Ghid. Cum să cureți rugina de pe mobilierul din fier forjat

A devenit o practică destul de comună ca imediat ce apare rugina pe mobilierul din fier forjat să îl aruncăm. Acest lucru se întâmplă deseori după un sezon de iarnă umed. Acest lucru afectează mobilierul iar acesta începe să se dezintegreze.

Majoritatea ținem mobilierul din fier forjat pe terasă, deoarece îi oferă un aspect grozav. Fără îndoială, curățarea ruginii este o sarcină dificilă, doar pentru că nu cunoști modalitatea corectă de a o face, nu înseamnă că trebuie să arunci mobila. În loc să organizezi o vânzare ad hoc pentru mobila ta scumpă, mai bine încerci câteva trucuri DIY pentru a o curăța. Astăzi, vei găsi diverși agenți de curățare pe piață ce te vor ajuta să cureți rugina. Totuși, acești agenți au o durată scurtă de viață și după câteva luni, mobilierul revine la starea inițială în care rugină și-a făcut apariția.

WD-40 este un agent cu multiple utilizări și necoroziv care ajută la menținerea lucrurilor lipsite de rugină. Există mai multe articole din gospodărie pe care le poți folosi pentru îndepărtarea ruginii de pe mobilierul din fier forjat. Înainte de a utiliza WD-40 pe mobilierul din fier forjat, încearcă mai întâi aceste trucuri DIY pentru dizolvarea ruginii:

Folie de aluminiu și oțet alb

Oțetul alb este cel mai eficient articol din gospodărie ce poate fi utilizat pentru îndepărtarea ruginii. Totuși, această tehnică de curățare implică introducerea suprafeței metalice ruginite în oțet și care trebuie lăsat să acționeze peste noapte pentru a putea îndepărta rugina ușor. Din moment ce nu poți introduce mobila în oțet, există o altă metodă prin care să cureți părțile ruginite.

Mai întâi, pulverizează WD-40 pe zona ruginită și șterge-o cu o lavetă pentru a îndepărta orice urmă de murdărie și grăsime. Acum, pulverizează niște oțet pe mobilier și înmoaie folia de aluminiu în oțet. Freacă zona ruginită cu aceasta folie până când observi cum rugina este îndepărtată. Acest lucru poate dura deoarece va trebui să depui un efort semnificativ.

Lime și sare

Sucul de lime activează cristalele de sare și înmoaie rugina, făcând-o ușor de îndepărtat. Presară niște sare pe suprafața ruginită și apoi, pulverizează suc de lime deasupra. Adaugă mai multă sare și mai mult suc de lime pentru a forma un strat mai gros. Lasă stratul acesta să acționeze timp de două-trei ore. Acum, îndepărtează sarea ștergând suprafața cu o coajă de lime. Asigură-te că ai uscat complet suprafața, în caz contrar metalul va începe să se oxideze. Pulverizează WD-40 pe suprafață și lubrifiază întreaga zonă. WD-40 este recomandat pentru 101 aplicații atunci când vine vorba de “Cum să cureți rugina”. Acesta ține umezeala la distanță și menține suprafața uscată și fără rugină în cazul în care oricare dintre părți intră în contact cu apa. Dacă nu ai lime, poți folosi și lămâi. Lămâia are aceleași proprietăți cu oțetul și acționează rapid asupra ruginii.

Cartof și detergent de vase

Poate suna ciudat, însă aceste ingrediente își fac treaba. Pașii pentru curățarea inițială sunt aceiași. Folosește WD-40 pentru a îndepărta toate suprafețele ruginite și pentru a te asigura că nu mai rămâne vreo urmă de murdărie.

Taie un cartof în jumătate și aplică detergent de vase pe toată suprafața acestuia. Folosește această jumătate de cartof pentru a freca zonele ruginite. Pentru colțuri, creează un amestec de suc de cartof și detergent de vase și toarnă pe colțuri. Poți folosi fie o perie de mână, fie o perie electrică pentru a ajunge în aceste zone.

Bicarbonat de sodiu și apă

Combinația dintre bicarbonatul de sodiu și apă este similară celei dintre sucul de lime și sare. Trebuie să creezi un strat gros pe suprafețele ruginite pentru a permite bicarbonatului de sodiu să acționeze. Mai întâi, presară bicarbonat de sodiu pe rugină și apoi pulverizează apă. Continuă să procedezi astfel până când suprafața este acoperită uniform. Așteaptă o oră sau două și apoi freacă totul cu o perie.

Acid oxalic

Folosirea acidului oxalic este destul de riscantă, însă îndepărtează rugina destul de rapid. Pentru această metodă trebuie să îți iei anumite măsuri de precauție. Înainte de a utiliza acidul oxalic, poartă mănuși din cauciuc, ochelari de protecție și o clemă pentru nas. Încearcă să nu inhalezi vaporii, deoarece aceștia sunt toxici. Din moment ce mobilierul este prea mare pentru a fi acoperit complet cu soluția de acid oxalic și apă, o puteți turna în cantități mici și folosi un burete de sârmă pentru a freca suprafața.

Se recomandă folosirea produsului WD-40 după ce ai curățat rugina, deoarece este un agent cu multiple utilizări, de înaltă calitate, ce oferă mai multe avantaje atunci când cureți rugina.

Aceste sfaturi despre cum să cureți rugina pot fi folosite în orice moment. Cu ajutorul lui WD-40 poți fi sigur că rugina va fi menținută la un nivel minim. WD-40 oferă trei avantaje când vine vorba de menținerea ruginii la distanță. Odată ce ai curățat rugina poți folosi WD-40 pentru următoarele lucruri:

1. Lubrifierea componentelor predispuse la rugină

Componente ale mobilierului (pliabile) ce se înțepenesc — precum picioarele de masă — pot fi slăbite cu ușurință. WD-40 le menține bine lubrifiate și în stare de funcționare de fiecare dată când le deschizi.

2. Penetrarea pieselor ruginite

Dacă mânerele unor articole de mobilier s-au înțepenit, poți aplica WD-40 folosind duza inteligentă, iar în câteva minute, acestea vor putea fi desprinse.

3. Îndepărtarea umezelii

Cauza numărul unu a ruginii este apa în combinație cu aerul. Când acestea două atacă mobilierul din fier forjat, rugina se acumulează rapid. Poți aplica WD-40 pe mobilier și acesta se va usca rapid. În plus, va împiedica formarea ruginii cauzată de apă pe o durată de cel puțin șase luni.

Astfel, data viitoare când vezi chiar și puțină rugină pe mobilier, folosește aceste trucuri și WD-40 pentru a îndepărta rugina și pentru a o ține la distanță.

Sursa Foto: De DutchScenery – adobestock.com