Ghid pentru înlocuirea chederelor auto

La maşinile mai vechi, în timp, chederele din jurul geamurilor şi uşilor încep să se deterioreze. Încet, încet, întregul cheder începe să se desprindă şi să atârne pe la colţuri. Uneori, se poate desprinde de la mijloc, dând maşinii un aspect neîngrijit. Acest lucru cauzează pătrunderea zgomotului, apei şi prafului în maşină. Acesta este, probabil, motivul pentru care simţi constant un curent în maşină şi auzi zgomotul mai tare.

În asemenea cazuri, lumea aplică deseori puţin adeziv şi lipeşte chederul la loc pe cadru. Soluţia la această problemă nu este adezivul, ci chederul în sine. Chederul de cauciuc este fixat în poziţie cu o cantitate mică de adeziv, presând uşor. Dificultăţile apar atunci când chederul nu mai are aceeaşi formă, atunci când a fost lipit de geam pentru prima dată. Pe măsură ce chederul îmbătrâneşte, acesta se contractă şi începe să se retragă. Acesta este motivul pentru care acesta nu se va fixa la loc cu adeziv. Totuşi, există o altă metodă de a rezolva singur problema cu chederul geamului maşinii. Poţi înlocui cu uşurinţă chederul de unul singur şi poţi folosi WD-40 Specialist Silicone, lubrifiant pe bază de silicon pentru a te asigura că acesta durează o perioadă lungă de timp.

Mai jos îţi prezentăm un ghid pas cu pas despre cum să îndepărtezi chederul de la geamul maşinii şi să îl înlocuieşti cu unul nou:

Pasul #1

Îndepărtaţi cauciucul cu o şurubelniţă cu cap drept

Începe prin a deschide uşa maşinii, astfel încât să ai mai mult loc să te desfăşori. Cu o şurubelniţă cu cap drept, începe să îndepărtezi chederul din locul de unde începe deja să se desprindă. Slăbeşte uşor cauciucul şi apoi trage-l cu mâinile. Dacă acesta este prea rigid, se va rupe în bucăţi în mâinile tale, aşa că va trebui să îl desprinzi din nou cu şurubelniţa. Asigură-te că fiecare bucată de cauciuc a fost îndepărtată, astfel încât la pasul următor aplicarea chederelor noi să se facă pe o suprafaţă curată.

Pasul #2

Îndepărtează adezivul cu produsul WD-40 Multifuncţional

Este posibil să rămână urme de adeziv după desprinderea chederelor, aşa că prima dată trebuie îndepărtate acestea. Puteţi folosi spray-ul WD-40 multifuncţional pentru îndepărtarea adezivului. Acest lubrifiant a fost creat special pentru a curăţa toate tipurile de suprafeţe şi pentru a preveni instalarea umidităţii. După aplicarea lubrifiantului, foloseşte o cârpă pentru a curăța suprafaţa. Aplică lubrifiant din nou şi curăță bine până când simţi că metalul este suficient de curat. Şterge reziduurile cu prosoape de hârtie.

Pasul #3

Şmirgheluirea metalului

Pentru a asigura adezivului o suprafaţă curată şi uniformă astfel încât cauciucul să se lipească adecvat, următorul pas constă în şmirgheluirea metalului. Foloseşte o hârtie abrazivă fină şi începe să freci cu mişcări circulare. Încearcă să rezumi mişcările pe locul chederelor, pentru a nu strica aspectul maşinii. Acest pas îţi permite să creezi o suprafaţă lipsită de denivelări şi suficient de netedă încât cauciucul să se aşeze fără probleme.

Pasul #4

Aplicarea noului adeziv

Un adeziv rezistent la condiţiile meteo este folosit pentru a lipi cauciucul de metal. Înainte de a aplica adezivul pe cadrul metalic, taie cauciucul şi potriveşte-l fără adeziv poziţie. Atunci când simţi că, presând uşor, cauciucul se aliniază corect, abia atunci aplică adezivul. Aplică un strat subţire de adeziv pe cadru şi puţin în interiorul chederului.

Pasul #5

Aşezarea chederelor noi

Permite adezivului între cinci şi zece minute să se întărească puţin şi apoi începe să aşezi chederul de la colţ şi continuând uşor spre celălalt colţ, presând uşor. Asigură-te că nu rămân spaţii între, iar cauciucul să nu este întins.

Odată aşezat în poziţie, apasă din nou pe cheder pentru a te asigura că s-a lipit ferm de metal.

Pasul #6

Aplică pe cheder un strat de protecţie cu WD-40 Specialist Silicone – lubrifiant pe bază de silicon

Atunci când ai terminat de aplicat chederul, este timpul să te asiguri că nu se va coroda la fel de uşor precum cel anterior. WD-40 Specialist Silicone – lubrifiant pe bază silicon ajută la păstrarea în siguranţă a componentelor din cauciuc. Lubrifiantul poate rezista la temperaturi cuprinse între -35°C şi +200°C. Lubrifiantul protejează componentele din cauciuc împotriva prafului şi împiedică instaurarea umezelii.

Lasă o perioadă de o oră pentru aşezarea în poziţie a chederelor şi apoi aplică lubrifiantul. Foloseşte aplicatorul inteligent pentru a acoperi colţurile şi îmbinările, astfel încât să penetreze în profunzime. Un singur strat din acest lubrifiant pe bază de silicon îţi poate păstra chederele maşinii moi şi rezistente o perioadă lungă de timp.

Greşeli de evitat atunci când schimbi chederele de geam

  • Unele maşini au inserţii din plastic cu pini în uşi. Fără o lubrifiere adecvată, aceşti pini se corodează uşor şi determină slăbirea cauciucului. Prin urmare, nu uita să înlocuieşti aceşti pini.
  • Majoritatea chederelor din cauciuc au profil în L şi trebuie înlocuite cu suprafaţa mai mare îndreptată spre interior (acest lucru împiedică apa să pătrundă în maşină).
  • Nu închide uşile imediat după aplicarea chederelor din cauciuc. Aşteaptă cel puţin o oră înainte de a scoate maşina la o tură.
  • Nu folosi o şurubelniţă pentru a introduce chederul în poziţie. O unealtă pentru parbriz este mult mai potrivită, deoarece este ascuţită şi se potriveşte cu uşurinţă între cheder şi cadru.

Urmează aceşti şase paşi şi vei putea înlocui cu uşurinţă chederele de geamuri şi uşi ale maşinii, fără a cheltui sute de lei. WD-40 Specialist Silicone lubrifiant pe bază de silicon va menţine chederul în poziţie şi îl va proteja împotriva prafului. Cu un singur strat din acest lubrifiant, poţi sta fără griji o perioadă de până la şase luni.