Cinci sfaturi despre cum poţi îndepărta rugina şi despre cum să îţi întreţii maşina

Când observi culoarea aceea maronie care apare pe lateralele maşinii tale, realizezi că e timpul să ai mai multă grijă de ea. Explicaţia ştiinţifică, pe scurt: Când oxigenul, apa şi sărurile se combină pe suprafaţa unui metal, apare rugina. Destul de simplu, nu? Cu toate că aceasta se formează destul de uşor, îndepărtarea acesteia este lucrul pe care îl urâm cu toţii. Prin urmare, cum poţi îndepărta rugina atunci când nu ai suficienţi bani pentru a spăla regulat maşina?

Pentru unele persoane ca mine, o maşină reprezintă unul din cele mai valoroase bunuri, pe care majoritatea oamenilor le iau de-a gata. Maşina ta nu va rămâne în aceeaşi stare ca în ziua în care ai ieşit cu ea pe poarta dealerului auto. Frumuseţea acesteia se va deteriora în timp, însă cu puţină grijă şi prin întreţinere adecvată, îi poţi păstra aspectul general intact. Nu spun că trebuie să fii ca tipul acela de la bloc care strigă la copii când îi ating maşina şi care ţine mereu o batistă în buzunar pentru a şterge fiecare fir de praf de pe aceasta. Trebuie doar să iei câteva măsuri de precauţie şi vei vedea singur că maşina ta va arăta mai bine.

Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta în îndepărtarea ruginii pentru ca aceasta să nu îţi mai atace maşina:

Sfatul #1

Spălarea şi ceruirea maşinii la fiecare două săptămâni

Două cuvinte – vreme umedă. Problema cu rugina este că aceasta depinde de mediul în care locuieşti.

Locuieşti lângă ocean?

Plouă des în zona ta?

Dacă da, atunci este mai bine să îţi speli maşina la fiecare două săptămâni. Deseori, lumea îşi spală maşina o dată pe lună, rugina având astfel suficient timp pentru a pătrunde în toate colţurile şi crăpăturile. Cumpără o sticlă mică de şampon auto şi foloseşte-o doar pe aceasta. Dacă iniţial te-ai gândit să speli maşina cu detergent de uz casnic, atunci îţi sugerez să te mai gândeşti. Problema cu detergentul este că acesta nu ajută la îndepărtarea ruginii. De fapt, acest lucru permite formarea algelor în vopseaua maşinii. De asemenea elimină stratul de ceară aplicat anterior şi maşina devine vulnerabilă la rugină. Odată spălată şi ceruită maşina, deschide-i uşile şi lasă apa să se scurgă de pe praguri şi de pe partea inferioară a uşilor. Apoi, foloseşte o husă auto pentru a ţine praful la distanţă.

Sfatul #2

Protejarea maşinii împotriva zgârieturilor

Recunosc că acest lucru nu ţine de noi, deoarece accidente se pot întâmpla în orice clipă, însă există alte lucruri pe care le poţi face pentru îndepărtarea ruginii, precum:

 • Parcarea maşinii la adăpost pentru a evita murdăria provocată de păsări (excrementele de păsări conţin anumite substanţe chimice care distrug vopseaua şi lasă zgârieturi în care se poate forma rugina)
 • Nu parca aproape de alte maşini în parcare
 • Nu aşeza lucruri grele pe capota sau pe portbagajul maşinii
 • Evită să conduci prin gropi şi pe drumuri aflate în reparaţii (deseori, pietricelele vor zbura şi se vor bloca în conturul de aripă)
 • Evită să parchezi pe canalizări sau în zone unde se adună apă (Apa ajunge deseori la maşină şi cauzează rugină, slăbind astfel partea inferioară a maşinii dinspre exterior)

Sfatul #3

Găsirea punctelor slabe

Pentru îndepărtarea ruginii, trebuie să ştii totul despre micile zone în care se poate instaura. Ia o lanternă şi verifică următoarele piese:

 • Sub bandouri
 • În punctele de conexiune ale oglinzilor exterioare
 • Antenă
 • Plafon
 • Întreaga suprafaţă de sub vehicul
 • Contururile de aripă
 • Fiecare fisură şi crăpătură

Pentru măsuri suplimentare de siguranţă, foloseşte un produs pentru curăţarea ţevilor pentru a îndepărta posibila apă rămasă după spălarea maşinii. Cel mai mare semn de rugină constituie formarea de bule în vopsea. Atunci când acestea degenerează în zgârieturi şi în desprinderea vopselei, rugina se extinde. Următoarea oprire este şasiul şi apoi, în cele din urmă, motorul.

Sfatul #4

Acoperirea suprafeţelor predispuse la rugină cu WD-40

Acum că ai aflat ce trebuie să faci pentru îndepărtarea ruginii prin trucuri simple, casnice, este tipul să te asiguri că eforturile tale nu au fost în zadar. După spălare şi ceruire urmează stratul de protecţie. Cele mai bun produs de pe piaţă pentru acest lucru este WD-40. Acest lubrifiant nu doar previne formarea ruginii, ci îţi şi protejează maşina pe toate condiţiile de vreme şi păstrează componentele uscate. Pătrunde în spaţii în profunzime şi împiedică oxidarea ulterioară.

După spălarea maşinii, pulverizează cu WD-40 zonele predispuse ruginii. Lubrifiantul poate fi folosit pe orice piesă şi este extrem de eficient pentru şasiu. Pentru piesele mici, precum piuliţe şi prizoane şi conexiunile motorului, foloseşte o duză subţire pentru a aplica un strat gros şi precis.

Sfatul #5

Luarea măsurilor de precauţie în funcţie de schimbarea vremii

Umiditatea nu este singura condiţie meteo care cauzează rugina. Dacă îţi aminteşti, atunci când ninge, foloseşti sare pentru a îndepărta gheaţa de pe aleea din faţa casei şi din curte. Pe măsură ce vremea se schimbă şi devine mai caldă, gheaţa se topeşte şi aerul devine salin. Sarea aderă de şasiu şi, încet încet, atacă suprafaţa acestuia. Ca rezultat, atunci când îţi speli maşina, există posibilitatea ca apa să pătrundă la interior şi să stagneze sub forma unei bălţi. Prin urmare, asigură-te că ai parcat întotdeauna în garaj şi, dacă nu deţii unul, parchează pe o suprafaţă ridicată, într-un loc acoperit atunci când ninge.

Să investeşti într-o spălare auto la fiecare două săptămâni poate să fie prea costisitor, însă dacă acorzi din când în când puţin timp din programul tăi pentru a-ţi spăla maşina poate ajuta la îndepărtarea ruginii şi la menţinerea frumuseţii acesteia o perioadă îndelungată de timp. Lucrul important de reţinut este că o simplă spălare şi ceruire a maşinii nu îţi vor garanta o maşină fără rugină. Trebuie să foloseşti un lubrifiant puternic, precum WD-40 pentru acest lucru. Cu un strat de WD-40, poţi sta liniştit până la şase luni. Prin urmare, de ce să foloseşti tehnici nepotrivite care îţi vor deteriora maşina?!