Știai că rugina este rezultatul oxidării fierului? Cea mai obișnuită cauză a acesteia este atunci când metalele au fost expuse un timp îndelungat la umezeală. Prin urmare, orice metal care conține oțel sau fier are tendința de a-și lega atomii cu atomii de oxigen din apă, rezultând un strat de oxid de fier, de asemenea cunoscut sub denumirea de rugină.

Rugina se va răspândi pe aceste suprafețe și acest lucru grăbește în mod exponențial întregul proces – de aceea întreținerea este vitală. Curățarea ruginii de pe metal nu este foarte dificilă și acest articol îți va lămuri acest lucru.

1. Curățarea ruginii utilizând soluții acide

Îmbibarea în oțet

Oțetul este un acid netoxic care poate fi găsit în cele mai multe gospodării. Poate face minuni împotriva ruginii. Tot ce trebuie să faci este să imersezi obiectul afectat de rugină într-un recipient plin cu oțet și să îl lași acolo peste noapte. Într-un final, dimineață vei avea doar sarcina de a răzui rugina slăbită.

Curățarea ruginii utilizând suc de limetă sau lămâie

Sucul de limetă sau lămâie funcționează bine în ceea ce privește petele de rugină care s-au format pe hainele tale. Acestea fiind spuse, poate funcționa foarte eficient atunci când vine vorba de obiecte pe care s-a format rugină. Pentru a face asta, va trebui să presari niște sare peste zona afectată și apoi să o îmbibi în suc de limetă sau lămâie. După aproximativ o oră, răzuiește suprafața ruginită folosind o bilă făcută din folie de aluminiu mototolită.

Amestecul citric și-a făcut treaba!

2. Curățarea ruginii utilizând pastă

Realizarea unei paste cu acid tartric sub formă de pulbere și peroxid de hidrogen

În acest caz, consistența pastei trebuie să fie aceeași cu cea din metoda anterioară, prin adăugarea unei cantități mai mari de acid tartric sub formă de pulbere decât de peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Odată ce ai făcut această pastă, o poți aplica pe suprafața ruginită. Acum, din nou, va trebui să îndepartezi rugina de pe suprafață utilizând un obiect abraziv.

3. Curățarea ruginii cu WD-40

Acest produs cu multiple utilizări este cunoscut ca fiind un agent de combatere a ruginii grozav și ca măsură de prevenție, de asemenea. Tot ce va trebui să faci este să îmbibi obiectul ruginit cu WD-40 și apoi să îl freci folosind o perie de sârmă.

Poți să faci teste pe zone mici de pe obiectul ruginit pentru a verifica dacă WD-40 îl deteriorează. Poți să aplici WD-40 regulat pe suprafețe care sunt predispuse la rugină și nu vei mai vedea niciodată rugina reapărând. Dacă produsele obișnuite nu par să funcționeze la fel de eficient pe cât îți imaginai, atunci poți să îți iei WD-40 Specialist Penetrant. Acest produs a fost special conceput pentru a penetra mâzga și rugina, astfel încât să poată fi îndepărtate cu ușurință de pe orice suprafață.

Iată, cum cu uneltele potrivite, nu va trebui să mai ai de a face cu rugina niciodată!