Dacă deții o bicicletă atunci știi cât este de importantă operațiunea de întreținere a acesteia. Pentru ca bicicleta ta să funcționeze lin și ușor trebuie să te asiguri ca aplici pe lanț un lubrifiant bun.

O parte esențială din deținerea unei biciclete o reprezintă întreținerea acesteia. Păstrarea bicicletei în stare curată este un lucru grozav, însă trebuie să te asiguri că este și suficient unsă și lubrifiată. Acest lucru va face bicicleta să reziste mai mult și să funcționeze mai lin și eficient.

Curăţarea bicicletei

Există două tipuri principale de produse pentru curățarea bicicletei disponibile pe piață. Acestea sunt produsele de curățare și degresare universale/generale și produsele pentru curățarea lanțului. Există o diferență mare între cele două tipuri și fiecare tip este folosit pentru aplicații foarte diferite și specifice. Mai jos sunt indicate diferențele între fiecare categorie în parte și cum se folosesc atunci când îți cureți bicicleta.

Produse generale pentru curățarea bicicletei

Scopul spălării generale a bicicletei este de a îndepărta noroiul dificil și murdăria persistentă de pe componentele esențiale ale bicicletei și de pe cadrul acesteia. Ideea este să se faciliteze procesul ulterior de curățare și spălare.

Produsele universale pentru curățarea bicicletei se utilizează în zonele unde nu există nicio urmă de mâzgă sau depuneri de grăsime.  Pot fi folosite pe componentele mecanismului de direcție a bicicletei, pe cadru, șa sau apărătorile roților.

Asigură-te că ai la îndemână un set de perii împreună cu produsul pentru curățarea bicicletei, pentru a curăța canelurile greu accesibile și pentru a îndepărta toată murdăria și mâzga.

Produsele de degresare a bicicletei conțin agenți de curățare mai puternici decât cei aflați în produsele universale.

Produse pentru degresarea și curățarea lanțului

Acestea sunt foarte folositoare în îndepărtarea unsorii și uleiului de pe sistemul de angrenare al bicicletei. Acest proces asigură menținerea curată a componentelor și funcționarea eficientă în continuare a acestora (odată ce au fost lubrifiate din nou).

Produsele de degresare sunt mult mai puternice decât un produs obișnuit pentru curățarea bicicletei, astfel încât trebuie să fie aplicat cu atenție. Degresantul nu trebuie aplicat direct pe cabluri și rulmenți. Acest lucru poate duce la acumularea unsorii, care trebuie de fapt îndepărtată. Degresanții ar trebui folosiți ocazional în cazul bicicletelor pentru oraș. Trebuie folosiți în jurul zonei frânelor, după utilizarea bicicletei pe vreme ploioasă, pentru a scăpa de urmele lăsate de saboții de frână.

Dacă un degresant este bun, acesta ar trebui să faciliteze și să grăbească procesul de curățare a pinioanelor, foilor sau a lanțului de bicicletă. Dacă folosești o perie specială pentru curățarea lanțului și pinioanelor, îți va fi mai ușor să ajungi la golurile dintre foi și pinioane.  Utilizarea unui dispozitiv conceput special pentru curățarea lanțurilor îți va face munca mai ușoară.

Reaplicarea lubrifiantului: Asigură-te că bicicleta ta funcționează bine

Lubrifianții și unsoarea sunt folositori în asigurarea unei bune funcționări a bicicletei, după ce a fost curățată. Lubrifianții și unsoarea joacă un rol important în menținerea unei biciclete în stare bună.

Unsoarea

Unsoarea pentru bicicletă este folosită pentru componentele bicicletei care sunt filetate, pentru cabluri, rulmenți cu bilă și unele părți care rămân statice (precum șaua) bicicletei.  Principalul motiv pentru a aplica unsoarea pentru bicicletă este reducerea forțelor de frecare și reducerea probabilității înțepenirii componentelor.

Unsoarea pentru bicicletă este rezistentă la apă și mai vâscoasă ce este utilizată în zone ale bicicletei ce nu sunt dezasamblate de obicei sau pe care nu le verifici în mod frecvent.

Unsoarea pentru bicicletă are două funcții importante:

  • Asigură mișcarea componentelor cheie și le protejează împotriva pătrunderii apei
  • Asigură împiedicarea blocării punctelor statice de contact între componentele metalice

În primul caz,  unsoarea pentru bicicletă este utilizată foarte des pentru a asigura funcționarea liberă a părților mobile ale bicicletei. Vei putea observa acest lucru la rulmenții prezenți la roți și la butucul pedalier. Vei putea observa acest lucru și în părțile mobile ale schimbătoarelor de viteze și ale frânelor. Unsoarea pentru bicicletă nu trebuie aplicată pe părțile mobile ce sunt expuse la aer.  Acest lucru se datorează faptului că ar atrage praf cu ușurință, din cauza proprietății sale adezive și a vâscozității acesteia.

În al doilea caz unsoarea pentru bicicletă este folosită pentru a împiedica părțile din a fi “sudate la rece”. Acest lucru se poate întâmpla din cauza coroziunii, dacă părțile sunt expuse la agenții atmosferici. Datorită aplicării unsorii pentru bicicletă aceste părți vor fi protejate de forțele naturale corozive.

Filetele șuruburilor și ale tijelor de șa sunt zone statice esențiale pentru a aplica unsoarea pentru bicicletă. Aceste componente ale bicicletei intră în contact cu o suprafață metalică pe perioade lungi de timp, sub presiune. Acest lucru poate avea ca rezultat blocarea lor, făcând dificilă dezasamblarea acestora. Pentru a împiedica acest lucru, este o idee bună să lubrifiați orice șurub folosit la bicicletă înainte de a-l strânge. În afară de aceasta, se recomandă dezasamblarea tijelor de șa, curățarea și reaplicarea lubrifiantului pentru a împiedica înțepenirea în cadru.

Lubrifianţi

Lubrifianții pentru lanțuri pot fi împărțiți în trei tipuri: uscați, umezi și lubrifianți ce pot fi folosiți în orice sezon.

Lubrifianți uscați

Acești lubrifianți sunt pe bază de Teflon sau ceară; atunci când sunt aplicați pe lanț se usucă și rămân pe lanț; aceștia lasă un strat de lubrifiant care are o probabilitate scăzută de a atrage praful. Acesta este motivul pentru care lubrifianții uscați sunt lubrifianții aleși atunci când folosești bicicleta în condiții uscate și cu praf.

Lubrifianți umezi

Lubrifianții umezi au o compoziție mai vâscoasă decât lubrifianții uscați și sunt pe bază de ulei. Aceștia sunt concepuți în mod special pentru a rezista atunci când bicicleta este folosită în condiții umede și cu noroi; asigurând un strat “umed” de lubrifiere pe părțile mobile ale bicicletei, chiar dacă acestea sunt saturate cu spray.

În mod ideal trebuie utilizați lubrifianți umezi doar în astfel de condiții. Aceștia reprezintă lubrifiantul ideal pentru folosirea bicicletei iarna, însă odată ce iarna a trecut, lanțul trebuie curățat și trebuie să revii la utilizarea lubrifianților uscați.

Lubrifianți ce pot fi folosiți în orice sezon

Lubrifianții ce pot fi folosiți în orice sezon constau în uleiuri pentru uz general ce pot fi utilizate în orice condiții de vreme. Dezavantajul acestor lubrifianți este faptul că nu sunt ideali în condiții extreme de vreme (de exemplu umezeală excesivă sau climă uscată).

WD-40 deține o linie de produse concepută special pentru întreținerea bicicletei.  Linia este formată produse din toate categoriile menționate mai sus.  Sunt incluse următoarele produse:

  • Produs de curățare universal Cleaner
  • Produs de curățare și degresare a lanțului Degreaser
  • Lubrifiant pentru lanț pentru toate condițiile All-conditions Lube
  • Lubrifiant pentru lanț pentru condiții uscate Dry Lube
  • Lubrifiant pentru lanț pentru condiții umede Wet Lube