Bianca Hau
5 April 2021
Este important să realizezi ascuțirea cuțitelor regulat dacă dorești ca acestea să fie întotdeauna gata de utilizare. În general, nu ne dăm seama câte tipuri diferite de cuțite folosim. Astfel avem cuțit pentru pâine cu lamă zimțată, cuțitul multifuncțional cu diferite lame și unelte, cuțitul lung și ascuțit pentru carne la cele potrivite pentru sculptarea lemnului.
Fiecare cuțit disponibil pe piață are diferite tipuri și calități, de la cuțitul ieftin cu un mâner de plastic pe care îl folosim, poate, pentru prânz la cel cu lamă din oțel carbon ce costă sute de euro, poate confecționat manual de artizani pricepuți. Este clar că atât tipul de cuțit, cât și calitatea acestuia necesită întreținere diferită. Aici ne referim la un set tipic de cuțite de bucătărie de bună calitate, care include cuțite cu lame diferite. De obicei acestea sunt fabricate de obicei din oțel inoxidabil călit, bine ascuțit.
Înainte de a înțelege cum se ascut cuțitele, este important să reții că acele cuțite folosite pentru a felia alimente trebuie să aibă două calități fundamentale: să fie bine ascuțite, iar lama să nu prezinte imperfecțiuni, oxidare etc. Astfel, pentru a efectua o bună întreținere, trebuie să verifici mai întâi cuțitele, pornind de la gradul de ascuțire al acestora. Amintește-ți că nu trebuie să te îngrijorezi de prezența cuțitelor ascuțite în casă: este mai ușor să te rănești folosind un instrument care nu taie bine și te obligă să depui mult efort, ce poate fi periculos. În orice caz, lamele tocite și care nu taie regulat sunt dificil de utilizat. Întreținerea standard începe cu spălarea temeinică, folosind un detergent neutru și apă, urmată de uscare.
Pentru a ascuți acceptabil cuțitele, utilizează o tocilă care îndepărtează ușor materialul și nu încălzește metalul. Aceasta este o piatră de ascuțire specială, care trebuie înmuiată în apă timp de cinci minute înainte de utilizare. Piatra are două suprafețe cu granulații diferite, una cu granulație mai grosieră și una cu granulație mai fină. Menținând lama la un unghi de 10°-30°, trece cuțitul înainte și înapoi pe suprafața pietrei mai grosiere utilizând o presiune ușoară timp de câteva minute, pe ambele părți ale lamei.
După ascuțire, cuțitul trebuie finisat pentru a elimina bavurile și micile neregularități. Pentru a face acest lucru, întoarce piatra invers și folosește partea cu granulație mai fină, repetând aceeași acțiune ca înainte, dar apăsând mai ușor. Lama nu trebuie să fie niciodată apăsată prea tare pe piatră. Folosește ocazional degetul mare pentru a verifica ascuțirea.
Pentru a verifica cum taie cuțitul, așază o foaie de ziar pe o suprafață și treceți lama peste ea, apăsând foarte ușor. Dacă hârtia este tăiată, cuțitul este ascuțit. După șlefuire, lama cuțitului trebuie frecată de un masat de câteva ori, cu o mișcare alternativă. Această unealtă are un mâner și o tijă din oțel striată care servește la îndreptarea lamei și la îndepărtarea oricăror bavuri metalice.
Lama poate prezenta pete de oxidare care pot fi găsite atât pe fețele lamei, cât și pe muchie. Acestea pot fi găsite mai ales de-a lungul liniei de contact dintre mâner și lamă. Pentru a le elimina, freacă ușor cu șmirghel fin pe pata de oxidare (cu granulația de 800, de exemplu) după umezirea cu apă. Asigură-te că apeși foarte ușor. Ultimul pas este frecarea lamei cu o cârpă umezită cu produs cu multiple utilizări WD-40, contracarând astfel orice oxidare. Dacă vei folosi cuțitul pentru a tăia alimente, lama trebuie să fie uscată perfect cu prosoape de hârtie. Dacă acesta este destinat altor utilizări, lasă produsul cu multiple utilizări WD-40 pe lamă, fără a utiliza prosoape de hârtie pentru a-l îndepărta.
Lama trebuie să fie întotdeauna protejată împotriva contactului cu alte lame sau cu alte obiecte metalice. În acest scop pot fi utilizate apărători speciale pentru lame (disponibile pe piață). Aceste accesorii se potrivesc pe toată lungimea lamei. Un alt mijloc adecvat este un bloc de lemn cu fante pentru introducerea cuțitelor.
Toate aceste tipuri de cuțite au anumite articulații pe care se lamele pivotează pentru a se roti. Murdăria de diferite tipuri se poate acumula în aceste zone și formează oxidări care, pe termen lung, duc la extragerea sau rotirea greoaie a lamei. Folosim produsul cu multiple utilizări WD-40 pe aceste articulații, acesta protejând metalul împotriva ruginii și coroziunii, penetrând și lubrifiind piesele blocate, eliminând și protejând orice suprafață de umiditate. Și în acest caz, în cazul în care lamele sunt destinate tăierii alimentelor, curățați-le bine cu prosoape de hârtie.
Exonerare a responsabilității
Utilizările indicate și descrise pentru produsele WD-40 au fost furnizate societății WD-40 de către utilizatorii înșiși. Aceste utilizări nu au fost testate de Compania WD-40 și nu constituie o recomandare sau sugestie pentru utilizare de către compania WD-40. Bunul simț ar trebui exercitat ori de câte ori se utilizează produsele companiei WD-40. Respectați întotdeauna instrucțiunile și respectați avertismentele afișate pe ambalaj.
29 September 2020
30 March 2021
© 2025 WD-40 Company.
Toate drepturile rezervate