După ce ai stat în casă pe durata sezonului rece, primăvara se simte ca o gură de aer proaspăt. Pe măsură ce frigul pierde din teren, căldura începe să ne învăluie pe fiecare. Această căldură invită bicicliștii să iasă din zona de confort și să pedaleze prin oraș.

Însă înainte de a te entuziasma și de a te cocoța pe bicicletă, trebuie să o pregătești de primăvară. Iată câțiva pași simpli pentru întreținerea bicicletei primăvara.

Verifică de rugină

Dacă găsești puncte de rugină pe bicicleta ta, aplică orice degresant și îndepărtează prin frecare, mâzga roșie. Folosește un burete de sârmă pentru a freca rugina.

Îți recomandăm să folosești un degresant pe bază de citrice, deoarece este suficient de puternic pentru a ținti orice nivel de rugină, de la rugină slabă la rugină persistentă.

Spală bicicleta

Următorul lucru pe care trebuie să îl faci când îți pregătești bicicleta pentru primăvară este să o speli bine. Oferă-i bicicletei tale o baie cu apă călduță și detergent. Umezește-o bine și aplică o cantitate generoasă de detergent. Pune mâna pe o perie și freacă bicicleta peste tot pentru ca detergentul să pătrundă în fiecare colț și crăpătură.

Este important ca detergentul să pătrundă în fiecare canelură a bicicletei, deoarece inactivitatea poate să fi cauzat înțepenirea oricăror rămășite de murdărie și mâzgă. Acestea pot deveni de textură gumată și pot fi îndepărtate prin clătirea bicicletei.

După ce ai folosit din abundență detergent și apă pe bicicletă, clătește-o bine. Întoarce-o cu susul în jos și clătește-o și în această poziție, astfel încât să cureți și roțile.

Verifică toate manetele

Răsucește și împinge ghidonul și eliberează manetele de frână pentru a vedea dacă acestea funcționează fără probleme. Apasă bine pe acestea pentru a verifica dacă frânele sunt sau nu în regulă.

După ce ai verificat manetele de frână, verifică și suportul de bicicletă. Asigură-te că acesta susține bicicleta fără oscilații.

Testează toate componentele și accesoriile

Examinează toate componentele bicicletei, de la șa la roți și asigură-te că totul funcționează fără efort. Scoate șaua, spală zona de dedesubt și lubrifiaz-o bine. Verifică aerul din roți și testează-le pentru a afla dacă sunt bine umflate. Dacă aerul din acestea nu este potrivit, umflă-le până când obții tracțiune optimă.

Mișcă de șuruburile care țin bicicleta laolaltă pentru a verifica dacă acestea sunt strânse bine. Dacă vreunul este slăbit, atunci strânge-le înainte de a scoate bicicleta la plimbare.

Lubrifiază bicicleta

Aplică un lubrifiant de bună calitate pe lanț, frâne și pe deraiorul bicicletei. Acesta ar trebui să fie ultimul pas al sesiunii de întreținere  a bicicletei, deoarece lubrifiantul utilizat trebuie să se usuce. Nu ai voie să speli bicicleta sau să te plimbi cu ea imediat, deoarece uleiul nu va adera corespunzător pe accesorii.

Odată ce ai parcurs pas cu pas toată lista din ghidul pentru întreținerea bicicletei primăvara, ești gata să pedalezi până îți dai duhul. Ia-ți costumul de ciclism și urcă-te pe bicicletă pentru a da o tură prin oraș.