Lubrifierea ușii de garaj—Lucrurile pe care trebuie să le știi!

Cine nu urăște scârțâitul pe care îl face ușa garajului de fiecare dată când se deschide și închide. Dacă și ușa garajului tău scârțâie, înseamnă că este timpul să o lubrifiezi. Și cum vei face asta mai exact? Ce lubrifiant pentru ușa garajului trebuie să folosești pentru diversele componente ale ușii garajului?

Mai jos găsești un ghid despre cum să lubrifiezi cu ușurință ușa garajului. Dacă ești în căutarea celui mai bun lubrifiant pentru ușa garajului, citește în continuare!

Ține minte să te protejezi

Este important ca în timpul curățării ușii de garaj, să te protejezi împotriva accidentelor, precum strivirea mâinilor de ușa grea a garajului, care ar putea să se închidă accidental. Cea mai importantă măsură de precauție ce poate fi luată, înainte de a continua cu procesul de curățare este să te asiguri că ușa este închisă. În plus ușa închisă a garajului va ușura lubrifierea și în același timp, te vei asigura că aceasta nu se închide peste mâna ta. Deci, trage de sfoara de închidere pentru a putea continua procesul.

Curăță bine ușa

După ce te-ai asigurat că poți lucra în siguranță, următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să cureți ușa garajului. Șterge energic ușa garajului cu o cârpă, pentru a elimina eventualele urme de murdărie, praf și lubrifiant învechit. Se recomandă să efectuezi curățarea în detaliu, astfel încât să poți vedea suprafața metalică de dedesubt, lipsită de orice urme de murdărie și reziduuri, după ce ai terminat.

Îndepărtarea ruginii și coroziunii

Îndepărtarea murdăriei și reziduurilor este importantă. Însă mai important este să elimini orice urmă de coroziune ce poate exista. De ce? Ei bine, deoarece rugina și coroziunea sunt unele din principalele motive pentru care ușa garajului tău poate scârțâi. Prin urmare, pentru a lubrifia adecvat ușa garajului, este important să elimini înainte orice urmă de rugină.

WD-40 poate fi folosit eficient în acest scop. Lucrul ce îl face pe WD-40 un bun lubrifiant pentru ușa garajului este faptul că acesta elimină zonele de rugină. Un singur tub de WD-40 este suficient pentru a acoperi cea mai mare parte a nevoilor de lubrifiere a ușii garajului.

Lubrifierea rolelor de contact și a șinelor de rulare

Înainte de a continua cu partea de lubrifiere, trebuie să verifici dacă producătorul ușii de garaj recomandă sau nu utilizarea de lubrifianți pentru ușa garajului pentru șinele de rulare și role. NU toate seturile de șine de rulare și role suportă aplicarea de lubrifiant. Totuși, dacă este permisă, atunci pune câteva picături de lubrifiant de-a lungul căii șinelor de rulare. Aplică o picătură sau două pe fiecare din role.

Ține minte să acoperi toate zonele implicate în mecanismul rolă-șină, inclusiv zonele din interiorul rolelor și de pe partea frontală a șinelor. Există mai multe tipuri de lubrifianți ce pot fi folosiți, însă nu se recomandă utilizarea uleiului, deoarece în anumite circumstanțe poate cauza alunecarea rolelor de pe șinele de rulare. Ține minte, de asemenea, că această metodă nu este aplicabilă, dacă ușa garajului este confecționată din plastic.

Nu uita de arcurile ușor de ignorat

Întreabă orice proprietar de casă: “Cât de des lubrifiezi arcurile ușii de garaj?”. Sunt convins că majoritatea se vor scărpina în creștetul capului pe măsură ce vor răspunde că “Niciodată”. Nu merită și ele bine-meritata lubrifiere? Ba da, sigur că o merită!

Atunci când lubrifiați arcurile ce sunt situate în partea de sus a ușii garajului, este important să știi că acestea nu trebuie atinse în nicio împrejurare, de niciun fel. Prin urmare, se recomandă să folosești un lubrifiant spray în scopul lubrifierii acestor arcuri. WD-40 poate fi folosit eficient fix în acest scop, luând în considerare faptul că nu este doar un lubrifiant ci servește și ca produs de îndepărtare a eventualelor urme de rugină ce pot exista pe arcurile ușii garajului.

Munca asupra detaliilor

În cele din urmă, pentru a finaliza munca de lubrifiere a ușii garajului, este important să lubrifiezi componentele mai puțin evidente, precum balamalele și brațul de acționare. Lubrifierea periodică a tuturor componentelor relevante asigură că ușa garajului va funcționa eficient și fără a produce zgomote o perioadă îndelungată de timp.

Alegerea lubrifiantului

Există o gamă variată de lubrifianți pentru ușa garajului disponibili pe piață pentru ca deținătorii de garaje să aibă de unde să aleagă. Vaselina, uleiul și lubrifianții pe bază de silicon sunt cu toții lubrifianți renumiți și utilizați în mod obișnuit. Totuși, știai că sunt împrejurări în care acești lubrifianți nu sunt eficienți în scopul lubrifierii ușii garajului?

Vaselina

Vaselina este o alegere evidentă pentru lubrifiere. Totuși, problema cu vaselina este că atrage praful și nisipul. Prin urmare, utilizarea vaselinei nu se recomandă pentru piesele din spații deschise. Însă pentru spațiile închise, precum în mașină, unde praful și nisipul nu pot afecta operarea, vaselina poate fi folosită ca un lubrifiant eficient.

Uleiul

Utilizarea uleiului ca lubrifiant nu se recomandă pentru ușile garajului, deoarece, așa cum am discutat mai sus, utilizarea acestuia ca lubrifiant pentru ușa garajului poate cauza alunecarea ușii.

Lubrifianții pe bază de silicon

Lubrifianții pe bază de silicon pot fi folosiți eficient pentru a întruni nevoile de lubrifiere ale ușilor de garaj. Totuși, problema cu aceștia este că nu pot face nimic cu privire la prevenirea și îndepărtarea ruginii. Poți încerca spray-ul WD-40 Specialist Silicone pentru aceasta.

WD-40

WD-40 este unul din spray-urile cel mai mult folosite în gospodărie. Poate fi folosit ca lubrifiant pentru ușa garajului eficient, datorită faptului că WD-40 poate proteja metalele împotriva coroziunii. Totuși, pentru un impact de durată, recomandăm combinația de WD-40 și de lubrifianți pe bază de silicon. Acum cunoști secretul celui mai bun posibil lubrifiant pentru ușa garajului.

Sursă fotografie: De pyzata – Adobestock.com