Păstrează-ţi bicicleta în cea mai bună formă, respectând următorii paşi de întreţinere

Ai cheltuit o sumă frumuşică pe bicicletă, prin urmare, vrei să te bucuri din plin de ea. Întreţinerea regulată, te va ajuta să o menţii în cea mai bună formă şi aceasta va continua să funcţioneze fără cusur. Poţi economisi bani dacă te ocupi singur de întreţinerea bicicletei. Nu este foarte dificil să te ocupi singur de întreţinerea bicicletei. Tot ce ai nevoie sunt câteva tehnici şi cunoştinţe cu privire la paşii de urmat, iar bicicleta ta va fi bine întreţinută în scurt timp.

Fără prea multe vorbe în plus, să trecem la sfaturi, tehnici şi paşi necesari pentru întreţinerea bicicletei şi menţinerea acesteia în formă maximă.

Pasul # 1 – Curățarea bicicletei

Primul pas al procesului pentru întreţinerea bicicletei este curăţarea cu atenţie a acesteia. Curăţarea regulată a bicicletei prelungeşte durata de viaţă a acesteia şi o va face să funcţioneze fără cusur. Pentru curăţarea bicicletei, vei avea nevoie de un produs de curăţare biodegradabil, un burete, o periuţă de dinţi veche şi de un prosop. Acestea vor curăţa totul, pornind de la şa, frâne, pedale, deraior, casetă pinioane, lanţ şi cadru. De asemenea, nu va trebui să foloseşti multă apă. O simplă pulverizare cu apă este suficientă pentru a clăti reziduurile de detergent rămase după curăţarea bicicletei. Trebuie să îndepărtezi şaua pentru a o curăţa bine şi, înainte de a o monta la loc, adaugă puţin lubrifiant pentru bicicletă.

Pasul # 2 – Verificarea frânelor

Una din părţile cele mai importante ale bicicletei tale o reprezintă frânele. Este important să te asiguri că acestea sunt în stare bună de funcţionare şi sunt reglate corect. Reglarea frânelor face diferenţa dintre o bicicletă bine controlată şi pierderea controlului asupra acesteia, ceea ce poate conduce la accidente grave. Este important să verifici frânele des şi să le menţii în bune condiţii de funcţionare, astfel încât bicicleta să funcţioneze bine.

Începe cu verificarea saboţilor de frână, suprafaţa metalică dreptunghiulară cauciucată care se freacă de jantă sau de disc. Saboţii de frână tind să se uzeze în timp prin utilizare excesivă şi trebuie înlocuiţi. Poţi folosi o lanternă pentru a verifica starea saboţilor şi, dacă aceştia prezintă semne de uzură excesivă este mai bine să îi înlocuieşti. Saboţii de frână pot fi reglaţi prin strângerea cilindrului de reglaj. Dacă vrei să deplasezi saboţii mai aproape de disc, strânge şuruburile şi viceversa.

Este important să păstrezi suprafaţa de frânare şi saboţii lipsiţi de grăsimi şi murdărie. Saboţii de frână murdari tind să uzeze suprafaţa de frânare mult mai rapid.

Pasul 3 – Verificarea roţilor

Roţile şi jantele asigură deplasarea lină, stabilitatea bicicletei şi menţin cauciucurile în poziţie atunci când mergi pe bicicletă. O aliniere şi reglare corectă a roţilor permit contactul uniform dintre sol şi cauciucuri.

Pentru a verifica roţile, învârte-le după ce ai ridicat bicicleta de la sol. Ambele roţi trebuie să se învârtă fără a prezenta vreun joc. În cazul în care janta prezintă joc, o poţi regla folosind o cheie de spiţe. Dacă roţile sunt extrem de deteriorate, poţi lua în considerare înlocuirea acestora cu unele noi.

Pasul # 4 – Strângerea piuliţelor şi şuruburilor

Verifică toate piuliţele şi şuruburile bicicletei atunci când efectuezi întreţinerea bicicletei. Asigură-te că nu sunt slăbite. Totuşi, atunci când strângi şuruburile, asigură-te că nu le strângi prea tare, deoarece acest lucru poate conduce la avarierea bicicletei şi la afectarea experienţei mersului cu bicicleta.

Pasul # 5 – Verificarea sistemului de angrenare

Sistemul de angrenare a bicicletei include lanţul, pedalele, deraiorul şi caseta de pinioane. Sistemul de angrenare transferă puterea generată de picioare către roata din spate a bicicletei. Astfel, bicicleta este pusă în mişcare. Este nevoie să păstrezi sistemul de angrenare intr-o formă bună de funcționare pentru o experienţă lină a mersului cu bicicleta.

Vei avea nevoie de ajutor atunci când verifici sistemul de angrenare, pentru pasul de reglare. Ridică roata din spate şi învârte-o, la fel ca la pasul 3 când ai verificat roţile. Schimbă toate vitezele şi verifică dacă schimbul se realizează uşor şi lin. Acum inspectează zalele de lanţ, lanţul, caseta de pinioane şi deraiorul pentru a vedea dacă prezintă urme de uzură, ciobiri, zimţi lipsă, zgârieturi etc. Dacă lanţul pare prea uzat, este mai bine să îl înlocuieşti, deoarece îţi poate cauza şi deteriorarea altor componente ale sistemului de angrenare.

Pasul # 6 – Lubrifiază bine bicicleta cu un spray care previne coroziunea

Acesta este pasul final şi cel mai important pentru întreţinerea bicicletei. Lubrifierea este cheia funcţionării line şi fără cusur a bicicletei, însă este important să foloseşti un lubrifiant care nu doar lubrifiază componentele bicicletei ci le şi asigură rezistenţă la coroziune. Lubrifierea bicicletei, în special a sistemului de angrenare este esenţială pentru a-i menţine funcţionarea lină, fără probleme. De asemenea, ajută la împiedicarea acumulării de murdărie şi praf pe bicicletă, acestea afectându-i deplasarea. Cel mai bun lubrifiant/spray care previne apariția coroziunii este WD-40. Acesta este alegerea nr. 1 a britanicilor de peste 60 ani când vine vorba de lubrifierea componentelor bicicletei şi de prevenirea coroziunii.

Aplică lubrifiant WD-40 pe lanţ în timp ce învârţi de pedale în direcţia inversă acelor de ceasornic. WD-40 va prevenii apariția coroziunii. De asemenea, lubrifiază deraiorul, cablurile expuse şi mânerele de frână. Şterge lubrifiantul în exces. Înainte de a pulveriza WD-40 pe bicicletă, asigură-te că ai îndepărtat eventuala rugină deja prezentă. O poţi îndepărta folosind un burete de sârmă. Dacă există părţi prea corodate pentru a putea fi curăţate, poţi avea în vedere înlocuirea acestora.

Bicicleta ta este pregătită acum pentru a fi scoasă la plimbare şi sfaturile de mai sus îţi vor asigura o experienţă plăcută a mersului pe bicicletă.

Vezi acest videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=S7Jc_cnJ5Xg