Sfaturi şi trucuri pentru depozitarea uneltelor de grădină

Grădinăritul este un hobby popular. Majoritatea dintre noi avem cel puţin un ghiveci, recipient sau bucată de pământ unde creştem ceva. În timp ce acordăm multă atenţie plantelor, udării şi curăţării acestora, uneltele de grădină sunt deseori neglijate. Hârleţuri, lopeţi şi sape etc. Toate acestea trebuie îngrijite pentru a le crește durata de viață și pentru a vă ajuta în continuare la grădinărit.

Este important să păstraţi uneltele de grădină bine întreţinute. Trebuie acordată o atenţie specială momentului în care depozitaţi uneltele pe timp de iarnă. Rugina este una din problemele principale în cazul uneltelor de grădină, pentru că sunt confecţionate din metal şi sunt folosite în locuri cu noroi, umezeală şi apă din abundenţă. Dacă acestea nu sunt curăţate bine şi nu sunt întreţinute bine înainte de a le depozita, acestea vor rugini cu timpul. Va trebui să cumperi unelte noi de grădină în fiecare sezon.

Iată câteva lucruri importante de făcut pentru a păstra uneltele de grădină în cea mai bună formă:

Curăţă bine uneltele de grădină

Rugina este încurajată de umezeală, aceasta fiind prezentă din abundenţă în sol. Din moment ce uneltele de grădină intră mereu în contact cu solul, este important să le curăţăm înainte de a efectua depozitarea uneltelor de grădină. Astfel vom preveni formarea ruginii şi a coroziunii.

Necurăţarea uneltelor de grădină înainte de depozitarea acestora va permite şi răspândirea bolilor purtate de rădăcinile buruienilor, seminţelor din sol de la o plantă la alta. Cu siguranţă nu vrei să vezi cum grădina ta se duce pe apa Sâmbetei din cauza unei boli. Înainte de a pune uneltele în spaţiul pentru depozitarea uneltelor de grădină, spală uneltele cu apă pentru a îndepărta pământul de pe acestea. Poţi folosi un şpaclu pentru a îndepărta noroiul. Astfel, vei îndepărta şi seva şi răşina din plante şi acestea nu se vor transfera de la o plantă la alta. Nu doar că vei proteja plantele de probleme ci vei preveni şi formarea de rugină pe uneltele de grădinărit. Este, de asemenea, important să usuci uneltele de grădină înainte de a le pune în spaţiul pentru depozitarea uneltelor de grădină.

Scapă de rugină imediat ce se formează

În cazul în care uneltele de grădină prezintă zone de rugină, este important să vă ocupaţi de acestea imediat. Curăţarea lor va împiedica afectarea altor zone ale uneltei şi a altor unelte depozitate în apropiere. O perie de sârmă sau o pânză abrazivă poate fi utilizată pentru a îndepărta rugina de pe componentele metalice ale uneltelor de grădină.

Poţi folosi şi nisip uleios pentru a îndepărta rugina prin frecare. Orice metodă alegi pentru îndepărtarea ruginii de pe uneltele de grădină, asigură-te că o pui in aplicare imediat ce observi formarea acesteia pe unealtă. Acest lucru trebuie făcut ori de câte ori pui uneltele în spaţiul pentru depozitarea uneltelor de grădină. Dacă întârzii cu îndepărtarea ruginii, aceasta se va extinde şi pe alte zone a uneltelor. Astfel, va deveni mult mai dificilă curăţarea ulterioară a acestora atunci când le scoţi pentru a le folosi din nou.

Folosirea produselor potrivite

În timp ce curăţarea, uscarea şi îndepărtarea ruginii sunt paşi importanţi de urmat înainte de depozitarea uneltelor de grădină,  mai există un lucru ce trebuie făcut şi care vă va proteja uneltele de grădină împotriva ruginii şi coroziunii. Acoperirea uneltelor de grădină cu un strat de protecţie permite depozitarea în siguranţă a acestora.

Poţi folosi un strat subţire de ulei pe componentele metalice ale uneltelor de grădină pentru a le feri de rugină şi coroziune. Totuşi, este întotdeauna mai bine să foloseşti produse specializate concepute special pentru prevenirea ruginii pe metal. WD-40, după cum ştim cu toţii, este unul din cele mai bune produse atunci când vine vorba de prevenirea formării ruginii şi coroziunii pe uneltele de grădină, înainte de a fi depozitate. Acesta nu doar lubrifiază uneltele ci le şi asigură protecţie împotriva ruginii pe o perioadă de până la un an. Nu trebuie să îţi faci griji pentru ruginirea uneltelor tale de grădină în spaţiul de depozitare, din moment de WD-40 se ocupă de tot. Penetrează uneltele, asigură un strat de protecţie împotriva umezelii, aceasta fiind principala cauză a ruginii. De asemenea, asigură uneltelor de grădină cantitatea potrivită de lubrifiant necesară pentru funcţionarea eficientă a acestora.

Rezumat

Acum poţi depozita uneltele de grădină în siguranţă, folosind sfaturile de mai sus. Expunerea la mediul exterior este una din principalele metode pentru care uneltele de grădină ruginesc. Înainte de a depozita uneltele de grădină, este important să te asiguri că le oferi protecţie împotriva umezelii. Asigură-te că ai un spaţiu adecvat pentru depozitarea uneltelor tale de grădină. Păstrarea acestora la exterior va conduce la ruginirea şi la corodarea acestora, făcându-le nepotrivite pentru a fi utilizate din nou.

Uneltele de grădină nu reprezintă o investiţie mică. Nu poţi cumpăra unelte noi de grădină la fiecare două zile. Prin urmare, este necesar să îngrijeşti aceste unelte, să le menţii curate, să le protejezi cu produsele potrivite şi să le păstrezi în siguranţă într-un spaţiu pentru depozitarea uneltelor de grădină până când vei avea nevoie de ele data viitoare. Păstrarea uneltelor de grădină fără rugină este unul din principalele lucruri ce le poate creşte durata de viaţă. Foloseşte WD-40 pentru a asigura uneltelor de grădină un strat de protecţie împotriva umezelii şi pentru a le feri de rugină pe o durată de până la un an.