Ghid pentru depozitarea uneltelor de grădină şi întreţinerea acestora

Oxigenul şi apa – două din cele mai întâlnite elemente de pe Pământ. În ciuda tuturor proprietăţilor dătătoare de viaţă ale acestora, ele pot favoriza apariția coroziunii şi ruginii.

Cele mai expuse obiecte la aceste ameninţări sunt uneltele de grădină, încuiate în spaţii de depozitare şi folosite doar ocazional. Deseori se întâmplă să găsești o foarfecă de grădină boantă sau o cheie tubulară uzată şi slăbită.

Cum poți preveni apariția ruginii şi coroziunii în cazul acestor unelte? Iată un ghid practic cu privire la întreținerea și depozitarea uneltelor de grădină pentru utilizare cât mai îndelungată.

Depozitare

Atunci când decizi care sunt cele mai bune metode pentru depozitarea uneltelor de grădină, trebuie să iei în considerare câteva lucruri mai importante.

Departe de sol

Este important să depozitezi uneltele de grădină departe de sol; betonul şi lemnul sunt deseori susceptibile la umezeala din sol şi din atmosferă. Interacţiunea dintre orice piesă de metal cu betonul sau lemnul pe o perioadă lungă de timp poate cauza neplăceri. Pentru spaţiile de depozitare mai mici, îţi recomandăm să investeşti într-un panou cu agățători de calitate. Acesta lucru va optimiza spaţiului tău pentru depozitarea uneltelor de grădină, făcând uneltele uşor de accesat, ţinându-le în acelaşi timp departe de sol.

Mediu uscat

Orice spaţiu închis poate favoriza apariția umezelii. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să urmezi câţiva paşi pentru a-ţi proteja uneltele de umezeala din aer din spaţiul de depozitare. De exemplu, cutiile metalice pentru uneltele mai mici le vor proteja de efectele umidității. În schimb, uneltele electrice trebuie depozitate în ambalajul original, pentru a le etanşa împotriva umidităţii din aer.

Îţi sugerăm să investeşti în dispozitive pentru controlul temperaturii şi climei în spaţiul pentru depozitarea uneltelor de grădină. Dezumidificatoarele sunt perfecte pentru a păstra aerul uscat şi rece în vederea protecţiei împotriva degradării.

Mai bine să previi decât să tratezi

Deseori, depozitarea uneltelor de grădină implică și muncă. Majoritatea experţilor recomandă ca înainte să pui deoparte uneltele de metal pe o perioadă prelungită de timp, fiecare unealtă trebuie luată separat şi ştearsă bine cu o lavetă pentru a curăţa orice reziduuri umede.

Lasă-le la aerisit şi uscat înainte de a pulveriza fiecare unealtă cu un agent de prevenire a coroziunii, precum WD-40. Lubrifiantul acţionează ca o peliculă ce protejează suprafeţele metalice împotriva umidităţii, în timp ce împiedică formarea ulterioară a ruginii.

Întreţinere şi mentenanţă

Uneltele de grădină sunt depozitate pe întreaga durată a anului, în timp ce utilizarea lor este restrânsă la anumite anotimpuri. Pentru a menţine eficienţa acestora şi pentru a le proteja împotriva pericolului de rugină şi coroziune, este nevoie de atenţie.

De exemplu, un sfat la îndemână pentru uneltele de grădină mai mici este să umpleţi un vas mare din lut cu pământ curat şi apoi să îl pulverizaţi cu WD-40.  Odată ce ai aplicat un strat generos de WD-40 pe pământ introdu în acesta orice unealtă susceptibilă la coroziune. Astfel vei împiedica formarea ruginii şi îţi va fi mai uşor să le cureţi. Tot ce trebuie să faci este să scoţi din când în când vasul din locul său de depozitare şi să cureţi cu o lavetă uscată uneltele. Vasul cu pământ poate funcţiona şi ca un suport pentru hârleţ.

Ascuţirea lamelor

Păstrarea integrităţii uneltelor folosite pentru tăiere este o mare problemă: puţine lucruri sunt mai frustrante ca atunci când trebuie să scapi de o creangă deranjantă sau când trebuie să sapi o groapă şi uneltele tale sunt boante şi ineficiente.

Pentru uneltele mai mari, o pilă cu vârf ascuţit este soluţia potrivită, putând fi achiziţionată cu uşurinţă de la orice magazin de bricolaj. Acestea pot fi cumpărate împreună cu un mâner uşor de folosit. Fixează uneltele pe o suprafaţă stabilă şi găseşte cel mai bun unghi pentru a ascuţi lama. Continuă astfel, până când muchia începe să capete un aspect de nou.

Uneltele mai mici pot fi ascuţite folosind pietre diamantate mici; acestea au atât muchii aspre cât şi fine, primele pentru ascuţirea lamei şi cele din urmă pentru a da formă lamei ascuţite. Procesul este în mare parte similar. Asigură-te că unealta mai mică se află pe o suprafaţă cu bună aderenţă, foloseşte piatra mai aspră în unghiul corect pentru a ascuţi până când lama cea nouă străluceşte. Apoi, aceasta poate fi finisată folosind muchia fină a pietrei.

Pentru cleşti, foarfeci de tăiat şi pentru orice alte unelte cu piese mobile complexe, îți recomandăm o bună lubrifiere, folosind WD-40, pentru a împiedica înţepenirea sau ruginirea acestor mecanisme. O lamă ascuţită trebuie să aibă și un mâner bun.

Unelte de lemn

Supuse crăpării şi fisurării, articolele din lemn trebuie întreţinute cu grijă, pentru a preveni ruperea şi uzarea acestora cu timpul. Primul pas este curăţarea cu atenţie a uneltei cu o perie de sârmă, pentru a îndepărta orice murdărie şi grăsime acumulată. Următorul pas este şmirgheluirea mânerelor aspre sau decojite cu o hârtie abrazivă cu granulaţie medie spre mare, lucru ce va proteja mânerul de formarea aşchiilor.

La fel ca în cazul tuturor celorlalte unelte de grădină, principalul pericol îl reprezintă deteriorările provocate de apă, umezeala pătrunzând rapid în lemn, distrugându-l din interior. Din nou, o aplicare generoasă a produsului WD-40 poate acţiona ca agent de prevenire a coroziunii, protejând lemnul proaspăt şmirgheluit împotriva efectelor atmosferice.

Unelte electrice

Dată fiind natura electrică a acestora şi conţinând multe componente mici şi mobile, aceste unelte sunt deseori greu de întreţinut. Una din principalele lucrări de întreţinere pe care le poţi efectua asupra uneltelor electrice este înlocuirea periilor de carbon ce acţionează drept conductori pentru aceste motoare mici şi puternice. Dacă unealta începe să scoată scântei şi pare să piardă din putere, cel mai probabil aceste perii sunt uzate.

Pentru a le înlocui, trebuie să identifici unde sunt acestea în maşină. De obicei, se află sub două capace negre pe una din părţile dispozitivului. Curăţă eventualele acumulări de praf din jurul acestora, apoi foloseşte o şurubelniţă pentru a slăbi cu atenţie fiecare capac. Deoarece acestea sunt, de obicei, ataşate cu un mecanism cu arc, se recomandă să le ţii cu mâna înainte de a le desface cu şurubelniţa. Apoi poţi scoate cu uşurinţă fiecare perie, înainte de a utiliza un dispozitiv mic de aspirare pentru a curăţa compartimentul gol. Periile de schimb pot fi cumpărate de la producătorul uneltei electrice.

Încă o dată, asigură-te că foloseşti WD-40 pentru a lubrifia orice componentă mobilă, pentru prevenirea ruginii şi înţepenirii, înainte de depozitarea acestora.

Îngrijire

Înţelegerea modului de îngrijire şi de depozitare a unelte de grădină este o aptitudine care îţi va fi de folos în fiecare an. Cu WD-40 asigură prevenirea apariției ruginii şi coroziunii asupra uneltelor tale.