Cum se realizează curățarea uneltelor de gradinăUneltele de grădină necesită curăţare regulată, de preferinţă după fiecare utilizare. Totuşi, acestea trebuie curăţate bine, în special atunci când sunt puse deoparte pe durata iernii şi după ce au fost folosite intensiv pe durata verii. Lucrul în grădină se realizează mai eficient cu unelte curate, în plus, uneltele curate sunt mai ușor de utilizat și rezistă mai mult. Întrebarea este: ce unelte necesită curățarea? Răspunsul este simplu. Orice unelte care au șuruburi, piulițe și bolțuri, lanțuri și/sau lame trebuie curățate cu regularitate. Acestea includ, fără limitare: foarfece de grădinărit, mașini de tuns iarba, clești de tăiat, topoare, foarfece de tăiat crengi și altele.

Iată câțiva pași simpli de parcurs pentru a-ți curăţarea uneltelor de grădină, pentru a le păstra funcţionarea eficientă o perioadă mai lungă de timp.

Adună-ţi cele necesare

Iată de ce ai nevoie pentru a-ți curăţarea uneltelor de grădină:

Articole de curăţat: Furtun de grădină, detergent, cârpe vechi şi prosoape, burete, pistol pulverizator

Unelte de curăţare: Perie, burete de sârmă, perie de sârmă, şmirghel cu granulaţie medie

Lubrifiere: Un lubrifiant pentru a proteja uneltele curăţate împotriva umezelii, ruginii şi coroziunii

Echipament de siguranță: Ochelari de protecție, mănuși de protecție și mască antipraf

Pasul 1 – Curăţarea uneltelor

Primul pas pentru curățarea uneltelor de grădină este să scapi de toată murdăria acumulată pe acestea. Seva şi murdăria de pe uneltele de grădină pot cauza diverse boli transmise prin sol şi prin buruieni. Murdăria atrage de asemenea umezeala şi o reţine, ceea ce duce la răspândirea rapidă a ruginii. Dacă uneltele de grădină conțin componente mobile, asigură-te că le dezasamblezi înainte de curăţare. Folosind o perie de sârmă, curăţă murdăria şi rugina de pe toate suprafeţele metalice. Pentru a îndepărta rugina persistentă poţi folosi un burete de sârmă. Dacă uneltele sunt mari, poţi folosi un șmirghel cu granulaţie medie. Asigură-te, de asemenea, că ai uscat bine toate uneltele pentru a preveni acumularea umezelii.

Pasul 2 – Folosirea uneltelor de șmirgheluit

Primul pas este netezirea tuturor mânerelor din lemn folosind un șmirghel cu granulație medie. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea așchiilor provocate prin prelucrare și la eliminarea finisajelor deteriorate. Un șmirghel poate fi folosit de asemenea pentru a îndepărta resturile de rugină din crevase sau de pe suprafețe. Astfel, se va asigura și o ușoară lustruire a metalului. Odată ce ai terminat, șterge uneltele pentru a îndepărta orice reziduuri rezultate în urma șmirgheluirii metalului sau lemnului.

Pasul 3 – Ascuţirea foarfecelor

Următorul pas după ce ai terminat de curăţarea uneltelor de grădină și murdărie este ascuțirea acestora. Încearcă pe cât posibil să menții unghiul sau înclinația inițială în timpul ascuțirii. Dacă deții foarfece de grădină, poți folosi o piatră de ascuțit pentru a obține o muchie ascuțită de tăiere. Așază muchia înclinată a lamei de piatra de ascuțit și cu o mișcare curbilinie, freacă muchia ascuțită a lamei de piatră. Mai întâi trebuie să îndepărtezi impuritățile de pe suprafețele plate și apoi să ascuți doar muchia înclinată a lamei.

Este important să ascuți uneltele la sfârșitul fiecărui sezon pentru a menține funcționarea acestora pe o durată mai lungă.

Pasul 4 – Ascuţirea restului uneltelor

După ce aţi ascuţit foarfecele, următorul pas este ascuţirea restului de unelte. Poţi folosi un dispozitiv de granulaţie medie sau fină pentru a ascuţi foarfecele pentru crengi, foarfecele de grădinărit, hârleţele, târnăcoapele şi lopeţile. După procesul abraziv foloseşte o pilă bastard cu dantură simplă. Asigură-te că foloseşti pila mereu dinspre tine spre exterior. Nu folosi ulei în timp ce ascuţi lamele, deoarece dantura pilei se va înfunda cu acumulări de pilitură metalică.

Pasul 5 – Lubrifierea uneltelor

Acesta este unul dintre cei mai importanţi paşi atunci când vine vorba de curăţarea uneltelor de grădină şi ferirea acestora de umezeală, rugină şi coroziune. Cel mai bun produs pentru lubrifierea uneltelor de grădină este Lubrifiantul multifuncţional WD-40. Formula acestui produs este special concepută pentru curăţarea, lubrifierea şi protejarea echipamentului şi uneltelor de grădină. Prin utilizarea acestui lubrifiant, veţi prelungi durata de viaţă a uneltelor de grădină, asigurându-le eficienţa şi performanţa cu fiecare utilizare. Protejează uneltele de grădină de rugină şi coroziune pe întreaga durată a anului.

Întreţinere preventivă

Acum că ai terminat de curăţarea uneltelor de grădină şi acestea arată ca noi, programează-ţi ca o dată la două luni să îţi rezervi timp pentru a le menţine astfel. Iată câteva sfaturi de întreţinere preventivă pentru a te ajuta să menţii funcţionarea eficientă a uneltelor tale de grădină.

  • Clăteşte noroiul folosind un furtun de grădină de fiecare dată când foloseşti uneltele. Pământul umed lipit de unelte este unul din principalele motive pentru care uneltele de grădină ruginesc.
  • Folosește o perie pentru a curăța rapid orice urmă persistentă de pământ. Poți folosi, de asemenea, un diluant de vopsea pentru a îndepărta seva și rășina.
  • Folosește un prosop sau o cârpă pentru a usca uneltele înainte de a le depozita. Le poți lăsa, de asemenea, să se usuce singure la soare.
  • Nu sprijini uneltele pe muchii, ci depozitează-le atârnate
  • Șterge suprafața periodic cu lubrifianți precum Lubrifiantul multifuncţional WD-40 pentru a o proteja împotriva ruginii şi coroziunii

Uneltele de grădină trebuie curăţate după fiecare utilizare, însă dacă nu ai timp să le cureţi în fiecare zi, asigură-te că le cureţi măcar o dată la două săptămâni. Acest lucru va împiedica acumularea prafului şi a umezelii, acestea conducând la coroziune şi la rugină. Viaţa uneltelor tale de grădină va fi prelungită dacă le cureţi cu regularitate. Doar curăţarea acestora nu este suficientă, ci este necesară şi lubrifierea lor pentru a le feri de factorii de mediu ce cauzează uzura şi corodarea acestora. Ţine minte că uneltele de grădină, după curăţare, trebuie depozitate într-un loc uscat, ferit de umezeală. Respectând toţi aceşti paşi, suntem siguri că uneltele de grădină vor avea o viaţă lungă şi vei putea să le foloseşti ani la rând. Şi, partea cea mai bună, folosind unelte curate, grădinăritul devine mai relaxant.

Vă dorim grădinărit plăcut!