțe și de pe știft. Dacă prezintă urme de rugină, poți folosi hârtie abrazivă pentru eficiență maximă. Odată curățate știftul și plăcuțele, acoperă-le cu lubrifiant.

Pasul 5

Este momentul să reasamblezi balamaua. Introdu știftul înapoi în locașul său și asigură-te că este bine fixat.

Pasul 6

Odată ce balamaua este montată la loc, verifică ușa. Deschide și închide ușa pentru a te asigura că lubrifiantul pătrunde corespunzător în mecanism și în partea interioară a balamalelor. Dacă totuși observi că scârțâitul nu a dispărut, repetă procesul pe fiecare balama a ușii, până când scârțâitul dispare.

Pasul 7

Utilizează un prosop de hârtie sau o lavetă de unică folosință pentru curățare. Asigură-te că ai curățat complet mâzga și praful și șterge eventualele urme de lubrifiant scurs. Ține minte, balamaua a început să scârțâie ca rezultat al acumulării de mâzgă. Prin urmare, cel mai bine este să cureți zona, dat fiind că este expusă și ușor de accesat în acest moment.

Îndepărtarea știfturilor de balama ce au devenit lipicioase

Pasul 1

Acoperă balamalele cu WD-40. Dacă este dificil să îndepărtezi știftul, acoperă-l cu orice lubrifiant penetrant (WD-40 este grozav pentru aceasta) timp de aproximativ 12 ore, înainte de a încerca să-l scoți. Folosește o cantitate mare pentru a acoperi balamaua complet și lasă să acționeze. Poți folosi o șurubelniță și un ciocan pentru a forța știftul să iasă. Totuși, dacă există o cantitate excesivă de rugină, aceasta poate avea ca rezultat deteriorarea ușii sau ruperea știftului sau balamalei, care ar escalada problema în mod nenecesar.

Pasul 2

Folosește o șurubelniță pentru a lovi ușor știftul. Odată lăsat la îmbibat în lubrifiant, folosește capătul șurubelniței pentru a lovi știftul prin locașul său în vederea scoaterii acestuia. De obicei, aceasta este metoda mai bună de scoatere a știftului din balama pentru a-l lubrifia. Trebuie să folosești ceva suficient de mic pentru a împinge știftul afară din locaș. Poți folosi vârful de la patent, un pix sau creion sau orice altă unealtă suficient de subțire sau apropiată de dimensiunile balamalei pe care o cureți.

Pasul 3

Dacă este necesar, reparați știftul. Ia știftul și așază-l pe o suprafață plană. Examinează știftul pentru a vedea dacă prezinte semne de uzură sau dacă este îndoit. Este o idee bună să îți rezervi ceva timp pentru a-l îndrepta și pentru a-l curăța bine înainte de a-l introduce la loc. Astfel, vei evita scârțâitul ușii pe viitor. Dacă știftul este îndoit, îl poți îndrepta așezându-l pe o pardoseală de ciment sau pe orice suprafață dură și lovindu-l folosind un ciocan, pentru a-i reda forma anterioară. Este ideal să folosești hârtie abrazivă pentru a îndepărta toată mâzga și rugina acumulată. Astfel știftul va fi netezit și îl vei putea introduce mai ușor.