Mascara poate fi extrem de dificil de îndepărtat atunci când intră în contact cu hainele. Majoritatea din noi știm cel puțin o ocazie în care am distrus o bluză deschisă la culoare scăpând puțin mascara fix pe partea din față a acesteia.  Cum putem îndepărta, totuși, aceste pete?

Mascara conține pigmenți de carbon și oxid de fier ca ingrediente pentru a înnegri genele. Alte ingrediente includ un polimer care formează o peliculă subțire pe gene, conservanți, ceruri sau uleiuri de îngroșare.

Aceste ingrediente fac din mascara un produs asemănător rujurilor, însă rujul este mai mult ceros decât unsuros, în timp ce mascara este mai unsuros.

Cum îndepărtez petele de mascara de pe haine?

Poți folosi un detergent universal pe pată, folosind un tampon de vată sau o lavetă curată. După ce observi că pata a dispărut, clătește și apoi spală bluza ca de obicei, cât mai repede posibil. Asigură-te că pata a fost îndepărtată complet la spălare. Pune apoi bluza la uscat.

O altă metodă este să folosești alcool. Tehnica rămâne aceeași. Înmoaie un bețișor de urechi în alcool și tamponează pata cu acesta. Vei vedea cum pata dispare încet.

Cum îndepărtez petele de mascara de pe fețele de pernă?

Nu este foarte probabilă pătarea fețelor de pernă cu mascara, însă dacă ai reușit cumva să faci o pată pe o față de pernă, trebuie să o scoți imediat de pe pernă și să urmezi pașii de mai jos.

Dacă pata este proaspătă, înmoaie fața de pernă în apă și aplică puțin lichid de vase pe pată și masează. Din moment ce mascara conține grăsimi, un detergent sau săpun bun de îndepărtare a grăsimilor ar trebui să rezolve problema. Dacă pata nu dispare, repetă procesul. Odată ce pata a dispărut, trebuie să clătești fața de pernă cu apă de la robinet.

Alternativ, poți folosi metoda menționată mai sus pentru îndepărtarea petei de mascara de pe o bluză, folosind un detergent universal.

Cum îndepărtez petele de mascara de pe prosoape?

 

 

Treaba devine puțin mai dificilă când trebuie să îndepărtezi petele de pe un prosop, din cauza texturii acestuia.  Textura acestuia îngreunează curățarea petei.

La fel ca orice alt material, trebuie să clătești prosopul cu apă rece de la robinet și să vezi dacă acest lucru ajută la decolorarea petei. Lasă apa să curgă din spatele petei, astfel încât aceasta să iasă și nu să fie absorbită mai mult în suprafață. Dacă reușești să îndepărtezi pata așa, foarte bine, dacă nu poți folosi metodele menționate mai sus pentru bluze sau fețele de pernă, folosind aceleași produse. Din moment ce este vorba în mare parte de material textil, aceste metode ar trebui să îndepărteze petele și de pe prosop.

Cum îndepărtez petele de mascara de pe ochelari?

Partea cea mai bună la curățarea petelor de mascara de pe ochelari este că îi poți curăța așa cum procedezi de obicei pentru curățarea acestora.

Te poți gândi la un produs pentru curățarea sticlei sau la oțet ca remediu rapid pentru a îndepărta petele de mascara de pe ochelari. În timp ce acestea pot funcționa pe orice alte suprafețe de sticlă sau pe oglindă, folosirea acestora pe ochelari poate distruge stratul de protecție al lentilelor. O altă metodă este să folosești detergent de vase. Acesta curăță în mod surprinzător nu doar vasele. Aplică o cantitate mică de detergent sau de lichid pentru vase pe lentile și masează cu o lavetă curată de microfibră. Odată ce pata a dispărut, clătește cu apă călduță de la robinet.

Ochelarii trebuie curățați cel puțin o dată pe zi. Dacă ți se pare prea mult, încearcă să îi cureți odată pe săptămână pentru a te asigura că nu îți obosesc ochii.

Spălarea ochelarilor este o sarcină ușoară, însă când vine vorba de uscarea lentilelor, trebuie să acționezi cu mare grijă pentru a nu zgâria lentilele. Pentru aceasta, asigură-te că folosești doar o lavetă moale de microfibră.

Cum îndepărtez petele sau acumulările de mascara de pe accesoriile de machiaj?

Kiturile și accesoriile de machiaj sunt cele mai mult predispuse la acumulările de mascara, pentru că au intrat mai des în contact cu mascara, cum este cazul dispozitivelor pentru curbarea genelor. În orice caz, nu trebuie să îți faci griji, din moment ce aceasta nu constituie o problemă gravă. Tot ce trebuie să faci este să aplici o cantitate mică de alcool medicinal pe un bețișor de urechi și să cureți accesoriile de machiaj cu acesta. Chiar dacă nu există acumulări, curăță-ți accesoriile pentru a asigura că tenul și ochii rămân sănătoși.

Metoda cea mai eficientă de îndepărtare a petelor de mascara de pe gresie (WD-40)

Uneori, plăcile de gresie se pot păta cu mascara, dacă ai scăpat accidental periuța atunci când îl aplicai pe gene. Chiar dacă l-ai șters imediat cu un șervețel, este posibil ca pata să se întindă mai mult. În astfel de situații, poți folosi o formulă magică, WD-40. Chiar dacă pata s-a uscat, pulverizează puțin WD-40 pe pată pentru a o acoperi corespunzător. Vei vedea că pata își pierde din rezistență și se va dizolva ușor în soluție. Acum poți folosi o lavetă curată pentru a șterge pata și produsul WD-40. Pentru a curăța și mai bine, poți pulveriza zona din nou și o poți șterge cu o altă lavetă pentru a-i reda luciul.

Sursă imagine