Sfaturi și trucuri pentru a păstra bicicleta în formă maximă

Dacă vă place să vă plimbați cu bicicleta, atunci știți cât este de important să vă păstrați bicicleta în condiții bune pentru a vă bucura de o experiență plăcută. Pentru ture reușite este important să curățați bicicleta și lanțul în mod regulat.

De la a spăla bicicleta în mod regulat și până la verificarea presiunii din anvelope, menținerea bicicletei în condiții bune nu este o sarcină atât de dificilă. Cu toate aceastea, care este componenta care are nevoie de o atenție specială? Aceasta este lanțul.

Lanțul de bicicletă este probabil partea cea mai importantă a bicicletei. Acesta este compus din sute de zale și pini. Lanțul are și componente dinamice care asigură mișcarea fluentă, dacă sunt bine întreținute. Prin urmare este important să se asigure o întreținere și o curățare corespunzătoare a lanțului, pentru a avea o bicicletă fiabilă și fără probleme cât mai mult timp. Iată câțiva pași simpli pe care trebuie să îi urmați pentru a vă menține bicicleta în stare optimă.

1# Curăță rapid și ușor

În timp lanțul  acumulează grăsime, murdărie și mâzgă. Iată cum poți întreține lanțul de bicicletă.

Pune bicicleta pe un stand de lucru într-o poziție oblică. Acest lucru vă va permite să rotiți pedalele în ambele sensuri cu ușurință. Acum pulverizați pe o lavetă o cantitate generoasă de WD-40 Bike Degreaser (soluție de degresare). Înfășuraţi laveta pe partea de jos a lanțului și menţineţi-o în loc folosind mâna stângă. În același timp, folosiți mâna dreaptă pentru a roti pedalele înapoi. Ținând laveta ferm, dar permiţând totodată mişcarea lanţului, murdăria și grăsimea se va transfera pe aceasta.

Este important să aplicați alternativ presiune pe partea superioară, inferioară și laterală a lanțului. Repoziționează laveta cu partea curată spre lanț. Repetați procesul până când sunteți mulțumit de modul în care s-a curățat lanțul. Acest proces ar putea lăsa însă câteva urme de murdărie și pietricele în găurile mici ale lanțului.

Dacă vă doriți o curățare mai amănunțită, folosirea unui dispozitiv de curățare a lanțului este cea mai bună opțiune. Acesta este umplut cu un lichid degresant, iar lanțul este plasat în mijlocul dispozitivului de curățare în timp ce pedalele sunt rotite. Există mai multe tipuri de perii care vor curăța toată suprafața lanțului inclusiv în locurile greu accesibile. Odată ce lanțul a fost curățat, ștergeți-l și lăsați-l să se usuce, înainte de a merge din nou cu bicicleta.

2# Lubrifiați bine lanțul

Menținerea lanțului lubrifiat este cheia pentru o viață lungă a bicicletei. Dacă se realizează lubrifierea acestuia în mod regulat, veți putea avea plimbări fără probleme. Pentru a lubrifia lanțul, pulverizați o cantitate generoasă de lubrifiant. Cel mai bun lubrifiant pentru acest scop este lubrifiantul multifuncţional WD-40, care nu doar asigură o lubrifiere adecvată dar va ține și rugina departe de lanț. Rugina și coroziunea reduc durata de viață a lanțului de bicicletă, prin urmare este important să investiți într-un lubrifiant de calitate care să nu permită apariția ruginii.

Există mai multe opțiuni atunci când vine vorba de lubrifianți pentru lanțul de bicicleta. Puteți utiliza WD-40 lubrifiant multifuncțional, care asigură o lubrifiere adecvată şi care este alegerea de top a bicicliștilor de peste 60 de ani, asigurând o durată de funcționare îndelungată a lanțului de bicicletă ţinând departe de acesta rugina şi coroziunea. De asemenea, reduce uzura lanțului. Este durabil și rămâne pe lanț o perioadă îndelungată oferindu-vă o experiență plăcută în plimbările cu bicicleta. Puteți utiliza și WD-40 Bike All Conditions – lubrifiant pentru toate condițiile, care este excelent pentru bicicliștii amatori care preferă să se plimbe în natură indiferent,  de condițiile meteo. Dacă aveți nevoie de un lubrifiant specializat, utilizați WD-40 Bike Wet lube (lubrifiant umed pentru lanţuri) sau WD-40 Bike Dry lube (lubrifiant uscat pentru lanţuri).

 

3# Ceva este mai bun decât nimic

Există mulți bicicliști care merg luni sau chiar ani fără a-și curăța și lubrifia lanțul de la bicicletă, pentru că fie nu au cunoștințe sau fie nu au timp să o facă. Unora le este teamă că nu ar reuși să realizeze procesul de lubrifiere perfect și prin urmare aleg să nu o facă deloc.

Se recomandă să curățați lanțul înainte de a-l lubrifia. Dacă prietenii vă așteaptă afară pentru o tură cu bicicleta, iar lanțul este murdar, este mai bine să pulverizați cu WD-40 pe lanț decât să îl lăsați uscat. Deși este bine să realizați o curățare completă, este în regulă să realizați o curățare și o lubrifiere rapidă decât să nu o faceți deloc.

4# Verificați periodic lanțul de rugină și semnele de uzură

Cilindrii și celelalte componente ale lanțului de bicicletă sunt în continuă mișcare și prin urmare sunt supuse la uzură și la riscul apariției ruginii și coroziunii. Este important să verificați lanțul bicicletei pentru a observa din timp semnele de uzură și de asemenea trebuie să verificați întinderea lanțului. Dacă lanțul este prea întins pot să apară alte deteriorări. Este întotdeauna mai bine să înlocuiți lanțul deteriorat decât să înlocuiți treptele de viteză care sunt mai costisitoare. Verificarea întinderii și uzurii lanțului vă vor ajuta să întreprindeți acțiuni proactive pentru menținerea în stare bună a bicicletei cât mai mult timp.

Este important să acordați atenție bicicletei dacă doriți să o mențineți în funcțiune pentru o perioadă lungă de timp. Cea mai importantă parte a bicicletei pe care trebuie să o întrețineți este lanțul. Cu pașii menționați mai sus, să mențineți bicicleta în stare de funcționare și fără probleme.