Primăvara este incompletă fără o petrecere la afară la grătar, nu-i așa? Nimic nu egalează râsetele și conversațiile din timpul întâlnirilor la grătar. Astfel de petreceri sunt grozave pentru a crea amintiri de neuitat în jurul grătarului, învăluite în fum și râsete. Însă pentru a începe o petrecere, trebuie să știi cum să cureți grătarul!

Iar invitatul de onoare la orice grătar în aer liber este, bineînțeles, grătarul însuși. Prin urmare, trebuie pregătit cu mult înainte de primăvară, dacă vrei să te bucuri de carne suculentă.

Din moment ce grătarele nu mai sunt în funcțiune toamna și iarna, acestea tind să ruginească. Acestea trebuie pregătite cu mult înaintea primăverii, pentru a beneficia de petreceri la grătar de neuitat.

Iată 5 pași simpli de urmat pentru a afla cum să cureți grătarul pentru a-l pregăti de primăvară.

Adună-ți toate articolele necesare

Înainte de a începe procesul de curățare în sine, trebuie să aduni toate articolele de care vei avea nevoie. Accesoriile de curățare pe care le ai trebuie să includă mănuși de curățare, o perie de grătar, apă călduță cu detergent, un burete, un produs de curățare pentru inox, o lavetă ce nu lasă scame, un produs blând de curățare pentru sticlă, prosoape de hârtie, un burete abraziv și un șpaclu.

Odată ce ai adunat toate articolele, este timpul să te apuci de treabă.

Spală exteriorul grătarului

Folosind o cantitate generoasă de apă cu detergent, acoperă exteriorul grătarului. Clătește spuma și usucă suprafața prin ștergere. Pentru părțile din inox, pulverizează produsul de curățare pentru inox. Nu trebuie să fii zgârcit cu soluția de curățare. Utilizează cantități suficiente. Șterge produsul de curățare cu o lavetă ce nu lasă scame.

Asigură-te că folosești o lavetă care nu lasă scame,  în caz contrar, acestea se pot lipi de inox din cauza produsului de curățare a oțelului.

Șterge suprafața cu mișcări laterale pentru a o curăța cu ușurință. După ce ai eliminat soluția de curățare, este cazul să lustruiești suprafața de inox pentru a-i reda strălucirea.

Verifică sub capac

Șansele sunt ca atunci când îndepărtezi capacul grătarului, să găsești chestii care se desprind. Însă nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că nu este vorba de vopsea, este doar niște grăsime depusă și fum. Nu este toxică și poate fi îndepărtată cu ușurință. Folosește peria pentru grătar pentru a îndepărta depunerile de carbon din interiorul capacului. După frecare, carbonul se desprinde, spală interiorul capacului cu apă și detergent, folosind buretele pe care l-ai folosit pentru a curăța exteriorul grătarului. Clătește detergentul.

Unii dintre voi pot observa urme de decolorare pe interiorul capacului, însă acestea pot dispărea spălând din nou capacul cu apă și detergent.

Curățarea barelor de aromatizare și a grătarelor

Folosește peria pentru grătar pentru a curăța barele. Spală-le apoi cu apă și detergent, folosind o lavetă. După aceea, scoate barele și accesează tuburile arzătorului. Folosește peria pentru grătar și freacă tuburile, însă acționează cu grijă. Acționează cu blândețe în timp ce cureți tuburile, altfel toată murdăria poate fi împinsă înapoi în orificii.

Treci la detaliile interioare

Următorul pas este să îndepărtezi orice urme de grăsime sau de alimente acumulate în jurul tuburilor arzătorului. Folosește un șpaclu pentru a le răzui.

Pentru a curăța tava de jos și tava de scurgere, scapă mai întâi de toate reziduurile de pe acestea. Apoi spală cu apă și detergent. Căptușește tava de scurgere cu folie de aluminiu pentru a adăuga un strat suplimentar.

Pentru a curăța coșul grătarului, înmoaie-l într-un recipient cu apă și detergent și freacă folosind un burete abraziv și apoi clătește. Ultimul pas este să usuci coșul cu o lavetă ce nu lasă scame și să îl pui înapoi în grătar.

Cu toții iubim o petrecere în jurul grătarului. Însă trebuie să asiguri întreținerea grătarului pentru a-l putea folosi fără impedimente.

Pregătește-te de veselie la grătar!