Tot ce trebuie să știi despre lubrifierea balamalelor pentru uși

Te-ai săturat să tot auzi ușile scârțâind? Dacă răspunsul este da, atunci este timpul să cumperi un lubrifiant pentru uși. Aceasta este o procedură simplă ce nu implică detalii tehnice. Iată cum poți să lubrifiezi balamalele ușilor.

Găsește un lubrifiant potrivit pentru uși

Când vine vorba de lubrifierea balamalelor ușilor, cel mai important lucru de care ai nevoie este un lubrifiant pentru uși, nu-i așa? Adică… nu poți spera să lubrifiezi ușa fără acesta. Când cumperi un lubrifiant pentru uși, trebuie să te asiguri că acesta are capacitatea să penetreze și să acopere chiar și interiorul mecanismului balamalei. Dacă vrei ca ușa ta să continue să funcționeze eficient, acest lucru este absolut esențial. Se recomandă să găsești un lubrifiant pentru uși cu o duză subțire, astfel încât să poți asigura o lubrifiere adecvată a balamalei.

Când vine vorba de lubrifianți pentru uși, realitatea este că există mai multe branduri disponibile din care să alegi. Totuși, mulți îți vor spune că WD-40 este grozav pentru a fi utilizat drept lubrifiant pentru uși. Indiferent dacă dorești să lubrifiezi balamalele ușii sau vrei să lubrifiezi altceva, realitatea este că WD-40 poate fi folosit eficient pentru această sarcină. Spray-ul WD-40 cu multiple utilizări nu doar că poate fi folosit ca un lubrifiant eficient pentru uși, ci poate fi folosit și în alte scopuri.

Găsește și îndepărtează bolțul balamalei

Odată ce ai pus mâna pe lubrifiantul pentru uși pe care vrei să îl folosești, următorul pas este îndepărtarea bolțului balamalei. Bolțul balamalei este cel care fixeaz ușa. Bolțul balamalei se află între plăcile plate ale balamalei. Acest bolț al balamalei trebuie înlăturat și lubrifiat separat, pentru a asigura funcționarea eficientă a ușii.

Scoate bolțul cu ajutorul unui patent lung, mișcându-l în sens invers acelor de ceasornic. Luând în considerare spațiul limitat disponibil pentru acest proces, asigură-te că nu îți rănești, accidental, monturile mâinii. Siguranța primează, astfel îți recomandăm să rogi pe cineva să te ajute cu aceasta! Totuși, bolțul balamalei poate fi ruginit sau plin de unsoare, fiind dificilă îndepărtarea acestuia.  Spray-ul WD-40 poate fi folosit eficient în acest caz, pentru a te asigura că poți îndepărta bolțul balamalei cu ușurință. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi balamaua ușii cu WD-40 și vei vedea că va pătrunde eficient prin rugină și unsoare, atunci când i se lasă timp suficient să acționeze, pentru ca tu să poți înlătura bolțul balamalei.

Verifică balamaua ușii

După ce ai scos balamaua ușii, trebuie să o verifici de probleme. În timp, balamalele ușilor nu doar că tind să își piardă forma, însă se și corodează. Acesta este motivul pentru care este atât de important să te ocupi de repararea bolțului balamalei, dacă este nevoie. Dacă bolțul balamalei pare a fi îndoit sau este foarte murdar și unsuros, atunci ar fi o idee bună să petreci ceva timp cu întreținerea acestuia.

WD-40 poate fi folosit eficient și în acest scop. Dacă bolțul balamalei este corodat, WD-40 poate fi folosit nu doar pentru a scăpa de rugina acumulată ci și pentru a-l  proteja împotriva coroziunii pe viitor. Dacă vrei să asiguri funcționarea eficientă a ușii, va trebui să te asiguri că știftul balamalei este bine întreținut și se află în stare bună.

Aplică lubrifiant pentru uși

Odată ce componentele implicate în mecanismul balamalei ușii au fost separate, este timpul să le lubrifiezi. Totuși, înainte de a trece la partea cu lubrifierea, se recomandă să cureți întâi balamaua ușii de toate tipurile de murdărie și mâzgă. Spray-ul WD-40 poate fi folosit pentru a scăpa eficient de orice urmă de unsoare și mâzgă ce poate exista pe balamalele ușii. Pentru aceasta, aplică spray-ul WD-40 pe balamalele ușii și lasă să acționeze câteva minute. După câteva minute, ia o cârpă curată și șterge balamalele ușii cu aceasta. Unsoarea ar trebui să se curețe ușor și ai grijă ca produsul să nu se scurgă pe ușă.

Apoi, este rândul lubrifierii. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi ambele componente cu WD-40, până când sunt îmbibate complet. Folosește o cârpă pentru a șterge orice urmă în exces. Lubrifiantul WD-40 nu doar că va asigura funcționarea eficientă a ușii ci va face componentele rezistente la coroziune. Odată ce ai finalizat procesul, reasamblează balamaua ușii și simte cum ușa ta se mișcă lin și fără scârțâit sau zgomote.

Prin urmare, vezi cât de simplu devine procesul lubrifierii balamalei cu WD-40 drept lubrifiant pentru uși? Unul din principalele motive pentru care oamenii preferă să folosească WD-40 drept lubrifiant pentru uși decât alternativele acestuia reiese în faptul că WD-40 poate fi folosit în mult mai multe aplicații fiind spray-ul cu peste două mii de utilizări!

Sursa fotografie: De rodimovpavel – Adobestock.com