Trebuie să recunoaștem: e mult de muncă la o mașină! Majoritatea dintre noi ne bazăm pe aceste vehicule pentru a ne duce la muncă în fiecare zi. De asemenea avem nevoie de ele și pentru sarcinile de rutină, pentru a duce copiii la școală și pentru multe alte sarcini. Cu o asemenea uzură obișnuită, nu e de mirare că uneori lucrurile încep să se înrăutățească. Pornind de la bujii, la filtrele de ulei, vopsea și tapițerie… vigilența constantă este obligatorie dacă vrei să păstrezi aspectul și funcționarea mașinii în condiție excelentă.

În timp ce ne ocupăm cu succes de lucrările mai mari asupra mașinii, un aspect omis deseori în întreținerea vehiculului constă în curățarea interiorului mașinii. Existând atâtea materiale de luat în considerare: piele, plastic, lemn și vinilin și toate colțurile și canelurile de accesat, sarcina de a menține aspectul ca nou al interiorului mașinii tale poate părea copleșitoare. Însă, cu un flux constant perindându-se pe banchete și covorașe, praful, murdăria, gunoiul și alte reziduuri se acumulează rapid. În acest caz, prevenția este cel mai bun leac, așa că am întocmit acest ghid la îndemână pentru a vă ajuta în curățarea interiorului mașinii.

Stabilește un grafic

Cea mai bună metodă de a te ocupa de lucrările de întreținere asupra interiorului mașinii tale este să le împarți în mai multe perioade diferite de curățare: curățarea săptămânală, o sesiune lunară de îngrijire în detaliu (detailing) și o inspecție trimestrială. Prima dintre acestea constă într-o ștergere a tuturor suprafețelor solide și include îndepărtarea gunoiului și reziduurilor mai mari de pe scaune și banchetă și din compartimentele ușilor. O sesiune lunară de detailing include o lustruire (polish) și îngrijire preventivă. Inspecția trimestrială înglobează toți pașii de mai sus, la care se adaugă protecție și îngrijire suplimentară.

Curățare săptămânală

Bord și consolă

Să începem curățarea interiorului mașinii cu suprafețele cele mai evidente și vizibile: bordul și consola. Aceste suprafețe din mașină sunt expuse regulat la raze UV dure, care cauzează decolorarea vinilinului, prin urmare, trebuie să acorzi mai multă atenție aici. Din fericire, aceste zone sunt destul de ușor de curățat: ai nevoie de un burete pentru interiorul auto, o lavetă moale de microfibră, un agent de curățare pentru interioarele auto și un tub de WD-40.

  • În loc să pulverizezi direct pe vinilin și să umezești peste tot, aplică produsul de curățare direct pe burete și așteaptă ca lichidul să fie absorbit. Apoi freacă bine bordul, după care continuă cu atenție asupra consolei, asigurându-te să nu rupi piesele mobile mai fragile.
  • După ce ai lăsat produsul de curățare să acționeze vreo două minute, acesta trebuie să fi îndepărtat o bună porțiune din murdăria întărită. Poți șterge acum suprafața cu laveta.
  • Ca o tușă finală și pentru luciu, pulverizează puțin WD-40 pe lavetă și mai șterge încă o dată bordul și consola. Acesta va acționa ca un etanșeizant și va proteja bordul împotriva acumulării prafului pe viitor; de asemenea, ajută la asigurarea unui aspect de “nou” bordului mașinii.

Tapițeria

Scaunele și covorașele sunt probabil cele care suferă cel mai mult de pe urma abuzului tău și al pasagerilor. Vei avea nevoie de o lavetă moale de microfibră, un agent de curățare potrivit pentru materialul în cauză (produs pentru curățarea pielii/produs pentru curățarea materialului textil).

  • Începe prin a aplica pe lavetă produsul de curățare specific materialului; lasă să se îmbibe.
  • Bineînțeles, va trebui să îndepărtezi mai întâi orice ambalaj, obiecte din plastic sau alte deșeuri acumulate.
  • Începe să ștergi scaunele, concentrează-te pe zonele unde au fost stropite sau unde au căzut firimituri; între scaune și în zonele de lângă suporturile de pahare.
  • Scoate preșurile din mașină și scutură-le bine pentru a desprinde murdăria, firele de păr și alte reziduuri. Folosește o perie asupra murdăriei ce refuză să se desprindă.

Fața și buzunarul ușii

Aceste zone ale mașinii pot fi curățate cu ușurință folosind laveta moale și WD-40. Dacă ușa conține multe elemente din plastic, poți să le cureți cu o periuță de dinți și cu un agent de curățare mai puternic, cu toate că această operațiune poate fi lăsată pentru curățarea lunară.

Pentru început, aruncă gunoaiele găsite prin compartimentele de depozitare. Apoi, aplică pur și simplu WD-40 pe lavetă și șterge întreaga suprafață a ușilor, asigură-te că aplici o doză generoasă de lubrifiant pe cadrul ușii pentru a împiedica lipirea acestora.

Verificarea lunară

În timpul curățării lunare amănunțite a interiorului mașinii, vei urma toți pașii sugerați mai sus și câțiva pași în plus.

Aspirare

Înainte de a începe să freci suprafețele solide, trebuie mai întâi să aspiri bine mașina. În general, este suficient un aspirator obișnuit folosit în casă, însă trebuie să te asiguri că ai accesorii-capete potrivite pentru aceasta. Accesoriul pentru curățarea spațiilor înguste și peria sunt importante pentru a pătrunde în zonele greu accesibile și pentru a aduna acele mici fire de păr, în special dacă ai animale de companie pe care le transporți în mașină.

Accesoriul pentru spații înguste trebuie folosit în toate locurile greu accesibile, unde nu ai putut șterge cu laveta, iar când aspiri mocheta asigură-te că aplici puțină presiune pentru a slăbi murdăria persistentă și praful.

Pentru zonele mai delicate, precum consola, bordul și orificiile de ventilare, este recomandat să utilizezi accesoriul perie. Dacă vrei, poți continua cu perierea acestor suprafețe, folosind o unealtă mică de mână.

Interiorul geamurilor

Un produs bun pentru curățarea geamurilor și laveta de microfibră de încredere trebuie folosite pentru curățarea interiorului geamurilor. Umezește laveta cu produsul de curățare și nu pulveriza direct pe geam, pentru a evita reziduurile. Produsele de curățare pe bază de amoniac afectează sticla cu protecție anti-orbire. Dacă folosești un astfel de produs pentru curățarea interiorului mașinii, mai gândește-te o dată.

Scapă de mirosurile neplăcute

Pentru ca mașina ta să miroasă proaspăt, ca atunci când era nouă, încearcă o ceară sau un spray de eliminare a mirosurilor. Aplică ceara sau sprayul pe toate suprafețele solide înainte de a le șterge și te vei asigura că plimbarea ta zilnică e ca o briză, fie că ai geamurile deschise sau nu!

Evaluarea trimestrială

Dacă respecți ghidul pentru curățarea interiorului mașinii până la acest punct, atunci nu prea mai rămâne nimic suplimentar de făcut. După ce ai efectuat lucrările obișnuite de întreținere, verifică pur și simplu toate ușile și butoanele consolei. Verifică dacă există fisuri sau butoane defecte. Aplică puțin produs pentru protecția cauciucului pe garnituri pentru a te asigura că nu se usucă și crapă, cauzând desprinderea unor butoane esențiale.