Coroziunea este procesul în care metalul este degradat de prezența unui număr de agenți de oxidare. Un exemplu obișnuit este rugina. Aceasta are loc când oxizii de fier tind să se formeze pe metal din cauza prezenței umidității pe suprafața metalelor.

Această problemă este întâmpinată atât la domiciliu, cât și la serviciu, în cazul mașinilor, clădirilor, bărcilor, aeronavelor și pe orice obiect metalic. De aceea, orice persoană din orice companie sau casă trebuie să cunoască modul cum poate fi împiedicată coroziunea. Dacă vrei să afli și tu cum, articolul nostru te poate ajuta să înveți câteva procese DIY pe care le poți face acasă pentru a preveni coroziunea.

1. Cum poate fi prevenită rugina prin protejarea suprafețelor metalice

Coroziunea uniformă tinde să aibă loc atunci când coroziunea se formează pe o suprafață de metal în mod uniform. Acest lucru înseamnă că întreaga suprafață a obiectului este atacată. Un astfel de exemplu poate fi întâlnit în cazul unui acoperiș neprotejat, expus ploii. Întregul acoperiș este afectat de aceeași cantitate de ploaie și, prin urmare, coroziunea se formează uniform.

Modalitatea cea mai ușoară de preveni coroziunea este de a pune o barieră între metal și agenții de coroziune care îl atacă. Obiectele care previn coroziunea includ soluții electrochimice, etanșeizanți pe bază de ulei și chiar vopsea. În situații de coroziune prin imersie sau în subteran – protecția catodică face minuni.

2. Cum poate fi prevenită rugina prin oprirea transmiterii de electroni de la un metal la altul

Aici vom vorbi despre coroziunea galvanică, aceasta având loc atunci când două metale au potențiale diferite de electrozi. Pe lângă diferența de electrozi, o prezență suplimentară a electroliților dintr-o soluție adiacentă (precum apa sărată) încurajează apariția de rugină. În acest caz, coroziunea poate fi prevenită prin aplicarea unui strat de protecție peste ambele obiecte din metal. Acest lucru va ajuta la blocarea tuturor electroliților.

3. Cum poate fi prevenită rugina prin evitarea surselor de clorură din mediu

Coroziunea în pete are loc atunci când stratul pasiv de protecție al obiectelor din metal este distrus la nivel microscopic. Acest lucru tinde să aibă consecințe la scară largă, deoarece integritatea structurală a acestor obiecte este compromisă. Drept rezultat, coroziunea galvanică începe să apară pe aceste suprafețe la scară microscopică.

Pentru a preveni aceasta, un strat de protecție de etanșeizant pe bază de ulei sau soluții electrochimice trebuie aplicat pe suprafața metalică. Poți chiar să folosești protecție catodică, alături de evitarea contactului acestor obiecte cu mediul în care există niveluri mari de cloruri, precum apa sărată.

4. Cum poate fi prevenită rugina cu WD-40

Îl poți testa pe porțiuni mici ale obiectului ruginit pentru a verifica dacă WD-40 îl deteriorează. Dacă aplici WD-40 cu regularitate pe suprafețele predispuse la rugină, nu vei mai vedea rugina revenind vreodată. Dacă produsele WD-40 obișnuite nu par a funcționa așa eficient cum ți-ai imaginat, atunci poți încerca să folosești WD-40 Specialist Penetrant. Acest produs a fost conceput special să penetreze murdăria și rugina astfel încât să poată fi îndepărtate cu ușurință de pe orice suprafață. Asigură-te că șterge produsul în exces aplicat și că te speli pe mâini după ce ai intrat în contact cu produsul.

Acum că știi cum să îndepărtezi rugina, pentru care din metodele de mai sus optezi?