Tratarea ruginii de pe mașini

O mașină trebuie întreținută în mod regulat pentru a rămâne în condiții optime de funcționare. Mașinile sunt predispuse la rugină. Rugina poate fi foarte dăunătoare pentru mașina ta și este ceva la care trebuie să fii în permanență atent. Din fericire, tratarea ruginii de pe mașini este posibilă și există metode și produse ce pot fi utilizate pentru îndepărtarea ruginii.

Ce este rugina?

Denumirea chimică pentru rugină este oxid de fier.  Acesta se formează ca rezultat al unui proces electrochimic, cunoscut sub denumirea de coroziune.

3 lucruri necesare pentru formarea ruginii

 1. Catod: Metal care acționează ca un receptor pentru electroni
 2. Anod: Metal care eliberează electroni, într-un anumit cumul de împrejurări
 3. Electrolit: Lichid care acționează ca un mediu pentru fluxul de electroni

În prezența unui electrolit, electronii se deplasează de la anod la catod, astfel cauzând apariția coroziunii și formarea oxidului de fier. Coroziunea slăbește metalul, ceea ce poate fi foarte dăunător pentru mașină. Tratarea ruginii de pe mașini implică îndepărtarea oxidului de fier și acoperirea suprafeței vulnerabile cu un strat protector pentru a împiedica apariția procesului.

Condiții ce cauzează rugina

Caroseria mașinii poate acționa ca un catod și un anod în prezența apei, care acționează ca un electrolit.  Prin urmare, mașinile sunt foarte vulnerabile la rugină.  Acest lucru se întâmplă în special în cazul climatelor umede.  Prezența umidității în aer poate cauza ruginirea mai rapidă a mașinii.

Există substanțe care pot accelera și mai mult procesul. Sarea este una dintre aceste substanțe. Apa în sine nu este atât de eficientă în facilitarea fluxului de electroni. Însă apa sărată cu siguranță este.  Orice substanță metalică expusă la apă sărată este predispusă la apariția ruginii într-un ritm accelerat.

Așadar, trebuie să fii mai atent dacă locuiești în apropierea mării. Apa de mare, care este sărată se poate evapora și se răspândește în atmosferă, până la o distanță de 160 km. În această situație mașina devine mai predispusă la rugină.

Componente ale mașinii care pot rugini mai mult

Există unele componente ale mașinii care sunt mai expuse la rugină. Acestea sunt:

 • Motorul
 • Șasiul
 • Cadrul
 • Portbagajul
 • Țeava de eșapament
 • Caroseria

Împreună, acestea formează aproape toată mașina. Este important să înțelegi că tratarea ruginii de pe mașină poate fi un proces destul de dificil. Așa cum se spune, mai bine previi decât să tratezi și acest lucru se aplică în mod special în cazul apariției ruginii pe mașină.

Cum poți să scapi de rugină

În primul rând, trebuie sa fii atent la momentul în care mașina ta devine vulnerabilă la rugină. Două dintre cele mai întâlnite motive sunt:

 • Vopseaua de pe stratul de grund a sărit sau a fost zgâriată.
 • Accidentele de mașină au ca rezultat expunerea metalului de sub vopsea la condițiile atmosferice. Acest lucru cauzează oxidarea metalului.

Indiferent de dimensiune, petele de rugină trebuie tratate rapid. Cu cât elementele sunt mai expuse, cu atât mai repede se va răspândi rugina. Tratarea ruginii de pe mașini este un proces pas cu pas, pe care mulți proprietari auto îl pot efectua singuri.  Urmează pașii de mai jos pentru a începe îndepărtarea ruginii de pe mașina ta.

Sunt mulți experți auto care se ocupă de tratarea ruginii de pe mașini.  Chiar dacă acest proces poate fi realizat de proprietarii auto fără ajutor specializat, întotdeauna ar trebui să iei în considerare opțiunea de a apela la un profesionist care are experiență în tratarea ruginii de pe mașini.

Pregătirea uneltelor

Înainte de a începe procesul de îndepărtare, trebuie să pregătești uneltele necesare. Aceste unelte includ:

 • Mănuși de cauciuc
 • Ochelari de protecţie
 • Bandă de mascare
 • Cilindru abraziv
 • Mască anti-praf de înaltă calitate
 • Soluție acidă anti-rugină
 • Bandă de mascare
 • Hârtie abrazivă

Siguranța înainte de toate!

După ce ai făcut rost de toate uneltele necesare, trebuie să iei măsuri pentru a te proteja în timpul acestui proces.  Tratarea ruginii de pe mașină reprezintă un proces ce poate fi dăunător pentru tine, dacă nu ești protejat. Folosește mănuși de cauciuc, ochelari de protecție și o mască anti-praf de înaltă calitate pentru a te asigura că ești complet protejat înainte de a începe procesul.

Acoperă suprafețele unde nu există rugină

Înainte de a începe îndepărtarea ruginii în sine, trebuie să acoperi suprafețele de pe mașină unde nu există rugină.  Va fi foarte mult praf în aer și nu vrei ca toată mașina să fie acoperită de rugină scorojită.  Folosește bandă de mascare și acoperă acele suprafețe. Banda nu afectează finisajul mașinii și stă lipită de aceasta.  Asigură-te că ai închis geamurile mașinii.  Atunci când începi să șlefuiești suprafața afectată, praful și particulele de rugină vor zbura peste tot, deci trebuie să te asiguri că toate suprafețele unde nu este rugină sunt acoperite.

Nu folosi ziare pentru a acoperi mașina

Aceasta este o practică obișnuită de acoperire a mașinii, însă poate fi dăunătoare. Hârtia din ziare este destul de poroasă și ca urmare, vopseaua-spray poate trece cu ușurință prin aceasta.  Făcând acest lucru, vei lăsa pete pe geamurile mașinii. Prin urmare, trebuie să te asiguri că banda este lipită în mod etanș de suprafața neafectată a mașinii.

Mai întâi trebuie să te ocupi de stratul exterior

Procesul efectiv de îndepărtare a ruginii începe acum. Mai întâi, trebuie să îndepărtezi stratul exterior folosind un cilindru abraziv. Trebuie să fii foarte atent în timp ce faci asta, pentru că există riscul de a deteriora metalul mașinii. Odată ce ai îndepărtat stratul respectiv, folosește hârtie abrazivă pentru a te ocupa de petele mai mici la care nu poți ajunge cu cilindrul abraziv. Acest proces asigură îndepărtarea ruginii într-o manieră completă.

Folosește o cârpă curată pe acea suprafață

Acum trebuie să ștergi ușor cu o cârpă suprafața ruginită. Aplică un strat minim de soluție acidă anti-rugină pentru a îndepărta orice urmă de rugină rămasă.  Însă, trebuie să te asiguri că soluția acidă anti-rugină este îndepărtată rapid și că nu este lăsată pe metal mai mult decât este nevoie.  Urmează întocmai instrucțiunile furnizate cu soluția acidă anti-rugină. Trebuie să ștergi soluția cu o cârpă imediat după ce ai aplicat-o și apoi aplică solvenții minerali.

Asigură-te că folosești grund și vopsea-spray auto de înaltă calitate

Grundul și vopselele-spray auto sunt esențiale pentru acoperirea suprafeței ruginite a mașinii.  Prin urmare, trebuie să te asiguri că acestea sunt de cea mai înaltă calitate.

Aplicarea grundului

Începe să aplici grundul urmând instrucțiunile producatorului. După ce ai curățat zona cu soluție acidă anti-rugină și solvenți minerali, începe să pulverizezi grundul. Ar trebui să aplici 3 straturi de grund.  Așteaptă câteva minute după aplicarea fiecărui strat.  Odată ce ai aplicat cele trei straturi, lasă-le să se usuce timp de cel puțin 12 ore.

Șlefuiește folosind hârtie abrazivă cu granulație 400 pentru șlefuire umedă

Trebuie să șlefuiești suprafața după ce ai aplicat fiecare strat de vopsea.  Acest lucru se face pentru a scăpa de luciu și pentru a netezi suprafața. În plus, procesul permite straturilor de vopsea să adere pe suprafața mașinii.  Asigură-te că ai la tine o găleată cu niște apă atunci când faci asta, pentru a umezi hârtia abrazivă de câte ori este nevoie.  Odată ce ai terminat, spală suprafața respectivă folosind apă amestecată cu puțin săpun.

Pulverizează vopseaua în mod impecabil și las-o să se usuce

Aplică numărul de straturi necesare de vopsea peste învelișul de grund pentru a obține un finisaj bun și o bogăție a culorii. În final, lasă suprafața să se usuce timp de o zi înainte să dai jos banda de acoperire.

Tratarea ruginii de pe mașini este un proces delicat și dificil.  Ar trebui să începi procesul doar dacă ești sigur că poți aplica grund și vopsea pe suprafață în cel mult douăzeci și patru de ore după ce ai șlefuit-o.  Dacă metalul este expus pentru o perioadă mai lungă de timp, rugina va începe să se formeze din nou și efectele acesteia vor fi mai dăunătoare.

WD-40

WD-40 ajută la prevenirea ruginii și poate fi utilizat fără probleme pe multe componentele mașinii. Aplică un strat de WD-40 pe suprafața dorită și repetă procesul, dacă în timp este necesar. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de utilizare pentru WD-40 și evită suprafețele mașinii pe care nu vrei să pulverizezi WD-40, de exemplu pneuri.