Curăţă şi lustruieşte uşor lămpile din aur şi alamă

De ce trebuie efectuată curăţarea obiectelor din alamă sau lustruirea obiectelor din alamă?

Alama şi aurul aduc o strălucire aparte şi caldă articolelor din gospodărie. De la inele de bătut în uşă şi întrerupătoare, la articole de baie, mobilier, unelte şi până la lămpi, alama şi aurul sunt folosite la scară largă. Aurul şi alama sunt rezistente la coroziune şi formează aliaje dure şi, datorită nuanţelor lor de auriu deschis, sunt printre cele mai populare materiale când vine vorba de decoraţiuni şi finisaje.

La fel ca orice alt metal, alama şi aurul tind să îşi piardă luciul şi să se matifieze cu timpul. Totuşi, puteţi curăţa cu uşurinţă articolele din alamă şi le puteţi lustrui pentru a le face să strălucească cât mai mult şi pentru a arăta ca noi, folosind produse pentru curăţarea și lustruirea alamei. Astfel acest proces nu este nu este dificil şi se poate realiza cu produse găsite în mod obişnuit într-o gospodărie.

Înainte de a începe curăţarea și lustruirea alamei, trebuie să afli dacă obiectele sunt din aur, alamă pură sau sunt dintr-un amestec ce conţine şi alte metale. O metodă uşoară este să foloseşti un magnet. Dacă magnetul se lipeşte de suprafaţă, înseamnă că obiectul conţine şi alte metale, deoarece magneţii nu atrag alama şi aurul masiv. Dacă articolele sunt placate, pot fi curăţate cu apă şi săpun. Totuşi, lustruirea sau frecarea prea viguroasă a acestora cu un produs de curăţarea alamei va îndepărta stratul placat şi le poate da un aspect mătuit. Prin urmare, trebuie să acţionezi cu atenţie.

Curăţarea lămpilor din alamă şi aur masiv

Există multe metode de curăţare a lămpilor din alamă şi aur masiv. Abordarea va depinde de nivelul de murdărie, de pelicula de oxidant sau de praful acumulat pe suprafaţa acestora. Iată câteva tehnici şi sfaturi simple.

#1

Pune nişte apă caldă într-un castron. Adaugă săpun lichid şi amestecă bine pentru a obţine o soluţie omogenă. Cu o lavetă, freacă bine toate suprafeţele. De asemenea, poţi folosi o periuţă de dinţi veche pentru a curăţa interstiţiile lămpii. Odată mulţumit de gradul de curăţare, clăteşte lampa cu apă călduţă şi şterge-o bine până se usucă. E o metodă excelentă pentru curăţarea obiectelor din alamă.

#2

În caz de pete dificile, murdărie sau urme de oxidare pe lămpile din aur şi alamă, poţi folosi ketchup, pastă sau sos de roşii, acestea fiind excelente pentru curăţarea și lustruirea obiectelor din alamă alamă. Aplică prin frecare un stat subţire pe suprafaţa lămpii şi lasă să acţioneze cel puţin o oră. Apoi curăţă bine cu apă caldă cu săpun.

#3

De asemenea, poţi folosi ingrediente simple din bucătărie pentru a curăţa lămpile din aur şi alamă. Realizaţi un amestec din porţii egale de oţet alb, făină şi sare. Amestecă bine şi aplică pe suprafaţa lămpilor oxidate. Lasă să acţioneze cel puţin o oră. Clăteşte cu apă călduţă şi lasă să se usuce. Urmele de oxidare vor dispărea şi lampa va arăta ca nouă.

#4

O altă metodă grozavă pentru a curăţa şi lustrui lămpile din alamă şi din aur este de a le spăla cu o combinaţie de sare şi lămâie. Ia o lămâie, tai-o pe jumătate şi îndepărtează sâmburii. Ia jumătate de lămâie şi acoper-o cu sare. Foloseşte jumătatea de lămâie cu sare pentru a freca suprafaţa oxidată a lămpilor de alamă şi de aur. Poţi presăra din nou sare pe lămâie, dacă este nevoie. Acoperă întreaga suprafaţă a lămpii cu acest amestec, ia o lavetă uscată şi curată şi lustruieşte lampa. Ca alternativă, poţi realiza un amestec dintr-o parte suc de lămâie şi două părţi acid tartric sub formă de pulbere. Formează o pastă şi acoperă lampa cu aceasta. Lasă acest amestec să acţioneze pe lampa din aur sau din alamă timp de aproximativ 30 minute. Clăteşte cu apă călduţă şi usucă prin tamponare până când străluceşte.

#5

Produsele de lustruit şi de curăţare a metalelor din comerţ sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru curăţarea şi lustruirea lămpilor din aur şi alamă. Un produs de curăţare şi de lustruire a alamei, cel mai bune pentru lămpile din aur şi alamă este WD-40. Acesta este nu doar foarte uşor de folosit, ci şi foarte rapid şi eficient. Tot ce trebuie să faci este să acoperi lampa de aur şi alamă cu un strat de WD-40, un produs grozav pentru curăţarea obiectelor din alamă şi lasă-l să acţioneze timp de 15-30 minute. Ia o lavetă curată şi freacă lampa cu mişcări circulare şi prin tamponare, până se usucă. Astfel vei asigura curăţarea şi lustruirea obiectelor din alamă şi din aur, iar acestea vor străluci ca noi.

Măsuri de precauţie

Iată câteva măsuri de precauţie de care trebuie să ţii cont atunci când cureţi şi lustruieşti lămpile din aur şi din alamă, folosind un produs de curăţare și lustruire a alamei.

  • Nu folosi lavete ce sunt foarte abrazive. De asemenea, evită folosirea bureţilor de sârmă sau a periilor metalice, deoarece lasă zgârieturi pe suprafaţa lămpii.
  • Un strat subţire de ulei mineral sau de ulei de in poate fi extrem de eficient pentru prevenirea oxidării. Aplică uleiul după curăţarea lămpii din alamă şi din aur, folosind un prosop moale.
  • Majoritatea lămpilor din aur şi alamă au un finisaj lăcuit. Prin urmare, nu ar trebui curăţate folosind apă fierbinte cu săpun. Dacă lămpile din aur sau alamă sunt extrem de oxidate, trebuie să foloseşti un diluant pentru lac sau vopsea pentru a îndepărta mai întâi stratul de lac, apoi să foloseşti tehnicile menţionate mai sus pentru curăţarea şi lustruirea lămpii din aur şi alamă. Odată finalizată operaţiunea, lampa trebuie din nou lăcuită pentru a-i menţine luciul şi protecţia.
  • Încearcă să eviţi atingerea articolelor din aur şi alamă prea des. Uleiul de pe mâini poate grăbi procesul de oxidare şi poate reduce durata de viaţă a obiectelor tale din aur şi alamă.

Lămpile tale din aur şi alamă vor continua să strălucească o perioadă îndelungată de timp, dacă le cureţi şi le lustruieşti cu regularitate. Este important să se evite acumularea de praf, murdărie şi peliculă oxidantă pe obiectele din aur şi alamă, pentru a le menţine strălucitoare. Folosind sfaturile şi trucurile de mai sus, poţi curăţa şi lustrui toate obiectele tale din aur şi alamă, nu doar lămpile şi le poţi face să lucească şi să arate ca noi.