Acest articol descrie modul de curățare a suprafețelor din sticlă și a oglinzilor. Procedurile pot fi folosite pentru oricare dintre aceste două tipuri de suprafețe.

Oglinzile și ferestrele din sticlă reprezintă magneți pentru murdărie, chiar dacă sunt curățate frecvent. În plus, în ciuda unei curățări riguroase, rezultatele nu par niciodată suficient de satisfăcătoare. Sticla nu arată niciodată perfect curată, rămân întotdeauna câteva dâre de murdărie sau linii neplăcute. Acest lucru trebuie să îți arate că trebuie să folosești soluțiile corecte. O lavetă și apă nu sunt suficiente pentru a asigura obținerea unei oglinzi lipsită de pete și dâre. Crezi că este suficient să folosești o lavetă obișnuită sau un prosop de hârtie pentru ferestrele din sticlă, mobilierul din sticlă, cabinele de duș și oglinzi? Răspunsul este nu, deoarece acestea pot lăsa urme pe care nu vei putea să le îndepărtezi niciodată de pe suprafață prin frecări repetate. Ai nevoie de o lavetă de microfibră, de un ștergător de geamuri cu lamelă din cauciuc sau de o lavetă din piele de căprioară.

Chiar și ziarele sunt potrivite pentru curățarea oglinzilor și curățarea sticlei. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la faptul că tușul îți poate păta oglinda sau sticla, din moment ce acestea nu absorb tușul. Totuși, trebuie evitată frecarea ziarului de rama ferestrei. Citește în continuare pentru a afla cum poți curăța cu ușurință suprafețele din sticlă și oglinzile din casă, în câțiva pași. Ține cont de câteva lucruri importante atunci când te apuci de treabă și vei fi pe deplin satisfăcut de rezultat.

Pașii curățării

Trebuie să începi prin adunarea agenților de curățare necesari și recipientele pentru aceștia. Mai exact:

 1. Oțet alb
 2. Apă (de preferință, apă distilată)
 3. Sticlă cu pulverizator sau un bol mare

Acum că ai agenții de curățare pregătiți, ai nevoie de accesoriile de curățare. Mai exact:

 1. Lavetă de microfibră
 2. Lavetă moale, ce nu lasă scame
 3. Ziare
 4. Bețișoare de urechi
 5. Periuță de dinți (de preferință, una moale)

Dacă vei curăța geamurile ferestrelor, trebuie să acoperi pervazurile cu prosoape dacă acesta este din lemn.

Una din cele mai bune soluții pentru curățarea ferestrelor și curățarea oglinzilor constă într-un amestec de oțet alb și apă într-un raport de 1:4, adică o parte oțet alb și patru părți de apă.

În funcție de opțiunea adoptată pentru soluția de curățare (bol sau sticlă cu pulverizator), aplic-o pe laveta de curățare. Pulverizează sau înmoaie laveta în soluție și stoarce cantitatea în exces. Totuși, dacă suprafața pe care o cureți este prea mare, pulverizează soluția pe sticlă sau pe oglindă direct.

Folosește mișcări circulare pentru a freca suprafața și pentru a îndepărta toate punctele de murdărie. După aceea, folosește mișcări orizontale și verticale pentru a curăța complet sticla și pentru a o face să strălucească.

Folosește bețișoarele pentru urechi sau periuța de dinți pentru a curăța toate colțurile și muchiile. Astfel, poți fi sigur că nu mai rămâne soluție de curățare în colțurile suprafeței.

Folosește la final ziar pentru a curăța suprafața complet și pentru a scăpa de orice urmă de murdărie rămasă. În acest caz poți folosi orice lavetă de bumbac veche (de exemplu, un tricou vechi din bumbac).

Pentru a curăța suprafețele din sticlă ce sunt foarte murdare, trebuie să începi cu folosirea unei lavete de microfibră înmuiată în soluția de curățare, indiferent dacă ai cumpărat-o dintr-un magazin sau dacă ai preparat-o singur acasă. După curățare, tamponează suprafața cu un ziar.

Dacă dorești să cumperi un produs pentru curățarea geamurilor disponibil în comerț, este cel mai bine să alegi un produs ce nu conține amoniac. Apa carbonatată este foarte eficientă pentru curățarea oglinzilor și a sticlei. Chiar și filtrele de cafea sunt foarte eficiente pentru curățarea oglinzilor și a sticlei.

Ce trebuie făcut în caz suprafețelor mai murdare

Dacă pe suprafața de sticlă sau pe oglindă există o peliculă cerată, poți folosi următoarele ingrediente pentru a obține o soluție eficientă. Ai nevoie de:

 1. Două cești de apă la temperatura camerei
 2. Un sfert de ceașcă de oțet
 3. Jumătate de ce ceașcă de detergent de vase

O rețetă alternativă pentru problema menționată mai sus este și aceasta:

 1. 1 lingură de alcool sanitar
 2. 1 lingură de oțet alb
 3. 1,5 lingurițe de amidon de porumb
 4. 1 ceașcă de apă călduță

Păstrează apoi acest amestec într-o sticlă cu pulverizator. Aceasta trebuie agitat bine înainte de utilizare.

Dacă suprafața sticlei este neclară, folosește ingredientele de mai jos pentru a obține o soluție de curățare eficientă:

 1. Jumătate de ceașcă de alcool sanitar
 2. Un sfert de linguriță de detergent de vase
 3. 2 linguri de amoniac

Dacă dorești să cureți o masă cu o suprafață din sticlă, pulverizează suc de lămâie pe aceasta și apoi freacă suprafața cu un ziar. Ai grijă să nu freci prea puternic, deoarece poți zgâria suprafața. Totuși, chiar și acest lucru poate fi prevenit, folosind o cantitate mică de pastă de dinți albă.

Soluții alternative pentru curățarea oglinzii

În afară de soluțiile menționate mai sus, există mai mulți agenți alternativi pentru curățarea oglinzilor ce pot fi folosiți în acest scop. Din nou, aceștia pot fi folosiți pentru orice suprafață din sticlă sau oglindă.

Borax

Borax este o alternativă excelentă pentru curățarea oglinzilor. Amestecă două linguri de borax cu 3 cești de apă. Folosește o lavetă de microfibră înmuiată în amestec pentru a îndepărta toate urmele de murdărie de pe suprafață.

Cremă de ras

Din nou, un alt agent potrivit pentru curățarea oglinzilor este crema de ras. Aceasta curăță suprafața oglinzii și o lasă curată, lipsită de urme de murdărie. De asemenea, funcționează și ca agent anti-aburire. Folosește un prosop de hârtie pentru a întinde crema pe oglindă. Apoi, folosește un prosop de hârtie umezit pentru a șterge crema de ras.

Lamă de ras cu o singură muchie

Unele produse de curățare a suprafețelor nu pot îndepărta petele de vopsea, urmele de adeziv sau alte pete. O lamă de ras cu o singură muchie poate fi folosită eficient pentru a răzui acest tip de pete, fără a afecta suprafața. După ce ai terminat, folosește orice lichid de curățare pentru a spăla suprafața.

Odorizant

În mod surprinzător, odorizantele sunt extraordinare pentru curățarea oglinzilor. Pulverizează puțin odorizat pe oglindă și șterge-o cu o lavetă de microfibră.

WD-40

Produsul cu multiple utilizări WD-40 Multi-Use-Product este o alternativă minunată pentru curățarea suprafețelor din sticlă și a oglinzilor. Acesta îndepărtează reziduurile și dârele, lăsând sticla curată. Îndepărtează întotdeauna produsul folosind o lavetă uscată.