Menținerea mașinii fără rugină – Sfaturi și tehnici

 

Sfaturi și trucuri pentru prevenirea formării ruginii pe mașinăPrevenirea formării ruginii este un subiect ce ar trebui să îl intereseze pe orice proprietar de autovehicul, însă are efect şi asupra aspectului maşinii şi a valorii de revânzare. Când vine vorba de rugină, unul din locurile preferate ale acesteia este maşina ta. Însă există o serie de lucruri pe care le poţi face pentru a o împiedica să îți facă probleme. Dacă nu îți păstrezi mașina bine întreținută, vei începe să vezi ici colo urme de rugină care vor distruge integritatea vehiculului și îi vor compromite frumusețea. Dacă lași rugina să se instaleze, îți va fi foarte greu să o îndepărtezi mai târziu.

Poate suna ca un clișeu, însă expresia “mai bine previi decât să tratezi” se aplică și în acest caz. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru proprietarii de vehicule, pentru a-i ajuta să țină la distanță rugina de mașinile lor. Aceste sfaturi vor încetini oxidarea chiar și a celor mai fragile componente ale mașinii și o vor menține lucioasă, strălucitoare și lipsită de rugină.

Sfaturi de prevenire a formării ruginii

Următoarele sfaturi de prevenire a formării ruginii îți vor menține mașina departe de rugină.

1.      Spălare și ceruire

Dacă îți speli și ceruiești vehiculul regulat, șansele ca acesta să ruginească scad enorm. Murdăria nu afectează doar aspectul mașinii tale, făcând-o să arate urât și neîngrijit. Aceasta conține o cantitate mare de umiditate, aceasta din urmă fiind una din principalele cauze ale ruginii. Spălarea vehiculului la fiecare două săptămâni va împiedica acumularea de praf și murdărie pe acesta. În plus, ceruirea mașinii cu o ceară auto de bună calitate cel puțin o dată la patru luni va proteja vopseaua de agenții contaminatori care au tendința de a ataca suprafața și de a provoca orificii în vopsea. Aceste orificii lasă umezeala să pătrundă şi cauzează ruginirea metalelor. Pentru prevenirea formării ruginirii pe vehicule, este important să fie spălate şi ceruite cu regularitate.

2.      Protejarea maşinii de sărurile de deszăpezire

Formarea ruginii pe vehicul este accelerată atunci când locuieşti în apropierea mării sau în timpul iernii, atunci când sunt folosite săruri de deszăpezire. Cea mai bună metodă de prevenire a formării ruginii pe vehicul cauzată de sărurile de deszăpezire este să o cureți cu regularitate și să tratezi partea de dedesubt a mașinii cu un lubrifiant potrivit, precum WD-40. Partea de dedesubt a mașinii, precum și contururile de aripă trebuie curățate de fiecare dată când sunt murdare sau cel puțin o dată pe săptămână iarna, atunci când pe drumuri există cantități mari de sare. Curățarea acestora de sare și aplicarea unui lubrifiant bun pentru prevenirea formării ruginii va împiedica ruginirea vehiculului, asigurând o barieră între suprafața vehiculului și umiditate – principala cauză a ruginii.

3.      Aplicarea unui strat de WD-40

Dacă vrei să te ferești de toate problemele provocate vehiculului de către rugină şi vrei să te asiguri că maşina ta rămâne în stare perfectă pe întreaga durată a anului, va trebui să aplici pe aceasta un strat de lubrifiant cu rol de prevenire a formării ruginii. Atunci când vine vorba de aplicarea unui strat de prevenire a formării ruginii, nimic nu întrece WD-40. Acesta păstrează suprafețele metalice uscate, acest lucru fiind cheia prevenirii formării ruginii pe vehicul. WD-40 are toate calitățile de care are nevoie un spray pentru prevenirea formării ruginii și ajută la menținerea vehiculului în stare bună o perioadă îndelungată.

Pentru cele mai bune rezultate, asigură-te că ai spălat și curățat bine mașina înainte de a aplica WD-40. Acesta trebuie pulverizat nu doar pe caroseria exterioară a vehiculului, ci și pe partea de dedesubt a mașinii, aceasta fiind mai predispusă la rugină. Cu un strat de WD-40, mașina va rămâne ferită de problemele cauzate de rugină.

4.      Atenție la lovituri, fisuri și zgârieturi

Dată fiind modalitatea în care sunt concepute şi construite locurile de parcare, vehiculele sunt parcate mult mai aproape unele de celelalte decât erau până acum. Acest lucru creşte riscul zgârieturilor şi loviturilor provocate de maşinile vecine, atunci când sunt deschise uşile. Zgârieturile sunt cauzate şi atunci când persoana din maşina alăturată îşi aşează bunurile pe capota, plafonul sau portbagajul maşinii tale, atunci când descuie propria maşină. Loviturile şi fisurile pot fi cauzate şi de pietrele ce lovesc vehiculul în timpul mersului. Este important să conştientizezi cauzele acestor probleme şi să încerci să le eviţi pe cât posibil. Aceste fisuri, zgârieturi şi lovituri cauzează reţinerea umezelii, conducând la ruginirea vehiculului.

5.      Fă un efort suplimentar şi verifică maşina regulat

Dacă vrei ca maşina ta să nu ruginească, va trebui să faci eforturi suplimentare pentru prevenirea formării ruginii. Dacă va exista o perioadă mai lungă de inactivitate, spală maşina şi pulverizeaz-o cu WD-40, cel mai bun spray pentru prevenirea formării ruginii. Păstrează o distanţă considerabilă faţă de maşina din faţă în timpul mersului, pentru a preveni fisurile cauzate de pietricelele de pe carosabil. De asemenea, păstrează mașina acoperită cu o husă auto ori de câte ori este posibil.

Verificarea şi examinarea maşinii cu regularitate sunt de asemenea importante pentru prevenirea formării ruginii. Caută punctele de rugină de pe caroserie, verifică dacă există porţiuni de vopsea desprinsă de pe orice componentă a maşinii sau dacă apar bule în vopsea, acestea fiind primele semne ale problemelor cauzate de rugină. Trebuie verificate în mod particular aceste trei zone: portbagajul şi motorul, piesele vopsite exterioare ale maşinii şi şasiul.

Maşinile sunt predispuse ruginirii şi, dacă nu sunt îngrijite bine, rugina se va forma fără ca tu să o observi. Este important să ţii cont de sfaturile şi trucurile menţionate mai sus pentru a-ţi menţine maşina fără rugină. În ultimii 60 ani, britanicii și-au protejat maşinile împotriva ruginii folosind WD-40. Acesta este lubrifiantul ideal pentru prevenirea formării ruginii, fiind uşor de pulverizat şi asigurând protecţie premium împotriva acesteia. Cu un strat de WD-40, maşina ta va rămâne fără rugină cel puţin jumătate de an.