Cum curăţăm uneltele de grădină

Uneltele de grădină necesită curăţare regulată, de preferinţă după fiecare utilizare. Totuşi, acestea trebuie curăţate bine, în special atunci când sunt puse deoparte într-un spaţiu de depozitare a uneltelor de grădină pe durata iernii, după ce au fost folosite intensiv pe durata verii. Lucrul în grădină se realizează mai eficient cu unelte curate, în plus, acestea sunt mai ușor de utilizat și rezistă mai mult. Întrebarea este: ce unelte necesită curățarea? Răspunsul este simplu. Toate unelte care au șuruburi, piulițe și bolțuri, lanțuri și/sau lame vor trebui curățate cu regularitate înainte de a fi aşezate în spaţiul de depozitare a uneltelor de grădină. Dintre acestea eunumerăm: foarfeci de grădinărit, mașini de tuns iarba, clești de tăiat, topoare, foarfeci de tăiat crengi și altele.

Iată câțiva pași simpli de parcurs pentru a-ți curăța uneltele de grădină pentru a le păstra funcţionarea eficientă o perioadă mai lungă de timp, înainte de a le aşeza în spaţiul de depozitare a uneltelor de grădină.

Adună-ți armele

Acesta este necesarul de care ai nevoie pentru a-ți curăța uneltele de grădinărit:

Articole de curăţat: Furtun de grădină, detergent, cârpe vechi şi prosoape, burete, pistol pulverizator

Unelte de curăţare: Perie, burete de sârmă, perie de sârmă, şmirghel cu granulaţie medie

Lubrifiere: Un lubrifiant pentru a proteja uneltele curăţate de umezeleala, rugină şi coroziune

Echipament de siguranță: Ochelari de protecție, mănuși de protecție și mască antipraf

Pasul 1 – Curățarea uneltelor

Primul pas pentru curățarea uneltelor înainte de a le aşeza în spaţiul de depozitare a uneltelor de grădină este să scapi de toată murdăria acumulată pe acestea. Seva şi murdăria de pe uneltele de grădină le pot afecta prin diversele boli transmise prin sol şi prin buruieni. Murdăria atrage de asemenea umezeala şi o reţine, ceea ce duce la răspândirea rapidă a ruginii. Dacă uneltele de grădină conțin componente mobile, asigură-te că le dezasamblezi înainte de curăţare. Folosind o perie de sârmă, curăţă murdăria şi rugina de pe toate suprafeţele metalice. Pentru a îndepărta rugina persistentă poţi folosi un burete de sârmă. Dacă uneltele sunt mari, poţi folosi un șmirghel cu granulaţie medie. Asigură-te, de asemenea, că ai uscat bine toate uneltele pentru a preveni acumularea umezelii.

Pasul 2 – Șmirgheluirea uneltelor

Primul pas este netezirea tuturor mânerelor din lemn, folosind un șmirghel cu granulație medie. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea așchiilor apărute în urma utilizării. Un șmirghel poate fi folosit de asemenea pentru a îndepărta resturile de rugină din crevase sau de pe suprafețe. Astfel, se va asigura și o ușoară lustruire a metalului. Odată ce ai terminat, șterge uneltele pentru a îndepărta orice reziduuri rezultate în urma șmirgheluirii metalului sau lemnului.

Pasul 3 – Ascuțirea foarfecilor

Următorul pas după ce ai terminat de curățat uneltele de rugină și murdărie este ascuțirea acestora. Încearcă pe cât posibil să menții unghiul sau înclinația inițială în timpul ascuțirii. Dacă deții foarfeci de grădină, poți folosi o piatră de ascuțit pentru a obține o muchie ascuțită de tăiere. Așează muchia înclinată a lamei, de piatra de ascuțit și cu o mișcare curbilinie, freacă muchia ascuțită a lamei de piatră. Mai întâi trebuie să îndepărtezi impuritățile de pe suprafețele plate și apoi să ascuți doar muchia înclinată a lamei.

Este important să ascuți uneltele la sfârșitul fiecărui sezon înainte de a le aşeza în spaţiul  de depozitare a uneltelor de grădină pentru a menține funcționarea acestora un timp cât mai îndelungat.

Pasul 4 – Ascuțirea celorlalte unelte

Odată ce aţi ascuţit foarfecii, următorul pas este ascuţirea celorlalte unelte. Poţi folosi un dispozitiv de granulaţie medie sau fină pentru a ascuţi foarfecii pentru crengi, foarfecii de grădinărit, hârleţele, târnăcoapele şi lopeţile. După procesul abraziv foloseşte o pilă bastardă cu dințare simplă. Asigură-te că foloseşti pila mereu dinspre tine spre exterior. Nu folosi ulei în timp ce ascuţi lamele, deoarece dantura pilei se va înfunda cu pilitură metalică.

Pasul 5 – Lubrifierea uneltelor

Acesta este unul dintre cei mai importanţi paşi atunci când vine vorba de curăţarea uneltelor de grădină şi ferirea acestora de umezeală, rugină şi coroziune. Cel mai bun produs pentru lubrifierea uneltelor de grădină este WD-40. Prin utilizarea acestui lubrifiant, veţi prelungi durata de viaţă a uneltelor de grădină, asigurându-le eficienţa şi performanţa cu fiecare utilizare. Protejează uneltele de grădină de rugină şi coroziune pe întreaga durată a anului într-un spaţiu de depozitare a uneltelor de grădină.

Întreţinere preventivă

Acum că ai terminat de curăţat uneltele de grădină şi acestea arată ca noi, programează-ţi ca o dată la două luni să îţi rezervi timp pentru a le menţine astfel. Iată câteva sfaturi de întreţinere preventivă pentru a te ajuta să menţii funcţionarea eficientă a uneltelor tale de grădină.

  • Îndepărtează noroiul folosind un furtun de grădină de fiecare dată când foloseşti uneltele. Pământul umed lipit de unelte este unul din principalele motive pentru care uneltele de grădină ruginesc.
  • Folosește o perie pentru a curăța rapid orice urmă persistentă de pământ. Poți folosi, de asemenea, un diluant de vopsea pentru a îndepărta seva și rășina.
  • Folosește un prosop sau o cârpă pentru a usca uneltele înainte de a le depozita. Le poți lăsa, de asemenea, să se usuce singure la soare.
  • Nu sprijini uneltele pe muchii, ci depozitează-le atârnate.
  • Șterge suprafața periodic cu lubrifianți precum WD-40 pentru a o proteja împotriva ruginii şi coroziunii.

Uneltele de grădină trebuie curăţate după fiecare utilizare, însă dacă nu ai timp să le cureţi în fiecare zi, asigură-te că le cureţi măcar o dată la două săptămâni. Acest lucru va împiedica acumularea prafului şi a umezelii, acestea conducând la coroziune şi la rugină. Viaţa uneltelor tale de grădină va fi prelungită dacă le cureţi cu regularitate. Doar curăţarea acestora nu este suficientă, ci este necesară şi lubrifierea lor pentru a le feri de factorii de mediu ce cauzează uzura şi corodarea acestora.

Ţine minte că uneltele de grădină, după curăţare, trebuie depozitate într-un loc uscat, ferit de umezeală. Respectând toţi aceşti paşi, suntem siguri că uneltele de grădină vor avea o viaţă lungă şi vei putea să le foloseşti ani la rând de fiecare dată când le scoţi din spaţiul de depozitare a uneltelor de grădină. Şi, partea cea mai bună, folosind unelte curate, grădinăritul devine mai relaxant. Vă dorim grădinărit fericit!